16 °C Rethymno, GR
27/11/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Σε επόμενη πρόσκληση του προγράμματος «Α. Τρίτσης» η ανέγερση του 16ου δημοτικού σχολείου

- Έργα 152 εκατ. ευρώ θα γίνουν στην Κρήτη με χρηματοδότηση του προγράμματος - Επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας ανακοίνωσε ο υπουργός

Με συνεργασία, οργάνωση και συντονισμό της αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Εσωτερικών θα ενταχτούν έργα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με διαβαλλόμενους πόρους στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία θα συμβάλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας αλλά και να συμβάλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας για το επόμενο διάστημα, τόνισε από το Ρέθυμνο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ενώ παρόντες στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σπύρος Σπυρίδωνος, καθώς και συνεργάτες του υπουργού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για τον μητροπολιτικό Δήμο του Ρεθύμνου εντάσσονται κατευθείαν στον πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τέσσερα έργα που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πρόκειται για το μεγάλο έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά ουσιαστικά αφορά, όπως τόνισε, το Ρέθυμνο και είναι το έργο της ύδρευσης του Δήμου με την κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, καθώς και άλλα τρία έργα που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση κοινοτήτων του Δήμου Ρεθύμνου, με πληθυσμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, καθώς και ένα ακόμα έργο αγροτικής οδοποιίας.

«Αυτό είναι το πρώτο πακέτο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Με τον δήμαρχο έχουμε συζητήσει μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν πολύ γρήγορα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπουδαίο έργο, αναπτυξιακό για την αυτοδιοίκηση, διεξάγεται μαζί με την αυτοδιοίκηση και για τις εισηγήσεις, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων, μετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδας καθώς και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου για την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου, καθώς και της αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα το εξετάσει, αφού πρώτα δει την εικόνα των έτοιμων μελετητικά έργων, σε όλους τους δήμους του νησιού, υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται για έργα που δεν είχαν καμία χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Ρ.Ν.», ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε: «Μέσα στον μήνα Αύγουστο πρόκειται να γίνει μια συνολική αξιολόγηση, ώστε να βρούμε το πραγματικό πρόβλημα σε κάθε δήμο και το επόμενο διάστημα να υπάρξει το δεύτερο πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων, το οποίο θα πάρει με δίκαιο τρόπο υπόψη του το πραγματικό πρόβλημα που έχει ο κάθε δήμος, ώστε να υπάρξει και η ισοδύναμη απάντηση και επίλυση του προβλήματος, πράγμα δίκαιο και αποτελεσματικό που το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να το κάνει πράξη. Θέλω να ενημερώσω ότι τα συγκεκριμένα δύο έργα, ούτε αυτά, είχαν καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, επομένως ξεκινάμε από το μηδέν. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να συνυπολογίσουμε το ότι έχει υπάρξει προετοιμασία, το ότι έχει υπάρξει ωρίμανση των έργων προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στον σχεδιασμό. Δεν σας απαντώ με απόλυτο τρόπο για ένα και μόνο λόγο, τον οποίο θέλω να καταλάβουν οι πολίτες όχι μόνο του Ρεθύμνου αλλά και όλης της Κρήτης και της Ελλάδας. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τους μικρότερους δήμους της Κρήτης. Ή αν θέλετε τους δήμους με τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης στις τεχνικές υπηρεσίες και δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Συνεπώς δεν θέλουμε να φύγουν τα χρήματα μόνο σε όσους είναι ήδη έτοιμοι. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και για αυτό είναι μαζί μου η Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, να υπάρξουν λύσεις πρακτικές, ώστε να γίνουν πολύ γρήγορα μελέτες για τα έργα μέσα από συνεργασίες που θα έχουν οι δήμοι με του οργανισμούς τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης, ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι δήμοι της Κρήτης και όλοι οι δήμοι της χώρας».

Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, έχει σχέση και με μία άλλη παράμετρο που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τροποποίηση του νόμου 4412. «Έχει υπάρξει πολύ σοβαρή προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πολύ σημαντική συμβολή του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου οι αλλαγές που θα γίνουν, να συμβάλλουν στην επιτάχυνση και των μελετών και των έργων, και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες αυτό θα γίνει πραγματικότητα και θα έχουμε και από εκείνη την πλευρά μία μεγάλη επιτάχυνση στη διαδικασία των έργων».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου επέμεινε στο αίτημά του για τα δυο παραπάνω έργα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι περισσότερο πολιτικής και τεχνικής φύσεως και θέλω να τον παρακαλέσω ξανά, να μην κοπεί ο μεγάλος προγραμματισμός του Δήμου Ρεθύμνης, διότι έχουμε ακόμα σε εκκρεμότητα το 16ο δημοτικό σχολείο και το κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, το οποίο δεν το χτίζουμε αλλά το διασώζουμε. Είναι υπάρχον κτίριο, το οποίο χρειάζεται στοργή και μία σοβαρή χρηματοδότηση, που την έχουμε εξασφαλίσει. Μέσα από τον διάλογο, που ήδη έχουμε ξεκινήσει και από την ενημέρωση που θα έχει ο κ. Υπουργός από τα αξιόλογα στελέχη που βρίσκονται δίπλα του, θα κάνουμε το αρεστό για όλους. Δεν θέλουμε να αδικηθούν οι μικροί δήμοι, άλλωστε είμαστε εκείνοι που διατρανώσαμε ότι όλοι πρέπει να πάρουν το ίδιο. Τώρα όμως πρέπει να δούμε και τι χρειαζόμαστε γιατί καμιά φορά, η ισότητα δεν είναι να παίρνουν όλοι το ίδιο, αλλά «το προσήκον εκάστω αποδιδόναι» έλεγαν οι αρχαίοι μας, ο καθένας δηλαδή, να παίρνει αυτό που του αξίζει».

Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» σε σχέση με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είπε: «Ο «Φιλόδημος» ήταν ένα πρόγραμμα που δεν είχε χρηματοδότηση και ήταν υποσχέσεις που είχαν μείνει στον αέρα και κινδύνευαν μάλιστα να τινάξουν στον αέρα και αυτοδιοικήσεις που είχαν προχωρήσει μελέτες και έργα, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ενώ το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με σαφείς στόχους, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, έχει διασφαλισμένες τις διαδικασίες υλοποίησης, και για πρώτη φορά συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην υλοποίησή του».

 

Επίσπευση των διαδικασιών για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρολό της Δημοτικής Αστυνομίας και ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε σύντομα να προχωρήσουν στην επανασύστασή της: «Σε ολόκληρη τη χώρα η Δημοτική Αστυνομία απέδειξε και το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί να έχει πολύ σημαντική συμβολή στην τάξη και την ασφάλεια, γιατί προφανώς δεν είναι δουλειά της ελληνικής αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλειά της. Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άλλο και εντάσσεται σε τομείς αντιμετώπισης του εγκλήματος. Άρα προχωράμε στην επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Ρεθύμνου» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης είπε στον υπουργό Εσωτερικών, επίσης, πως οι δήμοι χρειάζονται τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία λείπει ιδιαίτερα στους τουριστικούς δήμους. «Διότι πραγματικά εμείς έχουμε άλλη ένταση πίεσης από τους επισκέπτες που πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό κατά την τουριστική περίοδο» ανέφερε. Πρότεινε μάλιστα στον υπουργό, την αύξηση αυτή του πληθυσμού κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου να τη λάβει το Υπουργείο υπόψη του σε ό,τι αφορά τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους). «Εμείς εδώ ως Ρέθυμνο είμαστε θεωρητικά δήμος των 55.000 κατοίκων. Όμως, επτά μήνες το χρόνο εξυπηρετούμε και υπηρετούμε από 200.000 έως 300.000 ανθρώπους που στην ουσία είναι μόνιμοι κάτοικοι και αυτοί οι άνθρωποι, πουθενά δεν κοστολογούνται σε επίπεδο επιβαρύνσεων των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχών, σταθμεύσεως κ.λπ. Και γι’ αυτό κάποιες φορές διεκδικούμε κάτι παραπάνω και πίσω από αυτή τη διεκδίκηση υπάρχει μία δικαιολογητική βάση» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Υπάρχει συντονισμένη σκέψη και πρόταση για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η όλη η διαδικασία της διανομής στον ΚΑΠ, διότι υπάρχει και αυτή η πλευρά που ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης. Καθώς επίσης υπάρχουν και δήμοι με μεγάλες εκτάσεις αραιοκατοικημένες που βρίσκονται σε μεθοριακές περιοχές της χώρας, που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί παντού ως και την τελευταία της γωνία. Καθώς επίσης να στηριχθούν και δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε δήμους με τουριστική κίνηση, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός και έχουν άλλου είδους ανάγκες. Το μέτρο και η ισορροπία θα βρεθεί, πάντα στη βάση της δημιουργικής συνεργασίας της λογικής». Μέσα στα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο υπουργός, όλοι οι δήμοι της Κρήτης ανεξαιρέτως θα υποστηριχτούν με σημαντικά έργα και διαβεβαίωσε τους Κρήτες πως «σήμερα πια υπάρχουν χρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και όχι φρούδες υποσχέσεις όπως υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και λόγια του αέρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις, με πρώτη αυτή που αφορά ξανά την πανδημία του κορωνοϊου» και προσέθεσε: «Στο πρώτο διάστημα τα πήγαμε πολύ καλά και τώρα οφείλουμε να κρατηθούμε ασφαλείς και υγιείς όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Κρητικοί και όλοι οι Ρεθεμνιώτες. Κάνουμε ένα κοινό κάλεσμα στους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, που συμμετείχε στη συνάντηση, η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και της οικονομικής διάστασης της κρίσης», τόνισε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφορά ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να έχει τα οφέλη των έργων που θα ενταχθούν και προσέθεσε: «Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει σημαντική βαρύτητα στο Ρέθυμνο, στην ουσία με την υιοθέτηση ενός μεγάλου αριθμού έργων, και είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε τόσα έργα να πραγματοποιούνται και να προγραμματίζονται στο Ρέθυμνο. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι πολίτες του Ρεθύμνου και του νομού, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα έργα για την καθημερινότητά τους σε ό,τι αφορά την ύδρευση την άρδευση και την οδοποιία».

Έργα 152 εκατ. ευρώ στο «Αντώνης Τρίτσης» για την Κρήτη

Δύο μηνύματα έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, χθες από το Ηράκλειο, όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο εντάχθηκαν 49 έργα, προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ, για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση  ενώ για να εξασφαλισθεί η καλύτερη απορροφητικότητα ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Πρώτον, κάλεσε τους δημάρχους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας να συμβάλουν και πάλι, αποφασιστικά, στην τήρηση των μέτρων που εμποδίζουν την διασπορά του κορονοϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και ζήτησε από τους δημάρχους με την ίδια επιμονή και πειθαρχία που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα να συμβάλουν και τώρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχισθεί, ζήτησε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ενότητας. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμο τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας πράξη βαρβαρότητας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που προκάλεσε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει, σύντομα, και νέα οικονομική στήριξη των δήμων, πέραν των 90 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει οριζοντίως, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον Covid-19. Είπε, όμως, ότι αναμένει τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, ώστε αυτή τη φορά η βοήθεια, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να κατανεμηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Α.Τρίτσης» ανέφερε πως η «Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας στο νησί και συνεργάζεται αρμονικά με τους θεσμούς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, προκειμένου τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» να έχουν πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Υπογράμμισε δε πως η περιφέρεια φιλοδοξεί να συνδράμει και με το νέο ΕΣΠΑ, τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από το νέο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης, για το οποίο πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών. «Βάζει όρους όπως το ΕΣΠΑ. Αν θέλουμε όμως να είναι εμπροσθοβαρές τα δύο πρώτα χρόνια και να απορροφήσουμε το 70%, θα πρέπει να έχει την ευελιξία που έχει το Αντώνης Τρίτσης ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, διαφορετικά δεν θα έχει τέτοια απορρόφηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά