22 °C Rethymno, GR
24/09/2021

ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Κ.

Σε τρεις μήνες παραδίδονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο του νέου αστυνομικού μεγάρου

• Με κονδύλιο ύψους 32.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Κρήτης

Κατακυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ο ανάδοχος που θα ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτηση για το μεγάλο έργο που αφορά στην ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου του Ρεθύμνου.

Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε το κονδύλι των 32.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που έχει την τεχνογνωσία για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες σύνταξης των τευχών δημοπράτησης μετά από σχετική ανάθεσή τους σε μελετητή. Αν και ο πρώτος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο ήταν άγονος, εν τούτοις αυτός επαναλήφθηκε στις 13 Ιανουαρίου και προέκυψε ανάδοχος, ο οποίος κατακυρώθηκε και μέσα στο επόμενο τρίμηνο καλείται να παραδώσει στον οργανισμό τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία θα προσδιορίζουν και το ακριβές κόστος του έργου.

Τα τεύχη δημοπράτησης αφορούν ουσιαστικά το οικονομικό σκέλος των μελετών, δηλαδή τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έργου που θα συμπληρώσει τον φάκελο των τεχνικών μελετών που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ασχολείται με το θέμα έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ, ωστόσο το ακριβές ποσό θα διαπιστωθεί από τα τεύχη δημοπράτησης.

Ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Έχουν παραδοθεί οι μελέτες στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών για την κατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου και οι υπόλοιπες που αφορούν στα τεύχη δημοπράτησης, δηλαδή σε προϋπολογισμούς και τιμολόγια, ανατέθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης είναι το τελευταίο βήμα για να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου. Ο Ο.Α.Κ. με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ανέλαβε αυτή την υποχρέωση, την οποία θα προχωρήσει πολύ άμεσα, αφού ήδη στο τελευταίο Δ.Σ. του οργανισμού στο τέλος Ιανουαρίου κατακυρώσαμε τον ανάδοχο. Μόλις ολοκληρώσει τη μελέτη, που με βάση τη συμβατική του υποχρέωση ο χρόνος περάτωσης είναι οι τρεις μήνες, θα την παραδώσουμε στην Περιφέρεια και εκείνη από την πλευρά της στο Υπουργείο, όπου πλέον θα υπάρχει το ακριβές κόστος του έργου για να ακολουθήσουν τόσο οι διαδικασίες χρηματοδότησης και δημοπράτησης από πλευράς Υπουργείου, αλλά και οι διαδικασίες που εκκρεμούν για την έκδοση οικοδομικής άδειας του κτιρίου».

 

Η μελέτη

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Απριλίου «άνοιξε» ο δρόμος για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου στις εγκαταστάσεις της σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθώς τότε δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, που αφορά στο θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι η βασική φιλοσοφία της μελέτης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υπάρχοντες χώροι της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά τόσο το νέο αστυνομικό μέγαρο, όσο και το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων. Η μελέτη, που έγινε με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που δόθηκε στον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφορά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με βάση τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με αυτά που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται λοιπόν, για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).

Σύμφωνα με τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια η μελέτη του έργου προβλέπει τα παρακάτω:

Εμβαδόν νέου οικοπέδου: 2.891,77 τ.μ.

(Ο σημερινός ναός Αγίας Ειρήνης στη συμβολή των οδών Ασκούτση και Δαφέρμου και είσοδο από τον αύλειο χώρο της σχολής Χωροφυλακής, θα αποτελεί νέο ανεξάρτητο οικόπεδο με είσοδο από την οδό Δαφέρμου).

Όροφοι: 4.

Σύνολο δόμησης: 2.317,89 τ.μ. (συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. και των 2 κλιμακοστασίων).

Χώροι γραφείων: 90 (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 70).

Αμφιθέατρο 70 θέσεων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).

Κυλικείο με αίθουσα 50 καθισμάτων.

Αίθουσα συσκέψεων 25 ατόμων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).

Υπόγειοι χώροι: 1.590,85 τ.μ.

(περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και τους αποθηκευτικούς χώρους όλων των υπηρεσιών).

Χώροι στάθμευσης εντός του οικοπέδου: 44 Ι.Χ., 2 λεωφορεία, 22 μηχανές. (Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί θέσεις για 40 Ι.Χ., 2 λεωφορεία και 15 μηχανές).

Κύρια είσοδος (είσοδος κοινού) από οδό Ζυμβρακάκη (στο σημερινό επίπεδο του δρόμου).

Δεύτερη είσοδος (υπηρεσιακή) από οδό Δαφέρμου (νότια του οικοπέδου).

Στεγαζόμενες υπηρεσίες:

1) Διεύθυνση Αστυνομίας,

2) Αστυνομικό τμήμα,

3) Υποδιεύθυνση ασφαλείας,

4) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών,

5) Τμήμα Τροχαίας,

6) Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας,

7) Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.