Ο αντικανονικός ορισμός διαιτητή του α’ ημιτελικού αγώνα για το κύπελλο ΕΠΣΡ πριν από δύο εβδομάδες, «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» στα πεπραγμένα του ποδοσφαίρου ολόκληρης της χώρας.
Οι τοποθετήσεις διαιτητών σε αγώνες ποδοσφαίρου, όταν οι ίδιοι πρωτίστως, έχουν διατελέσει μέλη-ποδοσφαιριστές σε σωματεία τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα-συνονθύλευμα μεταξύ των ομάδων, αλλά και της διοργανώτριας αρχής το οποίο σχεδόν όλοι έως σήμερα αγνοούσαν.
Το αγνοούσαν εμμέσως ή άμεσα, μέχρι που η παραπάνω υπόθεση ήρθε και εν τέλει, κλόνισε την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και των λοιπών θεσμών.
Το στόρι εκ Ρεθύμνου
Εν προκειμένω, η τοποθέτηση του διαιτητή κ. Θεοδόση Χατζημπεκιάρη από την παραιτηθείσα Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Ρεθύμνου (οι κ.κ. Στεφανάκης, Βαμβακίδης υπέβαλλαν την παραίτησή τους για λόγους ευθιξίας και πλέον ανέλαβαν οι κ.κ. Τσουπάκης, Δελήμπασης) στον αγώνα του κυπέλλου, ανάμεσα στον Άρη και τον Αστέρα Περάματος, θεωρήθηκε παράτυπη. Οι φιλοξενούμενοι κατέθεσαν ένσταση για αντικανονικό ορισμό κατά παράβαση του ΚΑΠ άρθρο 52 παρ. 2, καθώς ο εν λόγω ρέφερι, προϋπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας των Περιβολίων το 2006.
Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε με 3-0 υπέρ του Άρη. Εδώ υπάρχει βέβαια ένα προηγούμενο. Από το 2010 όπου διαιτητεύει τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του διαιτητές από το ΣΔΠΡ, αλλά και από άλλους συνδέσμους, έχουν κληθεί κατ’ επανάληψη να διαιτητεύσουν πρώην ομάδες τους κατά παράβαση του κανόνα και τον οποίο γνώριζαν στην επιτροπή διαιτησίας. Όλο αυτό το διάστημα όμως, δεν θεωρήθηκε τίποτε μεμπτό για το λόγο ότι, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προβεί σε τέτοια κίνηση (ένσταση).
Η υπόθεση έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις αφού όλες οι Ενώσεις πλέον, ψάχνονται μαζί με τους κατά τόπους Συνδέσμους των διαιτητών για να δουν, εάν έχουν ενεργήσει αναλόγως στα πρόσφατα ματς. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός, ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% των Συνδέσμων των διαιτητών, έχει αγωνιστεί σε ποδοσφαιρικές ομάδες και έτσι, τηρουμένων των αναλογιών, όλα τα πρωταθλήματα κινδυνεύουν να «τιναχτούν στον αέρα».
Οι εκρήξεις είναι αλυσιδωτές και κανείς από την ΕΠΟ, εξαιρουμένου του κ. Βούρβαχη, δεν έχει κάνει κάποια επίσημη τοποθέτηση. Πλέον είναι αργά γιατί κι η ίδια η ΕΠΟ θα επιληφθεί του θέματος από τη νέα σεζόν. Έως τότε, όλα τα ματς θα διεξάγονται με γνώμονα το γράμμα του νόμου, το άρθρο 52 παρ. 2. Ας δούμε σε τι επ’ ακριβώς αναφέρεται η παράγραφος 1 όσο κυρίως η 2:
Εξαιρέσεις Διαιτητών – Βοηθοί Διαιτητών – Κωλύματα
«1. Διαιτητές και βοηθοί διαιτητές, έχουν το δικαίωμα, μετά την οριστική τους επιλογή και πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος να δηλώσουν εγγράφως στην ΚΕΔ ότι δεν επιθυμούν να διευθύνουν τους αγώνες μιας ΠΑΕ ή ενός σωματείου, οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται στους αντίστοιχους ορισμούς.
Ειδικά για την Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, η δήλωση αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει τρία σωματεία.
Για την Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, δεν επιτρέπεται να διευθύνει αγώνα διαιτητές που η έδρα της Ένωσης που είναι ίδια με την έδρα των διαγωνιζομένων σωματείων.
2 α) Διαιτητές ή βοηθοί διαιτητές απαγορεύεται να διευθύνουν αγώνες της ΠΑΕ ή των σωματείων των οποίων διετέλεσαν μέλη, ή των οποίων υπήρξαν αθλητές ή ποδοσφαιριστές.
β) Επίσης απαγορεύεται να διευθύνουν αγώνες της ΠΑΕ, ή των σωματείων γενικώς εφόσον συνδέονται με τους προέδρους ή μέλη των ΔΣ. Αυτών με εργασιακή ή συγγενική σχέση μέχρι και δευτέρου βαθμού, είτε οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή τα τέκνα τους…»
Πως έπραξε ο Αστέρας και πως κινήθηκε η ΕΠΣΡ
Ο Αστέρας Περάματος έχει δικαιωθεί πρωτοβάθμια αφού η Πειθαρχική Επιτροπή έκανε τις ακόλουθες κινήσεις…. Ενημέρωσε τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ τόσο με έγγραφο όσο και με τηλεφωνική επικοινωνία που με τη σειρά της, παρέπεμψε την υπόθεση στην ΚΕΔ/ΕΠΟ. Η ΚΕΔ δια μέσω του προέδρου της κ. Καραμελίδη συνέστησε στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΡ να δικαιώσει τον Αστέρα Περάματος επικαλούμενη το άρθρο 52 παρ. 2.
Από τον ΑΟ Άρη που στο ηθικό κομμάτι, διαμηνύει ότι δεν έχει φταίξει σε τίποτα να χάνει ένα τεράστιο προβάδισμα επειδή, έγινε αντικανονική τοποθέτηση διαιτητή, ζητά να μάθει γιατί, από τη στιγμή που το ήξερε μέλος ή μέλη της ΕΠΣΡ, δεν περενέβη/παρενέβησαν για να σταματήσουν αυτή την κατάσταση. Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΡ κ. Δασκαλομαρκάκης θέλησε να τοποθετηθεί στα «Ρ.Ν.» για το τί ακριβώς γνώριζε την προηγούμενη του αγώνα:
«Όντως ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από τον πρόεδρο Επιτροπής Διαιτησίας κ. Στεφανάκη για τις προθέσεις του Αστέρα Περάματος να προβεί σε ένσταση.
Εδώ όμως θα πρέπει να ειπωθεί το εξής. Η ΕΠΣΡ δουλεύει με Επιτροπές και στην Επιτροπή Διαιτησίας δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Η ευθύνη λοιπόν είναι της συγκεκριμένης Επιτροπής κι όχι δική μου. Θυμάμαι σ’ έναν αγώνα Απόλλων – Αλφά όπου είχε τοποθετηθεί διαιτητής ο κ. Φραγκιαδάκης, μου ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Απόλλωνα κ. Αλυσανδράτο να αλλάξει ο συγκεκριμένος διαιτητής γιατί, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ήθελε να προστατέψει την ομάδα του. Εγώ το κοινοποίησα, γνωστοποίησα -έτσι θεώρησα σωστό- στον κ. Αρχοντή Βαμβακίδη ο οποίος είναι αυτός που έβγαζε τους διαιτητές του προγράμματος και μου συνέστησε να παραμείνω στα καθήκοντά μου, όπως κι έκανα. Έκτοτε, κι επειδή ανήκω σ’ άλλες επιτροπές, δεν θέλησα ποτέ να αναμειχθώ ακόμη και με απλή κοινοποίηση σε άλλων το έργο. Όσον αφορά λοιπόν το ματς του κυπέλλου, από την δική μου πλευρά, θεώρησα ότι επειδή μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (από ώρα 19.30 της Τρίτης 12/2/14 έως και την έναρξη του αγώνα την επομένη Τετάρτη 13/2/14), θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι να αλλάξει ο διαιτητής του αγώνα.
Με λυπεί το γεγονός της ένστασης αλλά ο νόμος αυτός πράγματι, ισχύει. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο Άρης ζητά την ηθική του δικαίωση. Η αλήθεια είναι ότι η Πειθαρχική Επιτροπή έκανε στο ακέραιο τη δουλειά της έπειτα από έγκριση της ΚΕΔ. Κρίμα γιατί μέσα σ’ όλα αυτά πλήγεται η ΕΠΣΡ και το ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο».
Δεν γίνεται ο τελικός στις 5 Μαρτίου
Ως γνωστόν, ο Άρης άσκησε έφεση και χθες στην ΕΠΣΡ έφτασαν τα απαραίτητα έγγραφα – παράβολα – δικαιολογητικά, ούτως ώστε να μην γίνει ο αγώνας το Σαββάτο 1 Μαρτίου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση την Τετάρτη (5/3) στην δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, εκεί όπου θα παρασταθεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Άρη και φυσικά ο νομικός σύμβουλος του σωματείου. Αυτόματα γίνεται κατανοητό ότι ο τελικός του κυπέλλου ΕΠΣΡ θα πάει ημερομηνιακά αρκετά πίσω.
Το μπαλάκι πετιέται στην ΕΠΟ. Οψόμεθα…