17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΓΕΝΝΑΤΑ

«Μια εκδρομή είναι το θέατρο! Μια εκδρομή με φίλους καλούς!»

Σεμινάριο υποκριτικής με τον γνωστό ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά, διοργανώνουν οι εκδόσεις Ραδάμθυς και η ομάδα «Ε.Ν.ΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», στον πολυχώρο Ραδάμανθυς (Γεωργίου Ξέπαπα 7- Χανιά), το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο αλλά ενδιαφέρονται σοβαρά για την εξέλιξή των υποκριτικών τους δεξιοτήτων. Μέσα από έναν σωματικό και αυτοσχεδιαστικό προσανατολισμό και δρόμο, μπορεί να δημιουργήσει κάθε μαθητής-ερμηνευτής μια στέρεη προσωπική βάση, έτσι ώστε να «επιθυμεί» και να μπορεί από το μηδέν, από το τίποτα, από το πουθενά, με αποκλειστικά δικά του εργαλεία να κατασκευάζει την σκηνική του ύπαρξη. Να θέλει και να μπορεί να «αυτοσκηνοθετεί».

Ο Γεράσιμος Γεννατάς, σε ενημερωτικό του σημείωμα, αναφέρει σχετικά με το σεμινάριο και την υποκριτική τέχνη:

«Πριν σκηνοθετηθείς χρειάζεται να μπορείς να τοποθετείς τον εαυτό σου σκηνικά. Αφού αρχίσεις να ψάχνεις πώς περπατάει, πώς στέκεται, πώς μιλάει, πώς τοποθετεί το σώμα του ο σκηνικός άνθρωπος που φτιάχνεις, πρέπει να μπορείς να επινοείς διάφορες δράσεις, εισόδους, εξόδους και ρυθμούς της σκηνικής ζωής του. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει το γοητευτικό στοιχείο της αντίθεσης.

Εργαλεία και υλικά, συνταγές και θερμοκρασίες για μια νόστιμη, ζουμερή, πικάντικη, τρυφερή και γαργαλιστική θεατρική αφήγηση. Σωματικές δράσεις και ασκήσεις. Σουρωτήρια και χτυπητήρια που μας επιτρέπουν, μας βοηθούν από το μηδέν και με αποκλειστικά δικά μας υλικά, να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τα θεατρικά μας παιχνίδια. Κείμενα και κινήσεις, χοροί και τραγούδια, αλλά και σιωπές και ακινησίες και σκόρπιοι ήχοι, ψάχνουν απεγνωσμένα τα σώματα των ηθοποιών για να ζήσουν έστω και λίγο πάνω στη σκηνή του θεάτρου.

Ας ξανά-εφευρεθούμε, ας ξανά-συστηθούμε, ας ξανά-διαπραγματευτούμε (το σημαντικό γεγονός) να κοιτάξουμε τον απέναντί μας όχι σαν αντίπαλο, ούτε καν σαν συμπαίκτη, αλλά σαν το πιο ασφαλές καταφύγιο της ματιάς και της ψυχής μας.

Μια εκδρομή είναι το θέατρο! Μια εκδρομή με φίλους καλούς!

Από την άλλη, η διδασκαλία είναι ένας τόπος σχεδόν «ιερός», όπου οι ρόλοι δάσκαλου και μαθητή συνεχώς εναλλάσσονται, δημιουργώντας χώρο στην έμπνευση. Ακόμα θυμάμαι έναν δάσκαλό μου στο δημοτικό, ο οποίος μας εξιστορούσε τα μαθήματα σαν παραμύθια. Ακόμα θυμάμαι το μάθημά του για τον ατμό, την ατμομηχανή, τα καζάνια μέσα στα οποία η θερμότητα δημιουργούσε πιέσεις τεράστιες… εικόνες παραμυθένιες φτιαγμένες από τον δάσκαλο-ηθοποιό. Η διδασκαλία, ο δάσκαλος, ο μαθητής είναι μοναχοί στον ιερό τόπο του απρόσμενου και του απροσδόκητου.

Τίποτε δεν θα μας κάνει καλύτερους ηθοποιούς παρά μόνον το προσωπικό ταξίδι. Καλός ηθοποιός είναι αυτός που διαρκώς αναρωτιέται. Κακός ηθοποιός είναι αυτός που νομίζει (ή πιστεύει στα σίγουρα) ότι είναι καλός».

Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλέφωνο 6977001613.

Ώρες σεμιναρίου: 17.00-21.00 και τις δυο μέρες.

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γεράσιμος Γεννατάς γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτος του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Δραματικής σχολής Βεάκη το 1991.Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το εθνικό θέατρο, το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και με πολλά θέατρα και θιάσους εντός των Αθηνών. Έχει δουλέψει στον κινηματογράφο και έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές (ενδεικτικά: Είσαι το ταίρι μου 2001-2002, Αχ και να ‘ξερες 2002-2003, Μίλα μου Βρώμικα 2009-2010).

Το 1998 η παράσταση «Στην εθνική με τα μεγάλα» του Μ. Βιρβιδάκη όπου έπαιξε τον Λόλη σε σκηνοθεσία. Ν. Μαστοράκη απετέλεσε την Ελληνική συμμετοχή στην Biennale της Βόννης.

Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για την ερμηνεία του στο ρόλο του Τρουφαλντίνο στον «Υπηρέτη δυο Αφεντάδων» του Κ. Γκολντονι.

Το 2004 σκηνοθέτησε την παράσταση «Βετεράνοι – Ολυμπιακές επιδείξεις καθ’ οδόν» που παίχτηκε σε δρόμους και πλατείες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2006 σκηνοθέτησε στο θέατρο του Νέου Κόσμου την παράσταση «7 Ρίχτερ», του Τούρκου συγγραφέα Μπεχιτς Ακ.

Συμμετείχε στο στήσιμο του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Πετρούπολης όπου και δούλεψε για δυο χρονιές.

Οργάνωσε κύκλους σεμιναρίων αυτοσχεδιασμού που παρείχε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Πάτρας στους τελειόφοιτους σπουδαστές του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.