17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τις επόμενες μέρες η υπογραφή σύμβασης για την ανάπλαση της οδού Αποστολάκη

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για το έργο της ανάπλασης της οδού Αποστολάκη με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο.

Χθες ωστόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η τροποποίηση της μελέτης σε ότι αφορά το πλάτος του οδοστρώματος χωρίς να υπάρξει τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Αυτό πρόεκυψε σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι:

«Για το έργο της ανάπλασης της οδού Αποστολάκη είμαστε σε φάση υπογραφής της σύμβασης με τον εργολάβο. Κατά τη φάση της επεξεργασίας από την επιβλέπουσα αρχή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, διαπιστώθηκε ότι ένα κομμάτι του έργου που προέκυπτε από την κυκλοφοριακή μελέτη είχε μελετηθεί με την προϋπόθεση ότι το πλέγμα δρόμων θα ήταν διαφορετικό για να εξυπηρετήσει την κυκλοφορία.

Το έργο περιλαμβάνει τον κεντρικό δρόμο -από κει που τελείωσε η ανάπλαση έως τις Εργατικές Κατοικίες. Η μελέτη προέβλεπε πλάτος οδοστρώματος 4,5 μέτρα και παρόδια στάθμευση παράλληλη με τον δρόμο. Θεωρούμε ότι επειδή πρέπει να ξεκινήσει το έργο άμεσα, αιτούμαστε ενσωμάτωση λωρίδας στάθμευσης στο οδόστρωμα. Γι’ αυτό απαιτούνται εγκρίσεις από αρχιτεκτονικό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο για να γίνει τροποποίηση της μελέτης για να ξεκινήσει η κατασκευή έργου. Θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με στάθμευση, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει έντονο πρόβλημα, καθώς είναι ο τελευταίος δρόμος σχεδίου πόλεως και έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε το σχέδιο για κυκλοφοριακά δεδομένα. Άρα θα έχουμε διάστρωση στα 6,5 μέτρα άσφαλτο αλλά σε σημεία που είναι διασταυρώσεις και διαβάσεις θα στρωθεί με κυβόλιθο. Για να μην υπάρξει τροποποίηση έχουμε κάνει ένα σχέδιο αντίστοιχο με το προηγούμενο με ενσωμάτωση ασφαλτικού με κυβόλιθους που ενδείκνυται από το πράσινο ταμείο χωρίς να έχουμε τροποποίηση προϋπολογισμού».

Η τροποποίηση της μελέτης έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο με τον κ. Νίνο και τον κ. Μανουσογιάννη να επισημαίνουν πως θα πρέπει να αναζητηθούν και να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης μιας και οι θέσεις θα περιοριστούν.

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου που συνέταξε η πολιτικός μηχανικός, Πόπη Τζανακάκη, σήμερα η οδός Αποστολάκη αν και πολυσύχναστη χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή έως ανύπαρκτη διαμόρφωση διαδρομής πεζών, από ασάφεια στην οριοθέτηση της κίνησης του αυτοκινήτου και στην οριοθέτηση της στάθμευσης αυτοκινήτου. Αυτό έχει ως αποτελέσαμε να υπάρχει άναρχη χρήση του δημόσιου χώρου και δυσκολία στη χρήση του.

 

Πλάτωμα στην αρχή του δεύτερου τμήματος – Πλατεία Θέασης

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση το πλάτωμα βρίσκεται στο ανώτατο σημείο του πρώτου τμήματος της οδού Αποστολάκη. Η βόρεια παρειά του ορίζεται από όψεις κατοικιών. Χαρακτηρίζεται από γεωμετρική κανονικότητα ως προς το σχήμα και από σημαντική κλίση από δύση προς ανατολή.

Η πρόταση διαμόρφωσης στηρίζεται στην αξιοποίηση της μακρινής θέας, που προσφέρεται από τη θέση αυτή.

Οργανώνεται καθιστικό σε οριζόντιο τμήμα της πλατείας στη μέση στάθμη, το οποίο επεκτείνεται μέχρι το ανατολικό όριο με την κατασκευή εξέδρας.

Στο όριο του καθιστικού κατασκευάζεται σκίαστρο και κάθισμα στη νότια παρειά και στηθαίο-κάθισμα στη βόρεια και ανατολική.

Η μετάβαση προς την υψηλότερη στάθμη δυτικά γίνεται με την οργάνωση φυτεμένου πρανούς σε τέσσερις διακριτές ζώνες. Η σημαντική διαφορά στάθμης προς ανατολή επιτρέπει τη δημιουργία χώρου επισκέψιμου από τη στάθμη του πεζοδρομίου, όπου μπορεί να οργανωθεί εγκατάσταση περιπτέρου ή αναψυκτηρίου. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας λειτουργίας στη θέση αυτή, πέρα από την εξυπηρέτηση των κατοίκων, θα προσδώσει ζωή στο απόμακρο και απόκεντρο αλλά σημαντικό αυτό σημείο.

 

Φυτεύσεις

α. Δεντροφυτεύσεις

Οι δεντροστοιχίες θα ακολουθήσουν τον ρυθμό και τη χωροθέτηση σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου στα όρια των πεζοδρομίων.

Τα υπάρχοντα δέντρα θα διατηρηθούν. Όσα από τα υπάρχοντα συμπίπτουν με λειτουργικό χώρο και εμποδίζουν (θέσεις στάθμευσης, πεζοδρόμια), θα διατηρηθούν μέχρι την ανάπτυξη των νέων φυτεύσεων και μετά θα κοπούν.

 

β. Άλλες φυτεύσεις

Διευρυμένοι χώροι που ορίζονται με πράσινο θα φυτευτούν με ποώδη ή θαμνώδη φυτά και άνθη, ενώ στους μαντρότοιχους του σχολείου θα φυτευτούν αναρριχόμενα φυτά.

 

Φωτισμοί

Ο φωτισμός θα τοποθετηθεί νότια, στην ορισμένη ζώνη τοποθέτησης στοιχείων αστικού εξοπλισμού και δέντρων.

Στους διευρυμένους χώρους της ανατολικής παρειάς (περιοχή σχολείου-περιοχή οδού Ρέας και γενικά στα πλατώματα) θα τοποθετηθούν φωτιστικά όμοια με εκείνα του κατασκευασμένου πάρκου.