Στις αγορές της τελευταίας στιγμής ευελπιστούν οι έμποροι του Ρεθύμνου, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποίησαν τις πρώτες διερευνητικές ματιές για τα θαλασσινά και όλα τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Οι τιμές κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα στην πλειοψηφία των ειδών, με εξαίρεση τα θαλασσινά που σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες έχουν καταγράψει σημαντική πτώση.
Οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι, κοιτούν τιμές και συγκρίνουν και δεν προχωρούν σε βιαστικές αγορές. Μπορεί να μην υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι τσιμπημένες, σίγουρα όμως το πορτοφόλι τους δεν είναι γεμάτο, οπότε όπως λένε τα ψώνια τους θα είναι συντηρητικά και προσεγμένα χωρίς υπερβολές, ακρότητες και πολυτέλειες. Η κατανάλωση των προϊόντων είναι περιορισμένη όμως στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές θα συμπεριλάβουν στο τραπέζι τους τα απαραίτητα.
Λαγάνα, ταραμάς, ελιές και τουρσί θα πλαισιώνουν και το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι. Η κίνηση χθες σε ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία και μανάβικα ήταν ικανοποιητική, ενώ οι έμποροι ευελπιστούν στις αγορές της τελευταίας στιγμής, γνωρίζοντας κατά παράδοση ότι ο έλληνας κάνει τα ψώνια του κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Οι καταναλωτές όμως παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών εμφανίζονται σκεφτικοί, διστακτικοί και προβληματισμένοι. Από τη μια η ανεργία και από την άλλη οι περικοπές μισθών και τα χρέη σε τράπεζες και εφορία, οδηγούν αρκετούς σε απαραίτητες και μόνο αγορές.
Ενδεικτικά οι τιμές που καταγράψαμε από μια έρευνα αγοράς στα σαρακοστιανά έχουν ως εξής: καλαμάρι 6 -13 το κιλό, σουπιές 6.20- 7,90 ευρώ, γαρίδα από 5, 80 -6, 5 ευρώ, χταπόδι 8-13 ευρώ, χαλβάς από 4,30 -8 ευρώ, τουρσί 1, 90- 2.00 ευρώ, ταραμάς 4-12 ευρώ, ελιές 3.00-5.90 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά οι τιμές που καταγράψαμε ενδεικτικά έχουν ως εξής: ντομάτες 1, 25 ευρώ, καρότα 0,80 ευρώ, πατάτες 0,85 ευρώ, μπρόκολο 2, 45ευρώ, σπανάκι 1, 80 ευρώ, κρεμμύδια φρέσκα 0,35 ευρώ, ρόκα 0,45 ευρώ, λάχανο 0,65ευρώ, κόκκινο λάχανο 0,75ευρώ, πιπεριές 2, 20 ευρώ, μαρούλι 0,35 λεπτά κρεμμύδια 0,80 λεπτά, αγγούρια από 1,50 ευρώ, μανταρίνια από 1,60- 1,80ευρώ, πορτοκάλια 50 λεπτά, μήλα 1,50 ευρώ λούμπινα 1,65 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη λαγάνα η τιμή της θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα. Η μικρή από 1,70 και η μεγάλη περίπου στα 3 ευρώ.
«Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι κατά 25%. Το σίγουρο είναι ότι έχουν περιορίσει πάρα πολύ οι καταναλωτές τις ποσότητες που αγοράζουν, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι η κίνηση θα πάει καλά δεδομένης πάντα της οικονομικής συγκυρίας» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γιάννης, έμπορος.
«Καλές είναι οι τιμές. Αλλά πάντα η τσέπη του καθενός κανονίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν» ο κ. Μανόλης, συνταξιούχος.
«Ακριβά δεν είναι, ούτε όμως και φθηνά. Ψωνίζω όσο ψώνιζα και πέρυσι, όχι επειδή μου περισσεύουν απλά σκέφτομαι ότι είναι μια ημέρα γιορτής και δεν θα πρέπει να στερηθούμε τουλάχιστον τα απαραίτητα για τη Σαρακοστή. Οι τιμές είναι καλές απλά εμείς δεν έχουμε χρήματα αρκετά για να διαθέσουμε», μας είπε η κυρία Νίκη.
«Κοιτάζω τις τιμές, συγκρίνω και μετά ψωνίζω. Αγοράζω με το κομμάτι και σίγουρα ότι μου χρειάζεται και τίποτα περιττό», ανέφερε η κυρία Μαρία.
«Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι σε ποσοστό 20-30%. Για παράδειγμα οι γαρίδες από 10 ευρώ που τις πουλούσαμε πέρυσι, φέτος ξεκινούν από 7. Το χταπόδι από 14 ευρώ πέρυσι, πουλάμε φέτος 8 ευρώ και τα καλαμάρια ξεκινούν από 4 ευρώ. Η κίνηση πάει καλά, είμαστε ευχαριστημένοι. Έτσι και αλλιώς υπάρχει πτώση δεδομένης της συγκυρίας κατά 10-20%. Εκτιμούμε όμως ότι η κίνηση θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, σίγουρα όμως ο τζίρος μας είναι μικρότερος, καθώς οι ποσότητες που αγοράζουν έχουν περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε ο κ. Στέλιος κρεοπώλης.
«Είναι νωρίς ακόμα όμως πάει καλά το πράγμα. Ευελπιστούμε στα ψώνια της τελευταίας στιγμής», μας ανέφερε άλλος μανάβης.
Σειρά εκδηλώσεων για παραδοσιακά κούλουμα πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη του νομού Ρεθύμνου την Καθαρά Δευτέρα. Ειδικότερα ο δήμος Ρεθύμνου διοργανώνει όπως κάθε χρόνο και φέτος στις 12:00 το μεσημέρι παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Ελ. Βενιζέλου (τέως Λαβύρινθος).
Στο Γεράνι στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των αρμάτων και αναβίωση του εθίμου της Καμήλας. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «Το Καμάρι».
Στους Αρμένους από τις 10:00 το πρωί θα γίνει η αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα.
Στο Προσκοπικό Κέντρο «Παράδεισος» επίσης στους Αρμένους, το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρεθύμνης, διοργανώνει από τις 12:00 παραδοσιακά κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα και αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών.
Στην Ελεύθερνα στις 11:00, θα γίνει η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού.
Στο Μελιδόνι στις 12:00, αναβιώνουν έθιμα όπως Αυγομάζωμα, Καντής και στις 14:00 το κλέψιμο της Νύφης.
Στο Μέρωνα στις 12:00, θα αναβιώσουν παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική και χορό θα διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους.
Στο Φουρφουρά στη 13:00, θα αναβιώσει ο γάμος του Σηφαλιού και του Λενιού,. Θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία του χωριού.
Στο Αποδούλου στις 11:00, θα γίνει η αναβίωση του εθίμου του Καντή στα σοκάκια του χωριού. Στις 15:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά.
Στην Αγία Γαληνη στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του χωριού. Θα προσφερθεί παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και ντόπιο κρασί προσφορά του συλλόγου.
Το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι τραπέζι δύο ταχυτήτων, λέει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος και συστήνει προσοχή στην ποιότητα των θαλασσινών και των σαρακοστιανών εδεσμάτων. Το τραπέζι θα αφορά σε δύο κατηγορίες καταναλωτών: Μία που θα ξοδέψει περίπου 71, 29 ευρώ και μία δεύτερη που θα επιλέξει φθηνότερα προϊόντα γύρω στα 33, 86 ευρώ.
Ειδικότερα στις σχετικές οδηγίες αναφέρει:
*Προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων.-Υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και τη χώρα προέλευσης, χαρακτηριστικά φρεσκότητας κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα).
-Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή.
-Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά.
-Πλοκάμια-βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα.
-Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή.
-Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
Χαρακτηριστικά φρεσκότητας οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια).
-Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά.
-Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη.
-Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο.
-Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα.
-Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
-Η επωνυμία της επιχείρησης.
-Το είδος των οστρακοειδών.
-Η ημερομηνία παραγωγής.
-Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης.
Χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες).
-Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη.
-Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα.
-Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες».
-Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια.
-Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη.
-Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος.
-Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα.
-Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.
Όταν αγοράζουμε κονσέρβες θα πρέπει να προσέχουμε:
-Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή.
-Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης.
Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την Καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι καλοψημένη…
Προσοχή στα κατεψυγμένα αλιεύματα και στον επίπαγο.
Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών, καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια, τεμαχισμένα ή μη.
Στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακοί,-καραβίδες, κ.λπ.