22 °C Rethymno, GR
26/09/2021

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Τρία έργα υποδομής δρομολογούνται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου

- Οι μελέτες παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στους εκπροσώπους των δυο πλευρών από τους μελετητές

 

Σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης δρομολογούνται στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, μέσα από τη  συνεργασία του δήμου Ρεθύμνου με το πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά τον δρόμο που οδηγεί στο πανεπιστήμιο, αλλά και τους χώρους που ανήκουν στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.

Ειδικότερα, οι τρεις μελέτες που παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τους μελετητές αφορούν 1) στον πεζόδρομο που θα συνδέει τον οικισμό του Γάλλου και την πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου με το στρατόπεδο Θεοδωράκη, μελέτη την οποία έχει καταθέσει προς ένταξη ο δήμος στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επεμβάσεων» 2) μελέτη για ένα έργο συμπληρωματικό προς τον πεζόδρομο 3) καθώς και μια μελέτη για ένα έργο διαμόρφωσης των υπαίθριων χώρων εντός της πανεπιστημιούπολης.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, εκ μέρους του πανεπιστημίου Κρήτης, ο αντιπρύτανης οικονομικών και υποδομών Κώστας Σπανουδάκης, ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας- διοικητικού και προγραμματισμού Δημήτρης Μυλωνάκης, η γενική διευθύντρια του ιδρύματος η κ. Καψαλάκη, ο διευθυντής του Βοτανικού Κήπου καθηγητής Στέργιος Πυρίντζος και η γραμματέας του Βοτανικού Κήπου κ. Περάκη.

Τις μελέτες παρουσίασαν οι μελετητές Μάνος Τσάκωνας και Ελένη Τσιριντάνη.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρύτανης οικονομικών και υποδομών τόνισε πως πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο Κρήτης με τρία έργα που θα αλλάξουν και θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης ανέφερε: «Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας που διαχρονικά έχουμε με τον δήμο Ρεθύμνου, οι μελετητές των έργων παρουσίασαν τις μελέτες τόσο του δήμου Ρέθυμνου όσο και τη μελέτη που θα γίνει στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου Κρήτης.  Το έργο έχει τη σύμφωνη γνώμη του πρύτανη Γιώργου Κοντάκη. Σε ότι αφορά το έργο του δήμου Ρεθύμνου (ο δρόμος που οδηγεί στου Γάλλου) έχει προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ και τα δυο έργα του πανεπιστημίου Κρήτης έχουν προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης που είναι έτοιμα το κόστος αναλύεται σε 0,75 εκ. ευρώ για το έργο παράλληλα στον πεζόδρομο και σε 1,05 εκ. ευρώ για το έργο εντός του δακτυλίου της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου. Ο σκοπός είναι κατά τη γνώμη μου ότι η κατασκευή του πεζοδρόμου να γίνει αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ το έργο του πανεπιστημίου προβλέπεται να υλοποιηθεί το 2023. Για το έργο του πανεπιστημίου αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης. Αν δεν βρούμε, τότε θα το εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του πανεπιστημίου. Πάντως οι τρεις μελέτες συνθέτουν ένα ενιαίοι σύνολο και αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας του δήμου Ρεθύμνης με το πανεπιστήμιο Κρήτης και την περιφέρεια που είναι ο χρηματοδότης για το ένα από τα τρία έργα».

 

Οι μελέτες των έργων

Αναλυτικά, ήδη έχει κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης το έργο που αφορά στην αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (ΟΧΕ) με προϋπολογισμό 959.000 ευρώ.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Η παρέμβαση χαρακτηρίζεται πρωταρχικής σημασίας και για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.

Ο σχεδιασμός αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατοπέδου μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.

Συμπληρωματικά με στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου που θα κατασκευαστεί από τον δήμο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων το πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει ολοκληρώσει μια επιπλέον μελέτη που αφορά το τμήμα μεταξύ του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που στόχο έχει να συμπληρώσει την ανάπλαση που θα κάνει ο δήμος στον χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Για το συγκεκριμένο έργο το πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, η οποία μαζί με τον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, εκπόνησαν τη μελέτη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου με την πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί αφορά την περιοχή κατά μήκος της πορείας των πεζών προς την πανεπιστημιούπολη.

Η επέμβαση αξιοποιεί τρεις επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος του ορίου μεταξύ δημόσιου χώρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ώστε να διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και λειτουργική κίνηση των πεζών από και προς το πανεπιστήμιο. H νέα διαδρομή δεν περιορίζεται σε μια μονοσήμαντη μετάβαση αλλά γίνεται μια πορεία με εναλλαγές και διαφορετικές χωρικές ποιότητες σε όλο το μήκος της.

Οι περιοχές έχουν επιλεγεί ανάλογα με τη θέση τους κατά μήκος της πορείας, τις ενδιαφέρουσες θέες προς την πόλη και το πανεπιστήμιο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με την μελέτη, διαμορφώνεται μια άνετη, ενδιαφέρουσα πρόσβαση μεταξύ πόλης και πανεπιστημίου που ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην ανθρώπινη επέμβαση και το φυσικό στοιχείο. Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία, όπως η υφιστάμενη βλάστηση, το βραχώδες ανάγλυφο και η παρουσία του νερού, ώστε να γίνουν φιλόξενα για την ανθρώπινη παρουσία.

Δημιουργούνται χώροι στάσης με καθιστικά και σκιά (δένδρα-σκίαστρα) για ευχάριστη υπαίθρια παραμονή, σχεδιάζεται κατάλληλος φωτισμός για την ασφαλή διέλευση/παραμονή όλες τις ώρες και εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση για όλους.

Οι χώροι με κατάλληλες διαστάσεις-χαρακτηριστικά σχεδιάζονται για να υποδεχθούν εφήμερες δράσεις (υπαίθριες εκθέσεις, μικρής κλίμακας εκδηλώσεις κ.ο.κ.).

Ο σχεδιασμός παραμένει ανοιχτός και ευέλικτος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει/εντάξει νέες επιφάνειες στο σύνολό του.

Πραγματοποιείται ενίσχυση/εμπλουτισμός των φυτεύσεων από την ενδημική χλωρίδα με στόχο μια ενδιαφέρουσα εικόνα σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευρεία γκάμα υφών και χρωμάτων.