17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΟΥΤΕ Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ) ΟΙ ΠΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ FOOTBALL LEAGUE

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Παράταση μέχρι την Παρασκευή (11/9) και βλέπουμε…

Ελλάς το μεγαλείο σου! Όταν δε, μιλάμε για ποδόσφαιρο και δη για την κατάρτιση αυτού τότε, ναι, μιλάμε για μεγαλείο και για μοναδικά δεδομένα (τέτοια πάνε να δημιουργηθούν) που όμοιά τους ίσως να μην έχουμε ξαναδεί. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο να έχουμε φτάσει στο α’ 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και να μην υπάρχει σκέψη για απόφαση δημιουργίας των δύο επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου;

Αλήθεια είναι πως, μια κωλυσιεργία στον τομέα κατάρτισης των κατηγοριών, την περιμέναμε. Οι διχογνωμίες ήταν κι αυτές σε ημερήσια διάταξη. Όλο αυτό όμως ήταν στο στενό πλαίσιο του κατανοητού (δεν μπορεί να αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης κάθε τόσο…).

Από τον Μάρτιο, ξηρασία…
Όταν όμως από το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, έχουν διακοπεί τα πάντα και από τα μέσα του Απριλίου έχει περάσει το μήνυμα από την ίδια την κυβέρνηση πως πρόκειται να αλλάξουν όλα αφήνοντας το ελεύθερο στην ΕΠΟ να αποφασίσει πως θέλει να δημιουργήσει τον κατηγοριακό της ιστό και, εκείνη από την πλευρά της αφήνει την όποια «καυτή πατάτα» στα χέρια της ΓΓΑ ή του ίδιου του υφυπουργείου αθλητισμού, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως οι καίριες αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τους δυνατούς (βλέπε Super League1). Εκεί βέβαια, είχαμε απόφαση και μάλιστα έγκαιρη από το αυτοδιοίκητό της με αποτέλεσμα οι ομάδες να μείνουν ως έχουν, δηλαδή 14.

Στο διαιτητικό δικαστήριο προσέφυγαν τα Χανιά όπου σε πρώτο βαθμό, δικαιώθηκαν.
Έπειτα προέκυψε η πρόταση της ενοποίησης των δύο κατηγοριών SL2-FL όπου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάνθηκε να ορίσει την SL2 να δραστηριοποιηθεί με 18 ομάδες και τη FL με 16. Στην κατακλείδα της όμως, άφησε έναν σημαντικό αστερίσκο αναφέροντας πως, είναι στα χέρια της ΓΓΑ εάν θέλει να δημιουργήσει ένα ενοποιημένο πρωτάθλημα με 34 ομάδες χωρισμένο σε 2 ομίλους (17 και 17).

Η κυβέρνηση, αφού απόρησε με όλα τα παραπάνω ήταν έτοιμη να πάρει μέτρα (αυτά που έκρινε ή κρίνει όλο αυτό το διάστημα σωστό να λάβει).

Νίκη βόλου, η μοναδική διαφορετική φωνή
Στο μεταξύ, η FL ως λίγκα, ενημέρωνε Δευτέρα με τη Δευτέρα τις κατά τόπους ΠΑΕ ότι, η απόφαση για τη δημιουργία του νέου πρωταθλήματος, παρατείνεται. Χθες πάντως (οι ημερομηνίες είχαν βγει επισήμως), είχαμε την λήξη της διορίας των ομάδων που ανήκουν σ’ αυτή να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους μέσω του σχετικού παραβόλου (5.000 ευρώ).

Το αποτέλεσμα ήταν πως, ουδεμία ομάδα τα κατέβαλλε αυτά τα χρήματα, ούτε φυσικά και δήλωσε συμμετοχή με εξαίρεση τη Νίκη Βόλου η οποία θέλησε να κάνει προσφυγή ζητώντας το πρωτάθλημα να ξεκινήσει με 16 συλλόγους κανονικά και στην ώρα του.

Η αποστασιοποίησή της αυτή έκανε εντύπωση. Σε μια τέτοια περίπτωση πλήττεται η Καλαμάτα (πέφτει στη Γ’ Εθνική) η οποία θα πέσει κατηγορία εάν εμείνει μια τέτοια απόφαση. Κι όλα αυτά ενώ η ομάδα της Μεσσηνίας είχε καταθέσει τα χαρτιά της για να ανανεώσει ως ΠΑΕ.

Αλήθεια είναι ωστόσο ότι, οι περισσότερες ομάδες θέλησαν να «τρενάρουν» την υπόθεση παίρνοντας διορία μέχρι αυτή την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό τα κατάφεραν.
Μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Επισκοπή η οποία πρωτοστατεί μέσω του προέδρου της κ. Νικολιδάκη.

Στο χέρι του Αυγενάκη η απόφαση
Μέχρι την Παρασκευή λοιπόν, αν και υπάρχει συνέχεια… Αυτή αναφέρει ότι οι ομάδες προτίθενται να καταθέσουν το ποσό των 5.000 ευρώ για να είναι καλυμμένες όμως από εκεί και πέρα έχουν σκοπό να προχωρήσουν κι άλλο την υπόθεση θέλοντας να δικαιωθούν δημιουργώντας το ανάχωμα για την είσοδο όλων στη Super League2.

Αν λοιπόν γίνει η Ένωση, θα κληθούν –και εκεί ευχαρίστως βέβαια- θα πληρώσουν τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ που είναι το παράβολο για τη συμμετοχή στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας (8.000 ευρώ). Σ’ ένα τέτοιο δεδομένο όμως θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη που σημαίνει οικονομική υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό.

Σε τελική ανάλυση, η… μπάλα παίζεται πια στο γραφείο της ΓΓΑ. Ο μόνος που μπορεί να πάρει τη μεγάλη για πολλούς απόφαση είναι ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης/