21 °C Rethymno, GR
27/09/2021

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΕΡΕ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Με μάσκες επέστρεψαν χθες στα θρανία μαθητές και εκπαιδευτικοί

Λιγότερες σε αριθμό και σε λάθος μέγεθος οι μάσκες που έφτασαν στα σχολεία

Σε νέες συνθήκες όπως επιβάλλονται από την πανδημία του κορωνοϊού και με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας επέστρεψαν χθες στα σχολεία οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του νομού.

Σύγχυση επικράτησε σε σχέση με την ώρα προσέλευσης των μαθητών, καθώς κάποια σχολεία δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για έναρξη στις 8:15, έχοντα προγραμματίσει λίγο αργότερα την έναρξη της διαδικασίας για τον αγιασμό του σχολείου.

Εκπαιδευτικό προσωπικό βρισκόταν στις εισόδους των σχολείων, ώστε η είσοδος των μαθητών σε αυτά να γίνεται οργανωμένα με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού και προκειμένου να υπάρχει επίβλεψη για την σωστή χρήσης μάσκας. Σε κάποια σχολεία μάλιστα γίνονταν δειγματοληπτικά και θερμομέτρηση.

Μετά το πρώτο κουδούνι οι μαθητές κατά ομάδες μπήκαν στις τάξεις τους, όπου του μοιράστηκαν οι μάσκες και τα παγουρίνο για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, ενώ έγινε και η διανομή των σχολικών βιβλίων.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους μαθητές για την σωστή χρήση μάσκας και γενικότερα για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα, στο προαύλιο χώρο των σχολείων παρουσία εκπροσώπων, λίγων εκπαιδευτικών και μαθητών και στην συνέχεια ο κάθε ιερέας επισκέφτηκε κάθε τάξη χωριστά.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από αρνητές της μάσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες φραστικές διενέξεις σημειώθηκαν χθες το πρωί λίγο πριν τον αγιασμό στο δημοτικό σχολείο των Αρμένων από γονείς των παιδιών που διαφωνούσαν με τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα ωστόσο με την ενημέρωση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα παιδιά μπήκαν κανονικά στο σχολείο με τις μάσκες τους και ο αγιασμός έγινε και χωρίς προβλήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το θέμα με τα αιτήματα των γονιών θα συζητηθεί σε σχολικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε σχολείο του Ηρακλείου, στις Γούρνες, ενώ σοβαρότερο περιστατικό σημειώθηκε σε σχολείο των Χανίων, όπου γονιός επιτέθηκε σε εκπαιδευτικό επειδή έδωσε στο παιδί του να φορέσει μάσκα.

Τόσο ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Λάμπρος Καρβούνης, όσο και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, Γιάννης Γαζανός, τόνισαν ότι η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία έγινε ομαλά. Προβλήματα ωστόσο καταγράφηκαν σε δημοτικά σχολεία αναφορικά με το μέγεθος της μάσκας, η οποία όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ μεγάλη για τους μαθητές.

Γενικά η διαδικασία κατά την πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των δυο διευθύνσεων εκπαίδευσης δεν καταγράφηκαν απουσίες πέραν του σύνηθες.

Λιγότερες οι μάσκες στον νομό Ρεθύμνου

Εν τω μεταξύ σημαντικά λιγότερες ήταν οι προστατευτικές μάσκες που ζήτησαν οι δήμοι του νομού, οι οποίες παρελήφθησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν υπάλληλοι του μητροπολιτικού δήμου από όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και εκπροσώπους των υπόλοιπων δήμων του νομού για να τις παραλάβουν. Όπως διαπιστώθηκε κατά την καταμέτρηση οι μάσκες -μια για κάθε εκπαιδευτικό και μια για κάθε μαθητή- δεν επαρκούσαν για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με την αρμοδια αντιδήμαρχο παιδείας και κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ρεθύμνου, ήταν τουλάχιστον κατά 500 λιγότερες. Το έλλειμμα που υπήρξε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το αντιμετώπισε ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος με ιδίους πόρους προμηθεύτηκε περίπου 600 μάσκες, τον αντίστοιχο αριθμό προστατευτικών μασκών που έλειπε προκειμένου όλα τα σχολεία να έχουν τις μάσκες που τους αναλογούν. Παράλληλα χθες σε νέα επικοινωνία του αρμόδιου τμήματος παιδείας του δήμου, ξεκίνησε διαδικασία καταγραφής των ελλείψεων μασκών στα σχολεία προκειμένου ο δήμος να μεριμνήσει άμεσα για την κάλυψη των αναγκών.

Όπως η ίδια πρόσθεσε ωστόσο για τα ειδικά σχολεία δεν υπήρξε προμήθεια μασκών, οι οποίες έχουν άλλες ειδικές προδιαγραφές. Η κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν, εκκρεμεί ακόμα μια προμήθεια ποσότητας μασκών, καθώς υπήρξε ενημέρωση ότι κάθε παιδί και εκπαιδευτικός θα έχει τρεις συνολικά μάσκες.

Σε ό,τι αφορά τα παγουρίνια αυτά παραλήφθηκαν λίγο αργότερα το μεσημέρι του Σαββάτου και με τον ίδιο τρόπο έγινε η διανομή στα δημοτικά σχολεία, χωρίς σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό τους.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης ότι με μέριμνα και πόρους του δήμου όλα τα σχολεία είχαν τις απαραίτητες ποσότητες αντισηπτικών, χωρίς όπως σημείωσε, το υπουργείο να έχει αναλάβει τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των δήμων για την αγορά τους αλλά ούτε και για την προμήθειά τους όπως έκανε τον Μάιο. «Το κόστος αυτό είναι δυσβάστακτο για ένα δήμο γιατί μιλάμε για αναλώσιμα είδη και πρέπει το υπουργείο να φροντίσει να ενισχύει οικονομικά τους δήμου για να μπορούν να προμηθεύονται τις ποσότητες των αντισηπτικών που απαιτούνται για τα σχολεία» τόνισε η κα Ελευθεριάδου.

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

– Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

– Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

– Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

– Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

– Ο υπεύθυνος για τον κορωνοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

– Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

– Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα. Επιείκεια για τις μικρές ηλικίες

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που αποτυπώθηκαν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.