15 °C Rethymno, GR
24/03/2023

Αέρας αισιοδοξίας για τη διατήρηση της δημοτικής μουσικής και των παραδοσιακών οργάνων

Με πολύ χαρά και ικανοποίηση ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» δέχτηκε την είδηση της σημαντικής κίνησης της πολιτείας (έστω και καθυστερημένα και παρέλευση πολλών δεκαετιών) δυνάμει της υπ’ αρ. 7275/2022 υπουργικής απόφασης του υπουργείου πολιτισμού, με την οποία αναγνωρίζει επίσημα το Δημοτικό Τραγούδι και τα παραδοσιακά όργανα.

Ως γνωστόν η παραδοσιακή μας μουσική είναι η ωραιότερη ψηφίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένα από τα πιο ζωντανά στοιχεία που συνθέτουν την υπόσταση μας.

Είναι ευρέως γνωστό πως τα παραδοσιακά μας τραγούδια και τα παραδοσιακά μας όργανα αποτελούν ένα υπέροχο σκέλος αυτής της μουσικής κληρονομιάς και ένα υπέροχο ελληνικό ηχόχρωμα.

Όλα αυτά τα χρόνια απορούσαμε πως είναι δυνατόν να παρέχει η πολιτεία αναγνωρισμένα πτυχία και διπλώματα στο κλασικό πιάνο ή βιολί ή στην κλασσική κιθάρα (ευρωπαϊκά όργανα) και να αδιαφορεί για την ελληνική οργανική παράδοση.

Αυτή λοιπόν η μουσική που έφτασε σε εμάς από τους αρχαίους θεωρητικούς της προχριστιανικής Ελλάδας και αναπτύχθηκε σε περίτεχνη επιστήμη από τους μελωδούς και τους μουσουργούς του τόπου μας, είναι το βασικό στοιχείο που έχει διατηρήσει την ελληνική ταυτότητα μας. Είναι μια σοφή δημιουργία πολλών αιώνων, είναι ένα θεϊκό τραγούδι που και σήμερα ακόμη στην τόσο πεζή και υλιστική εποχή μας, συγκινεί και κατανύσσει τις ψυχές όλων των Ελλήνων και ξένων.

Αξίζει λοιπόν να πούμε μπράβο στην Ελληνική Πολιτεία. Όπως επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που έδωσαν έναν υπέροχο αγώνα για να πραγματοποιηθεί αυτή η σπουδαία αναγνώριση της μουσικής μας κληρονομιάς, που είναι κυρίως οι παραδοσιακοί σύλλογοι κάθε τόπου.

Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά αναφέρει το ΦΕΚ 77/Β/17.1.2022, αναγνωρίζονται σπουδές και τίτλοι των καθιερωμένων ελληνικών παραδοσιακών οργάνων στο τοπικό, πανελλήνιο έως και ευρύτερο ανατολικό ρεπερτόριο, στα επί μέρους είδη της δημώδους, νεοελληνικής λαϊκής αστικής και «λόγιας» έντεχνης ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Πιο ειδικότερα αναφέρονται: Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρυτέρου ανατολικού ρεπερτορίου, Οργάνων τοπικών παραδοσιακών ρεπερτορίων, οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της νεοελληνικής λαϊκής αστικής μουσικής, και Θεωρητικών.

Το τμήμα Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρύτερου ανατολικού ρεπερτορίου αφορά Σπουδές και τίτλους στο Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και στα όργανα: Χορδόφωνα, Ούτι, λαούτο, πολίτικο λαούτο, πανδουρίδα – ταμπούρ, πανδουρίδα – ταμπουράς, μαντολίνο, σαντούρι, τσίμπαλο, κανονάκι, πολίτικη λύρα, βιολοντσέλο, βιολί.

Αερόφωνα Νέι, κλαρίνο, φλογέρα – σουραύλι, σύριγγα πανός (μουσκάλι), τρομπέτα, σαξόφωνο, τρομπόνι. Μεμβρανόφωνα, παραδοσιακά μεμβρανόφωνα κρουστά (νταούλια, ντέφια, μπεντίρ, τουμπελέκι. Χορδόφωνα κρητική λύρα, ποντιακή λύρα, λύρα ανατολικού Αιγαίου, λύρα Θράκης και Μακεδονίας. Αερόφωνα άσκαυλος (Μακεδονική – Θρακική γκάιντα, νησιώτικη τσαμπούνα, ποντιακό αγγείον). Ζουρνάς (Μακεδονίας, Θράκης, Στερεάς Ελλάδος).

Και τέλος το τμήμα Θεωρητικών αφορά Σπουδές και τίτλους για την θεωρία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Στις Σχολές Παραδοσιακής Μουσικής θα λειτουργούν οι εξής τάξεις: α) Προκαταρκτική, β) Κατωτέρα, γ) Μέση, δ) Ανωτέρα.

Η διάρκεια φοίτησης θα ορίζεται ως εξής:

Για την Προκαταρκτική τάξη, 1 έτος.

Γ ια την Κατωτέρα τάξη, 2 έτη.

Γ ια τη Μέση τάξη, 3 έτη.

Γ ια την Ανωτέρα τάξη, 2 έτη.

Ο σπουδαστής αποκτά Πτυχίο σε όλα τα όργανα με πτυχιακές εξετάσεις εφόσον έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ανωτέρα και αφού έχει επιτύχει στις εξετάσεις των υποχρεωτικών μαθημάτων. Επίσης αποκτά δίπλωμα, αφού δώσει διπλωματικές εξετάσεις μετά από δύο επιπλέον έτη από την αποφοίτηση από την Ανωτέρα.

Σημαντικό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω είναι ότι κάποιος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάνει δυο έτη βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

Ευελπιστούμε ότι όλα θα κυλήσουν πλέον ομαλά προς χάριν και διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.