20 °C Rethymno, GR
27/09/2021

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Στην σκιά του κορονοϊού η επιστροφή στα σχολεία την Δευτέρα

Στην σκιά του κορονοϊού η επιστροφή στα σχολεία την Δευτέρα Τήρηση των μέτρων και εφαρμογή των οδηγιών των επιστημόνων ζήτησε από την εκπαιδευτική κοινότητα η υπουργός παιδείας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι. Μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα βρίσκονται στα σχολεία τους στις 8:15, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία φορώντας τις προστατευτικές μάσκες, η χρήση των οποίων είναι υποχρεωτική.

Μέχρι χθες πάντως οι προστατευτικές μάσκες των οποίων την προμήθεια έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ δεν είχαν παραληφθεί από τους δήμους κάτι που, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αρμόδια αντιδήμαρχος παιδείας, δεν αποκλείεται να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε οι μάσκες να βιράρονται στα σχολεία το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου. Οι μαθητές καλούνται να φέρουν μαζί τους και τις σχολικές τσάντες, καθώς θα γίνει και η παραλαβή των βιβλίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα περιλαμβάνει επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης, βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ., επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία, διανομή μάσκας ανά μαθητή.

Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας, διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Η φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι πρωτόγνωρη για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώ δάσκαλοι και καθηγητές δεν κρύβουν τους φόβους και την αγωνία τους σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ότι αφορά την υγειονομική ασφάλεια των ίδιων αλλά και των μαθητών.

Εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αναφέρονται σε ελλιπή σχεδιασμό από πλευράς υπουργείου, διαφωνούν με τη λειτουργία του σχολείου με το σύνολο της δυναμικότητας των μαθητών.

Η ΕΛΜΕΡ μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας στον αύλειο χώρο του 3ου ΓΕΛ διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι από πλευράς δήμων έχουν τοποθετηθεί οι σχολικές καθαρίστριες 75 στον δήμο Ρεθύμνου, οι οποίες έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη σχολαστική καθαριότητα των σχολείων.

 

Ομάδα διαχείρισης για τα κρούσματα στα σχολεία

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, και την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε αναγκαία τη θέσπιση της ομάδας κρούσης, της task force από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.. «Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, η οποία συμμετείχε την Παρασκευή στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως επεσήμανε, «οι προτεραιότητές μας είναι δύο: Να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την τόσο σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς». Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών. Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, εάν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια. Στη συνέχεια, το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα.

Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών.

Εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία περιστατικά εντός διαστήματος 14 ημερών σε σχολείο τότε υπάρχει συρροή κρουσμάτων και κάθε φορά θα αποφασίζεται αν θα κλείνει το σχολείο και αν θα γίνονται διαγνωστικά τεστ. Όσον αφορά στις στενές επαφές, στην περίπτωση εκπαιδευτικού αφορούν σε όλη την τάξη. Αν διδάσκει σε γυμνάσιο ή λύκειο, τότε οι στενές επαφές θα αφορούν περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ύστερα από 14 ημέρες.

Αν καταγραφούν δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, τότε ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.