24 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Χρέη πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ρύθμισαν οι δημότες στο Δ. Ρεθύμνου

• Ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν, ενώ η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…

Μπορεί τα χρέη των πολιτών προς τον μητροπολιτικό δήμο του νομού μας να αγγίζουν εδώ και χρόνια τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις, τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάιο μέχρι και το Νοέμβριο, ένας μεγάλος αριθμός δημοτών ανταποκρίθηκε, καθώς έσπευσε να «νοικοκυρέψει» τις οφειλές του κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων της νέας ρύθμισης των εκατό δόσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, για το 2019 ο Δήμος Ρεθύμνου κατάφερε και πάλι όχι μόνο να πιάσει, αλλά ακόμα και να ξεπεράσει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για την χρονιά που διανύουμε.

Με την γλώσσα των αριθμών λοιπόν, από τις 5 Μαΐου έως και τις 29 Νοεμβρίου, που έληξε η προθεσμία για την βεβαίωση των οφειλών, στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου κατατέθηκαν 1.114 αιτήσεις δημοτών για ρύθμιση και μάλιστα μέσω αυτών των αιτήσεων, ρυθμίστηκε το συνολικό ποσό του 1 εκατομμυρίου 674 χιλιάδων ευρώ. Οι αιτήσεις αυτές σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, που συνοδεύτηκαν κατευθείαν και με ρύθμιση οφειλών, αφορούν τόσο σε παλιές όσο και σε νέες βεβαιωμένες οφειλές.

Ωστόσο το ίδιο χρονικό διάστημα, υποβλήθηκαν ακόμα άλλες 4.500 αιτήσεις για την βεβαίωση οφειλών, χωρίς όμως αυτές να συνοδεύονται από ρύθμιση. Άλλωστε, η προθεσμία που έχουν οι υπόχρεοι στην διάθεσή τους για να ρυθμίσουν τα βεβαιωμένα χρέη τους είναι μέχρι και την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου.

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπηρεσίας είναι αρκετοί οι δημότες που προχώρησαν σε βεβαίωση οφειλών και που μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε ρύθμιση, δεδομένου ότι οι Έλληνες τακτοποιούν τις εκκρεμότητες τους σχεδόν την τελευταία στιγμή. Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα δείξουν τα στοιχεία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου που έχουν προθεσμία για αυτό», υπογράμμισε με έμφαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Επίσης ανέφερε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υπόχρεων δημοτών όχι μόνο βεβαίωσε και ρύθμισε τα χρέη του, αλλά πλήρωσε και εφάπαξ τις οφειλές του. Ακόμα συνέστησε σε όλους τους υπόλοιπους να φανούν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα χάσουν την ρύθμιση των εκατό δόσεων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα επανέλθουν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και γενικότερα ότι προβλέπει ο νόμος.

Πάντως, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, το χρέος των περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ, αν και σχετικά διαχειρίσιμο, εντούτοις, δεν παύει να προκαλεί «πονοκέφαλο» στο δημοτικό σύστημα. Ωστόσο, η ετήσια εισροή περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τα ρυθμιζόμενα χρέη, στα δημοτικά ταμεία -όπως είπε- δίνει ανάσα στο σύστημα, παρά το γεγονός ότι συνεχώς δημιουργούνται νέες οικονομικές υποχρεώσεις στους πολίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν κυρίως σε παρελθόντα έτη, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα δέκα ή τα δεκαπέντε χρόνια. Πρόκειται δηλαδή, για χρέη ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε επιχειρήσεις και εταιρίες, με βάση τα όσα τόνισε στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Σπανουδάκης.

Μεταξύ των ευεργετημάτων της ρύθμισης των εκατό δόσεων, είναι και η δυνατότητα απαλλαγής από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σπανουδάκης απευθύνει νέα έκκληση στους δημότες που προχώρησαν στην διαδικασία της βεβαίωσης οφειλών, ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν εμπρόθεσμα και σε ρύθμιση του χρέους τους μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών θεμάτων του Δήμου παρατήρησε τα εξής: «Για να τονίσω την σημασία της ρύθμισης αυτής, αρκεί μόνο να σας αναφέρω ότι η εν λόγω ρύθμιση των οφειλών ήταν μια ευκαιρία για όσους δεν είχαν υποβάλει δήλωση ή είχαν υποβάλει ανακριβή δήλωση τελών στον Δήμο, όπως για παράδειγμα ακαθαρίστων, παρεπιδημούντων, καθαριότητας και φωτισμού, Τ.Α.Π. ή άλλων, ώστε να υποβάλουν την προβλεπόμενη δήλωση και να ευνοηθούν των ευεργετημάτων της ρύθμισης, εκπληρώνοντας έτσι με ευνοϊκούς γι’ αυτούς όρους τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, ενόψει μάλιστα της εξαιρετικά αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις επιφανειών ακινήτων, οι δημότες είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν την ακρίβεια της δήλωσής τους, ελέγχοντας αν τα αναγραφόμενα στο λογαριασμό της ΔΕΗ τετραγωνικά μέτρα, αντιστοιχούσαν στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, εμμένω ότι είναι πολύ σημαντικό -και δεν θα πρέπει οι δημότες να το αμελήσουν- να σπεύσουν στην υπηρεσία έγκαιρα και να προχωρήσουν στην ρύθμιση των βεβαιωμένων χρεών τους. Άλλωστε, οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, είναι εκείνοι που μπορούν να παρέχουν στους δημότες οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται».