19 °C Rethymno, GR
02/12/2021

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΟ "ΝΑΙ" ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή με επιφύλαξη

Δύο λέξεις ήχησαν εύηχα στα αυτιά των προέδρων των κρητικών ομάδων της Γ’ Εθνικής, «ομοψυχία» και το γεγονός ότι πάνε «συντεταγμένες» στην ΕΠΟ. Οι δηλώσεις συμμετοχής για τη συνέχιση ενός «πετσοκομένου» πρωταθλήματος όπως αυτό της Γ’ Εθνικής (έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί μόνον ο Α’ γύρος και να τελειώσει εκεί) ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη. Γι’ αυτή τη… μεγάλη Τετάρτη λοιπόν, κλήθηκαν να λάβουν αποφάσεις όλα τα σωματεία των 10 ομίλων, μεταξύ αυτών και εκείνα του κρητικού.
Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη μέσα σε 8 μέρες έβγαλε είδηση και αυτή αφορούσε το γεγονός ότι, προτίθενται όλες -ή τουλάχιστον οι 13-14- να δηλώσουν συμμετοχή. Με μια προϋπόθεση: Ζητούν εγγυήσεις, υπογεγραμμένες από την διοργανώτρια αρχή ενώ στα γραφεία της ΕΠΟ θα σταλεί ομάδα εκπροσώπων του ομίλου στην Αθήνα συνοδευόμενη με νομικό σύμβουλο προκειμένου να υπάρξουν πρακτικά.
Σε περίπτωση που δεν λάβουν τις εγγυήσεις που αναζητούν, ο Αντώνης Παπαδάκης που, πληροφοριακά συντόνιζε ως ΑΟ Δαμάστας και αυτή την τηλεδιάσκεψη, πρότεινε να ακολουθήσουν τη νομική οδό μέσα του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ.

Η πρόταση του Αντώνη Παπαδάκη

Αρχικά, ειπώθηκαν όλες οι απόψεις των προέδρων ή των εκπροσώπων των ομάδων του κρητικού ομίλου αλλά και οι δευτερολογίες τους. Αυτό που διέκριναν άμεσα όλοι ήταν ότι θα πρέπει να συνασπιστεί ο όμιλος για να στηρίξει τις θέσεις του.
Ο κ. Παπαδάκης έδειξε απόλυτα ψύχραιμος και στο τέλος πρότεινε να δηλώσουν όλες οι ομάδες συμμετοχή για να μην έχουν κυρώσεις αλλά συμπληρώνοντας τις λέξεις «με επιφύλαξη» δίπλα από την υπογραφή τους. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία των προϋποθέσεων της υγειονομικής κάλυψης που μπορεί να παρέχεται στις ομάδες. Πάνω σ’ αυτό θα στηρίξουν την άποψή τους επιδιώκοντας να μην ξεκινήσει αυτό το πρωτάθλημα με τη μορφή που πρότεινε η Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ.

Η καθοριστική παρέμβαση του κ. Βαρουξάκη
Ο πρόεδρος του ΑΟ Πλατανιά Στέλιος Βαρουξάκης θέλοντας να επικυρώσει αυτό το εγχείρημα, είχε καθοριστική παρέμβαση σημειώνοντας: «Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να στείλουμε μία επιτροπή στην Αθήνα προκειμένου να μας ακούσουν γιατί με τις επιστολές δεν είχαμε αποτέλεσμα. Αυτή η επιτροπή θα αποτελείται από δύο-τρία άτομα από εμάς όπου θα συνοδεύονται με έναν νομικό σύμβουλο και με ένα επίσημο χαρτί υπογεγραμμένο απ’ όλους με αριθμό πρωτοκόλλου.
Επίσης, εκτός από το χαρτί που θα υπογράφουμε όλοι μαζί, θα πρέπει να ακολουθούν και ξεχωριστά έγγραφα από κάθε ομάδα ξεχωριστά, δηλώνοντας μεν τη συμμετοχή τους με τον όρο δε, «με επιφύλαξη».
Πάνω σ’ αυτό συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης (συμμετείχαν 14 εκπρόσωποι από τις 16 ομάδες του ομίλου Κρήτης (οι άλλες δύο που δεν συμμετείχαν ήταν, ο Πόρος και ο Αλμυρός).

Το 14-2 που πήγε να γίνει 6-10

Γενικώς η χθεσινή τηλεδιάσκεψη πέρασε από πολλά κανάλια έως ότου καταλήξει σ’ ένα αυλάκι. Κι αυτό γιατί, έτσι όπως κοινοποιήθηκε η ανακοίνωση της ΕΠΟ την περασμένη Παρασκευή, δέσμευε όλες τις ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή.
Στον κρητικό όμιλο επακολούθησε μεγάλος σκεπτικισμός. Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι των ομάδων κατέθεταν στην πλειοψηφία τους ότι, το πρωτάθλημα αυτό δεν πρέπει να γίνει αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Έτσι λοιπόν έπειτα από περίπου 90 λεπτά τηλεδιάσκεψης κι αφού είχαν κατατεθεί όλες σχεδόν οι απόψεις, το 14-2 (υπέρ του να μη συνεχίσει η Γ’ Εθνική) που είχε εμφανιστεί στην πρώτη τηλεδιάσκεψη, έγινε 6-10!
Δίχως βέβαια να είναι απόλυτες οι επιλογές των ομάδων. Στο «όχι» έδειξαν να στέκονται οι, Γιούχτας, Άρης Ρεθύμνου, Αστέρας Ρεθύμνου, ΑΟ Δαμάστας, Νεάπολη και Πλατανιάς και στο «ναι» οι Παλαιόχωρα, ο Άρης Σούδας, ο Ρεθυμνιακός, το ΣΥΝΚΑ, η Αναγέννηση Ιερ. ο Ηρόδοτος, ο ΑΟΑΝ, ο ΠΟΑ και φυσικά οι Πόρος, Αλμυρός.
Κοινή συνισταμένη ήταν το γεγονός ότι ουδείς πρόεδρος θέλει το κακό της ομάδας του…

Ν. Παπαδάκης (Αστέρας): «Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τον λόγο»
Ας δούμε όμως τί ανέφεραν στις δηλώσεις του οι τρεις πρόεδροι των Ρεθεμνιώτικων ομάδων…
«Αυτό που διακρίνω τώρα στην αρχή της κουβέντας είναι ότι, δεν υπάρχει ομοψυχία. Τουλάχιστον αυτό που διέκρινα την περασμένη τηλεδιάσκεψη… Κατανοώ τις πιέσεις όλων. Και εμείς δεν ξέρουμε κανονικά τί θα κάνουμε… Αυτό που τονίζουμε κατ’ επανάληψη είναι, ότι δεν έχουμε βρει ακόμα τον λόγο που θα πρέπει να συνεχιστει αυτό το πρωτάθλημα.
Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τους ποδοσφαιριστές μας και πολλοί από αυτούς φοβούνται να κατέβουν στις προπονήσεις. Έχουν, είτε μεγάλους σε ηλικία γονείς, είτε φοβούνται να παίξουν με την υγεία τους. Το θέμα είναι ευαίσθητο.
… Και ξεκαθαρίζω. Εμείς σαν Αστέρας δεν κατεβαίνουμε γιατί οι λόγοι είναι οικονομικοί… Είναι καθαρά υγειονομικοί.»

Κ. Παπαδάκης (Ρεθυμνιακός): «Δηλώσαμε συμμετοχή αλλά..»

«Θέλω εξ αρχής να προκαταλάβω τους συνάδελφους για το ποιά είναι η θέση του Ρεθυμνιακού. Εμείς εξ αρχής είμαστε στους ’14» όπου συμφωνούσαμε πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Σαν Ρεθυμνιακός όμως, η δουλειά μας είναι η λειτουργία του σωματείου. Εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε ήδη τις προπονήσεις με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δηλώσαμε συμμετοχή.
Θέλω όμως να καταστήσω σαφές τούτο: Το γεγονός ότι δηλώσαμε συμμετοχή δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναιρέσουμε την απόφασή μας εφόσον δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη συνέχεια ή αν δεν μας καλύπτει η νέα προκήρυξη.
Σαν Ρεθυμνιακός είμαστε ετοιμοπόλεμοι αλλά οφείλουμε να περιμένουμε τις αποφάσεις της ΕΠΟ για να μπορούμε να είμαστε και απόλυτοι στις θέσεις μας.»

Μ. Βαρούχας (Άρης): «Δεν δηλώνουμε συμμετοχή εκτός κι αν…»
«Είμαστε ανένδοτοι στο να συνεχίσουμε. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις θέσεις μας από την αρχή και δεν θα μπούμε στη διαδικασία να λέμε άλλα και να κάνουμε άλλα… Εκτός κι αν αλλάξουν τα πράγματα με κάποιον τρόπο μαγικό… Εμείς σαν Άρης δεν θα δηλώσουμε συμμετοχή. Δηλώσαμε τον περασμένο Αύγουστο!
Σαν σωματείο ερασιτεχνικό έχουμε και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές! Τί θα τους πούμε; Θα τους εξαναγκάσουμε να αφήσουν τις δουλειές τους οι οποίοι είναι οι πιο πολλοί άνεργοι εδώ και έναν χρόνο για να τρέχουν να παίζουν ποδόσφαιρο 100 και 200 χλμ μακριά από τις οικογένειές τους;

Ανένδοτος και ο Γιούχτας

Τέλος, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Γιούχτα κ. Μπουνάκη ο οποίος ως γνωστό, διοικεί μία ομάδα της οπαδός είναι ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο οποίος του διεμήνυσε ότι τα λύματα έχουν απίστευτη άνοδο… Επομένως πως θα μπορέσουμε όλοι εμείς να κάτσουμε να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο…;»