33 °C Rethymno, GR
01/08/2021

ΔΕΧΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΔΩΡΕΕΣ ΟΜΦΑΛΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Πέντε χρόνια λειτουργίας της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

*Ανοιχτή διαδικτυακή ενημέρωση και ζωντανή συζήτηση με τους μελλοντικούς γονείς και το ευρύ κοινό στις 27 Απριλίου

 

H Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας. Σταθερή στο έργο της, συνεχίζει να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες συλλογής, ελέγχου, επεξεργασίας και κρυοκατάψυξης/αποθήκευσης μονάδων Ομφαλικού Αίματος  δωρεάν, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα τους στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών για χρήση σε οποιοδήποτε συμβατό ασθενή έχει ανάγκη αλλογενούς μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων(βλαστοκυττάρων).

Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάτων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αιματολογικής Κλινικής του Παν/κού Νοσοκ/μείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η) σε σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης.

Οι Δημόσιες Τράπεζες βλαστοκυττάρων είναι οργανισμοί που βρίσκονται σε νοσηλευτικά ή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Συνδέονται με το παγκόσμιο δίκτυο δοτών μυελού και ομφαλικού αίματος για να έχουν πρόσβαση τα μεταμοσχευτικά κέντρα ανά τον κόσμο που ψάχνουν για συμβατό μόσχευμα (βλαστοκύτταρα) για ασθενείς.

Στα πέντε έτη λειτουργίας της Τράπεζας, πάνω από 3000 δωρεές Ομφαλικού Αίματος έχουν πραγματοποιηθεί στη ΔηΤΟΒ Κρήτης ενώ μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ήδη σημαντικός αριθμός μονάδων ΟπΑ έχει διατεθεί στην Παγκόσμια Δεξαμενή. Το αμέσως προσεχές διάστημα επιπλέον 100 μονάδες ΟπΑ θα τυποποιηθούν και θα είναι άμεσα διαθέσιμες.

Κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας του covid-19 η αξία του Ομφαλικού Αίματος  αναδεικνύεται ακόμα μια φορά, καθώς συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό WMDA, ως ασφαλής πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στις μεταμοσχεύσεις.

Σκοπός της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι ο εμπλουτισμός του Εθνικού και Διεθνούς Μητρώου Ομφαλικού Αίματος, ιδιαίτερα με σπάνιους HLA απλοτύπους, για την αντιπροσώπευση όλων των πληθυσμιακών ομάδων, με εστιασμό στην κάλυψη των αναγκών μεταμόσχευσης των αιματολογικών ασθενών από την Κρήτη.

Γιορτάζοντας τα 5 χρόνια λειτουργίας της, η ΔηΤΟΒ Κρήτης διοργανώνει την Τρίτη 27 Απριλίου 2021  στις 17.00 ζωντανή διαδικτυακή ενημέρωση όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συζητήσουν με την Διευθύντρια και το Επιστημονικό Προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και να θέσουν τα ερωτήματα τους αναφορικά με τη διαδικασία συλλογής και φύλαξης του Ομφαλικού Αίματος, τη διαφορά της δημόσιας και ιδιωτικής φύλαξης, και τις τρέχουσες και μελλοντικές χρήσεις του Ομφαλικού Αίματος. Συνδεθείτε https://zoom.us/j/94651358222  .
Σημαντικό μέρος των δράσεων της ΔηΤΟΒ Κρήτης αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για την δωρεά και την χρησιμότητα του Ομφαλικού Αίματος για την θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων.  Έτσι, άλλη μία δράση της  παρουσιάζεται   στα κοινωνικά δίκτυα της ΔηΤΟΒ Κρήτης  (Facebook @cordbloodbankcrete.gr  – twitter @PublicCBBC – YouTube Cord Blood Bank Crete).

Πρόκειται για το τραγούδι της Ολίνας   για τα πέντε έτη λειτουργίας της ΔηΤΟΒ Κρήτης,  «It’s not a secret anymore» (μετ. Δεν είναι πιά Μυστικό).

Το τραγούδι αποτελεί μυθοπλασία περιγράφοντας τα γεγονότα που οδηγούν σε μια εσπευσμένη διάγνωση ενός νέου ανθρώπου αλλά και την ίαση του, χάρη σε μια νέα μητέρα που με την γέννηση του παιδιού της και την δωρέα της, του χαρίζει ξανά την ζωή! Η προσωπική ιστορία του ήρωα «δεν ειναι πιά μυστικό» καθώς μοιράζεται την εμπειρία του για  την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος.

«Ευχή όλων μας στην ΔηΤΟΒ Κρήτης και της Ολίνας, είναι το τραγούδι της να συμβάλλει στην ελπιδοφόρα διάδοση της αξίας της δωρεάς και των θεραπευτικών και αναγεννητικών ιδιοτήτων του Ομφαλικού Αίματος» δήλωσε η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη.

 

 

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης

 

www.cordbloodbankcrete.gr