17 °C Rethymno, GR
27/11/2021

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙOΒΑΣΙΛΕΙΩΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

Το 70% του οδικού έργου Αρμένοι-Παλέ έχει ολοκληρωθεί

Σήμερα θα αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για το ακριβές χρονοδιάγραμμα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Ρεθύμνου που αποτελεί τμήμα του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης. Ο λόγος για το οδικό έργο που αφορά στο τμήμα Αρμένοι – Παλέ, το οποίο, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%. Το έργο δουλεύεται συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως τόνισε η κα Ελένη Ρανουτσάκη: «μπορεί να μη φαίνεται στους διερχόμενους από την περιοχή οδηγούς, όμως, το έργο έχει προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πλέον μετά και τη λήξη της τουριστικής περιόδου και προκειμένου να εξελιχθούν οι εργασίες στο κεντρικό τμήμα της οδού είναι απαραίτητο ο δρόμος να κλείσει στον ύψος της ταβέρνας Πύργος. Ήδη σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα κληθεί να λάβει την σχετική απόφαση που θα προβλέπει και τον δρόμο εξυπηρέτησης των οδηγών που επιθυμούν να κινούνται στον αγιοβασιλειώτικο δρόμο.

Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για τρεις μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η βασική οδική αρτηρία και στη συνέχεια θα παραδοθεί ξανά σε κυκλοφορία «Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το διάστημα των τριών μηνών για την εκτέλεσή του είναι αρκετό. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί αποτελώντας ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο Αρμένοι-Παλέ, συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νομού, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (Ν.Ο.Α.Κ.), του λεγόμενου αγιοβασιλειώτικου δρόμου.

Ειδικότερα, η υπό αναβάθμιση οδός ανήκει στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Ρεθύμνου με αριθμό 3 «Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη», περιλαμβάνεται στον πρωτεύοντα (διαπεριφερειακό) Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης (Ν.Ο.Α.Κ.) Ρέθυμνο – Μοίρες – Άνω Βιάννος – Ιεράπετρα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χωροταξικό της περιφέρειας. Το έργο βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αρμένοι και Παλέ και αποτελείται από δύο οδικά τμήματα:

Στο τμήμα Α (παράκαμψη Αρμένων) προβλέπεται η κατασκευή οδού περί τα 3,8 χλμ. με νέα χάραξη. Η αρχή του τμήματος ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού, λίγο πριν τη συμβολή της οδού προς τον οικισμό Σωματά και το τέλος λίγο πριν το Κ.Τ.Ε.Ο. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται, επίσης, η αποκατάσταση του θιγόμενου αγροτικού δικτύου, καθώς και δύο τετρασκελείς ισόπεδοι κόμβοι.

Στο τμήμα Β, προβλέπεται η βελτίωση/αναβάθμιση της υπάρχουσας επαρχιακής οδού για μήκος περί τα 2,8 χλμ. περίπου. Η αρχή του τμήματος Β ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού 300 μέτρα πριν τη δεύτερη συμβολή προς τον οικισμό Αμπελάκι και το τέλος λίγο πριν τον κόμβο της Παλέ.

Για τη διέλευση των κατασκευαζόμενων οδικών τμημάτων, απαιτούνται διάφορα τεχνικά έργα, κυρίως μικρά τεχνικά (οχετοί). Επίσης προβλέπονται συνδέσεις με το τοπικό οδικό δίκτυο και αποκαταστάσεις του.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τριάντα (30) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αναμένεται να λύσει τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ελαχιστοποιήσει χρονικά τις αποστάσεις, καθώς όπως υπολογίζεται μετά την ολοκλήρωσή του, η διαδρομή Ρέθυμνο – Αγία Γαλήνη θα διανύεται σε περίπου μισή ώρα.

Με χρήματα της Περιφέρειας ολοκληρώνονται οι μελέτες του Ν.Ο.Α.Κ.

Συνολικά, οι μελέτες για το τμήμα του Ν.Ο.Α.Κ. του Ρεθύμνου από τους Αρμένους μέχρι και τον Άγιο Δημήτριο μήκους 28 περίπου χιλιομέτρων έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, με συνολικό προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των μελετών αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα για να μπορέσει να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο Νότιος Οδικός Άξονας, στον οποίο δίδει ιδιαίτερη έμφαση η Περιφέρεια, καθώς το έργο αυτό αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου, συνδέοντας τον βορρά με τον νότο της Κρήτης με ένα δίκτυο σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό, ελαχιστοποιώντας παράλληλα και την απόσταση.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες που αφορούν στο υποστηρικτικό δίκτυο, δηλαδή τα οδικά τμήματα που θα συνδέουν τα χωριά και τις κοινότητες του δήμου Αγίου Βασιλείου με τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης. Ο προϋπολογισμός των μελετών αυτών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, το οδικό τμήμα Σπήλι-Αγ. Δημήτριος έχει εγκεκριμένες μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Κλείνει για ένα μήνα το Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Εν τω μεταξύ θα κλείσει από τον Οκτώβριο και για ένα μήνα και ο δρόμος προς το Κουρταλιώτικο Φαράγγι προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες βραχοπροστασίας στο φαράγγι του Κουρταλιώτη από εναερίτες που θα αναλάβουν για την τοποθέτηση των απαραίτητων πλεγμάτων, όπως υποδεικνύεται από τη σχετική μελέτη που έχει γίνει για το εξειδικευμένο αυτό έργο που θα «θωρακίσει» το φαράγγι, αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς, που μέχρι σήμερα διατρέχουν κίνδυνο διασχίζοντας το φαράγγι από τις καταπτώσεις βράχων και πετρών.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Προστασία από βραχοπτώσεις στο φαράγγι Κουρταλιώτη», προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία υπέγραψε πριν ένα περίπου χρόνο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση των καταπτώσεων και η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχημάτων, από πτώσεις βράχων σε σημεία του επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ και οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν κατασκευή τοιχίων και τοποθέτηση αγκυρούμενων πλεγμάτων στα πλέον επικίνδυνα τμήματα.

Η σημασία του έργου χαρακτηρίζεται τεράστια, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χαρακτηρισμένη και ως Νατούρα, ωστόσο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, εγκυμονεί κινδύνους στους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς, καθώς σημειώνονται πολύ συχνά κατολισθήσεις. Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ύψιστης σημασίας για την περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οδηγών, με δεδομένο ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η κίνηση είναι αυξημένη, ενώ το φαράγγι του Κουρταλιώτη αποτελεί καθημερινά στάση και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τη φυσική του ομορφιά.