Ο ανοικτός διάλογος για το μέλλον του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία, μεταξύ της διοίκησης του ακαδημαϊκού ιδρύματος και των τοπικών θεσμικών φορέων, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως χρήσιμος και αποτελεσματικός.
Στην ανοικτή συζήτηση, υπό τον συντονισμό του εκδότη της εφημερίδας Μανώλη Χαλκιαδάκη ο οποίος έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου πολλά κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι τοπικοί φορείς διατύπωσαν τους προβληματισμούς και την ανησυχία τους για τις σχολές του Ρεθύμνου, κατέθεσαν ερωτήματα αλλά και προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος, για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής ποιότητας, αλλά και για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.», άνοιξε δημόσια η συζήτηση για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, αυτή την φορά, στην οικοπεδική έκταση του Πανεπιστημίου εφόσον παραχωρηθεί χώρος από τη διοίκηση του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Την πρόταση κατέθεσε ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και βρήκε απόλυτα σύμφωνους τόσο τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό όσο και την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη. Θετικό είναι το γεγονός ότι η πρυτανική αρχή, και συγκεκριμένα ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης και οι αντιπρυτάνεις Κώστας Σπανουδάκης και Δημήτρης Μυλωνάκης, δεν διατύπωσαν αρνητική απάντηση.
Στο πλαίσιο του διαλόγου οι τοπικοί φορείς έθεσαν με επιμονή την ίδρυση και λειτουργία της σχολής Τουρισμού που εκκρεμεί από το 2013 και τόνισαν ότι επιτέλους το αίτημα πρέπει να υλοποιηθεί. Ένα θέμα που διατηρούν ψηλά στην ατζέντα τους και στις προτεραιότητες τους και οι αυτοδιοικητικοί φορείς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου. Η πρυτανική αρχή, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη αλλά και τους αντιπρυτάνεις, έχουν την πρόθεση να κινήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει η αλλαγή της νομοθεσίας και να επανυποβάλλουν τον σχετικό φάκελο στο υπουργείο Παιδείας.
Εκτενής ήταν η συζήτηση που έγινε για το έργο ΣΔΙΤ της ανέγερσης των φοιτητικών κατοικιών αλλά και του μεγάλου αμφιθεάτρου. Ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης διατύπωσε κατηγορηματικά τη θέση του για την ανάγκη εκ νέου κατασκευής αμφιθεάτρου και όχι αποπεράτωση του παλιού κτιρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κτίσμα πεπαλαιωμένο, χωρίς δικλείδες ασφαλείας και ξεπερασμένο για τη σημερινή εποχή. Από την πλευρά του ο κ. Κοντάκης ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα το θέσει στο πρυτανικό συμβούλιο για επανεξέταση.
Σε ότι αφορά τις σχολές του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο και την αγωνία που διατυπώθηκε από πλευράς των τοπικών θεσμικών εκπροσώπων, για κίνδυνο σταδιακής συρρίκνωσης τους, ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Προγραματισμού και Διοικητικών Υποθέσεων, Δημήτρης Μυλωνάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι οι σχολές του Ρεθύμνου δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον αριθμητικά, έθεσε όμως ως πρόβλημα την ποιότητα των φοιτητών που δέχονται, με τις χαμηλές βάσεις, τονίζοντας ότι θα ήταν ιδανικό οι φοιτητές να συμβαδίζουν με την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Αναλυτικά,
Θετικά ήταν τα αποτελέσματα του διαλόγου για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ειδικότερα για τις σχολές του Ρεθύμνου, μεταξύ της πρυτανικής αρχής και των τοπικών θεσμικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.».
Το στίγμα του Πανεπιστημίου έδωσαν ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, οι αντιπρυτάνεις από τις σχολές του Ρεθύμνου Κώστας Σπανουδάκης (Οικονομικών & Υποδομών) και Δημήτρης Μυλωνάκης (Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας).
Από την πλευρά των τοπικών θεσμικών φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών, βουλευτής Ν.Δ. Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.
Στη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης, υπό τον συντονισμό του εκδότη των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» Μανώλη Χαλκιαδάκη που έθεσε και τους άξονες του διαλόγου, ιεραρχήθηκαν προτεραιότητες, κατατέθηκαν προτάσεις, διατυπώθηκαν ερωτήματα, εκφράστηκαν ανησυχίες.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια, πιθανές συνέπειες σε σχολές του Ρεθύμνου λόγω του νέου τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δυναμικότερη διάδραση της πόλης με το Πανεπιστήμιο, η ίδρυση της σχολής Τουρισμού ή και άλλων νέων σχολών, η ανάδειξη του Πανεπιστημίου σε πόλο καινοτομίας, η πορεία υλοποίησης των δρομολογημένων έργων στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, το μεγάλο αμφιθέατρο, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, και όπως οι ίδιοι επισήμαναν είναι η διαρκής επιθυμία συνεργασίας στην κατεύθυνση της στήριξης, της ανάπτυξης, της αναβάθμισης του. Συνεργασία που ήταν δεδομένη μέχρι σήμερα και έχει αποδειχτεί έμπρακτα αλλά είναι αυτονόητη και από τώρα και στο εξής, όπως διαβεβαίωσαν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου την πρυτανική αρχή.
Μια σημαντική είδηση προέκυψε μέσω αυτής της πρωτοβουλίας των «Ρ.Ν.» και αφορά την πρόταση των τοπικών φορέων που εκφράστηκε μέσω του κ. Κεφαλογιάννη, για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην οικοπεδική έκταση της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, και την οποία πρόταση συνυπέγραψε τόσο ο κ. Ξανθός όσο και η αντιπεριφερειάρχης με τον δήμαρχο. Η πρυτανική αρχή δεν φάνηκε αρνητική και προφανώς υπάρχει πεδίο συζήτησης.
Γ. Κοντάκης: Η διοίκηση μας δεν κάνει διάκριση μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Κοντάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης για την περίοδο 2022-2025, τον οποίο είναι υποχρεωμένη η πρυτανική αρχή να υποβάλλει εκ νέου, με βάση τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι αυτή την περίοδο γίνεται η σχετική προεργασία από τη μονάδα διασφάλισης ποιότητας του Πανεπιστημίου και την πρυτανεία και θα δοθεί για διαβούλευση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Συνοπτικά,ο πρύτανης ως προς τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού, ανέφερε ότι:
«Κατ’ αρχάς είναι να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την ερευνητική αριστεία. Να θυμηθούμε ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πρώτο στα ελληνικά πανεπιστήμια στην κατάταξη του Times higher education στα παγκόσμια rankings. Σε 120 πανεπιστήμια σε όλον στο κόσμο είναι πρώτο σε ετειροαναφορές στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι εργασίες που παράγονται από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κρήτης , που δημοσιεύονται από επιστήμονες του ΠΚ, αναφέρονται περισσοτέρους από όλους και αυτό είναι μια ένδειξη αναγνώρισης από άλλους ερευνητές των Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο.
Το δεύτερο να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο ως πόλο καινοτομίας. Ήδη έχουμε δημιουργήσει μια δομή για το γραφείο μεταφοράς τεχνογνωσίας, έχουμε καταθέσει μια πρόταση για την ανάπτυξη ενός μεσογειακού κέντρου ικανοτήτων για την αγροδιατροφή και επίσης μαζί με τα άλλα ιδρύματα είχαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε μια πρόταση στην περιφέρεια Κρήτης και ελπίζουμε να τύχει της υποστήριξης της πολιτείας για την δημιουργία κόμβου καινοτομίας στην περιφέρεια της Κρήτης με τα ιδρύματα της Κρήτης να συμπρωταγωνιστούν και εκεί θα θέλαμε την υποστήριξη των πολιτικών της ομήγυρης, του κ. Ξανθού και του Υπουργού του κ. Κεφαλογιάννη έτσι για να μπορέσει και η Κρήτη να μπει στο πρόγραμμα, στο ταμείο ανάκαμψης στον τομέα της καινοτομίας.
Τώρα, για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ποιότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία ήδη έχουν πιστοποιηθεί όλα τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με καλά και πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουμε να διορθώσουμε πράγματα, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να προβάλλουμε το Πανεπιστήμιο διεθνώς και να κάνουμε την διασύνδεση με την αγορά εργασίας για τους αποφοίτους, όπως επίσης και να δώσουμε έμφαση στα προγράμματα επιμόρφωσης μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, το οποίο θα φέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία. Σαφώς όλα αυτά τα οποία προανέφερα απαιτούν στοχοπροσήλωση, απαιτούν δουλειά, απαιτούν συνεργατικότητα και απαιτούν τη συμμετοχή πολλών παραγόντων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας στις δράσεις ιδιαίτερα όπου το Πανεπιστήμιο βγαίνει προς τα έξω.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήδη τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, και ότι στον επόμενο χρόνο θα βλέπουμε ήδη να υπάρχουν καρποί από την προσπάθεια αυτή».
Ο πρύτανης αναφέρθηκε στις ανησυχίες που διατυπώνονται κατά καιρούς και που τέθηκαν και στη συζήτηση της Κυριακής, σχετικά με την έδρα του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο ή την άνιση αντιμετώπιση των σχολών του Ρεθύμνου με αυτές του Ηρακλείου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι: «Εκλέχτηκα πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν εκλέχτηκα ούτε του Ρεθύμνου ούτε του Ηρακλείου. Αυτή η πρυτανική αρχή είχε εξ αρχής στο πρόγραμμα της το πανεπιστήμιο της Κρήτης. Στη δική μου συνείδηση και σε αυτά που πιστεύω η διάκριση Ρεθύμνου-Ηρακλείου είναι ανύπαρκτη. Το Πανεπιστήμιο είναι ενιαίο και αδιαίρετο, η δική μας διοίκηση δεν ξεχωρίζει τις θετικές από τις ανθρωπιστικές σχολές. Όπως επίσης καμία πρόθεση δεν έχουμε ούτε σκέψη για μεταφορά της έδρας».
Γ. Κεφαλογιάννης: Αταλάντευτη προσήλωση και προτεραιότητα των τοπικών φορέων, το Πανεπιστήμιο
Ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στην αρχική εισήγηση του, αναφερόμενος στον ρόλο και τη σημασία του Πανεπιστημίου για την πόλη και την τοπική κοινωνία σημείωσε ότι: «Για όλους εμάς στους Ρεθεμνιώτες το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικά η πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο, που αποτελεί και την έδρα του ιδρύματος, είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη δομή της πόλης μας. Είναι κοινά αποδεκτό ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και τη ναυαρχίδα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής κοινωνίας και αποτέλεσμα συντονισμένων θεσμικών πολυετών προσπαθειών με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου ακαδημαϊκού οικοσυστήματος».
Ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι για την πόλη η υποβάθμιση ή η μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημίου από το Πανεπιστήμιο είτε τμημάτων αυτού, είναι ένα ζήτημα μη αποδεκτό, λέγοντας: «Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω για άλλη μια φορά την πάγια θέση όλων των πολιτών του Ρεθύμνου ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία υποβάθμιση ή μεταφορά της έδρας του ιδρύματος καθώς και κάποια τμηματική μεταφορά διευθύνσεων και πόρων από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο».
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε την αταλάντευτη προσήλωση και απόλυτη προτεραιότητα των τοπικών θεσμικών φορέων στα ζητήματα του Πανεπιστημίου, στην ενίσχυση και στην εξέλιξη του ιδρύματος, φυσικά σεβόμενοι την αυτονομία του, τις επιλογές και τις προτεραιότητες που αναπτύσσει η διοίκηση και το προσωπικό του, όπως είπε, προσθέτοντας πως και οι δυο πλευρές, Πανεπιστήμιο και πόλη, πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυναμικότερης διάδρασης της πόλης με το Πανεπιστήμιο.
Αφού ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε ότι τον πρώτο ρόλο στην στρατηγική γύρω από την ανάπτυξη του πανεπιστημίου την έχει το ίδιο λόγω της αυτονομίας του, επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς έχοντας κοινή στάση και στόχευση θα συμβάλλουν και θα συνδράμουν με κάθε τρόπο στην διεκδίκηση εργαλείων και υποδομών που θα βοηθήσουν αυτόν τον σχεδιασμό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δυο έργα ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών, που δρομολογούνται και συγκεκριμένα: α)Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο που αφορά τις απαραίτητες εργασίες ώστε το κτίριο της Ιατρικής σχολής να αναβαθμιστεί ενεργειακά, με χρηματοδότηση του έργου με 4.000.000€ β) Την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής στο Ρέθυμνο με χρηματοδότηση 6.000.000€ μέσω του Προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων.
Υψηλής ουσιαστικής αλλά και σημασίας για την εξέλιξη του ιδρύματος χαρακτήρισε ο κ. Κεφαλογιάννης τα έργα: επέκτασης της βιβλιοθήκης του ιδρύματος, δημιουργίας συνεδριακού κέντρου-μεγάλου αμφιθέατρου και κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να συμβάλει και να προσφέρει τη βοήθεια του από τη θέση του ως υφυπουργός, όπου χρειαστεί για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.
Ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε την αναγκαιότητα του πανεπιστημίου να προχωρήσει σε μια στρατηγική ανάπτυξης και εξωστρέφειας μέσα από την υλοποίηση συνεργασιών μεταξύ των τμημάτων του αλλά και με αλλά πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ΚΕΜΕ που παραμένουν σε μια στάσιμη φάση, όπως είπε.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «πρέπει το Πανεπιστήμιο να αναπτύξει συνεργασίες τόσο με το Πολυτεχνείο Κρήτης όσο και με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για να επιτελέσει τον ρόλο του ως η προμετωπίδα του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος της Κρήτης και μέσα από τον συντονισμό να αναπτυχθούν νέες πρωτοβουλίες τις οποίες είμαστε εδώ για να στηρίξουμε».
Πρόσθεσε δε ότι: «Με δεδομένο ότι τίθενται ζητήματα για συνέπειες στις τοπικές σχολές λόγω των τροποποιήσεων υπολογισμού των βάσεων και τρόποι διασφάλισης της ακαδημαϊκής ποιότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, θεωρώ ότι όλα αυτά συνδέονται και με την εξελικτική πορεία ενός ιδρύματος για την οποία η ίδρυση νέων σχολών, η ανάπτυξη νέων αντικειμένων και η ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς συμβάλουν καθοριστικά. Θα πρότεινα λοιπόν να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο προς όλους εμάς έναν συνοπτικό οδικό χάρτη με τις ελλείψεις, τα ζητούμενα και τις προτεραιότητες στα οποία θεωρεί ότι μπορούμε από τη μεριά μας να συμβάλουμε στη λογική της σταθερής και αδιαπραγμάτευτης προσήλωσης στην στήριξη του.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια συζήτηση γύρω από την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις σε κάθε κλάδο, επικέντρωση στα κύρια και σταθερά στοιχεία κάθε αντικειμένου και φροντίδα να καταστεί εφικτή η έγκαιρη αποφοίτηση της μεγάλης πλειονότητας των φοιτητών. Για όλα τα παραπάνω φυσικά είναι σημαντική και η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εξέτασης. Παράλληλα η επέκταση σε νέες ερευνητικές περιοχές και η προσέλκυση στελεχικού δυναμικού για ανάπτυξη ερευνητικών περιοχών αιχμής είτε για αντικείμενα που έχει ήδη το Πανεπιστήμιο εστίες αριστείας είτε για ανάπτυξη νέων ερευνητικών κατευθύνσεων που οι εξελίξεις παράγουν όπως για παράδειγμα η πανδημία.
Για όλα αυτά αλλά και για ότι άλλο χρειαστεί ακόμα και για την διεκδίκηση επίλυσης θεσμικών – γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Από τη μεριά μου καταβάλω – και θα συνεχίσω να το πράττω – κάθε προσπάθεια ώστε το Ρέθυμνο αλλά και ευρύτερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης να καταστεί ακόμα ισχυρότερος ακαδημαϊκός πόλος έτσι ώστε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το Πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση του, προς όφελος των φοιτητών των εργαζομένων και του ακαδημαϊκού προσωπικού του και εν τέλει προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας της Κρήτης».
Α. Ξανθός: «Το περιβάλλον για το Πανεπιστήμιο είναι σήμερα ναρκοθετημένο από πολιτικές πρωτοβουλίες»
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι κατά την άποψη του, κοινός τόπος για όλους είναι ο κρίσιμος, επιστημονικός, μορφωτικός, κοινωνικός και αναπτυξιακός ρόλος του Πανεπιστημίου για τον τόπο μας, για την Κρήτη γι’ αυτό κι έχει αξία μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του, σημειώνοντας πως η προσπάθεια διαρκούς αναβάθμισης των σχολών, της παρεχόμενης γνώσης, η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και ο δίαυλος επικοινωνίας με τις θεσμικές αρχές και τους εκπροσώπους του τόπου μας, είναι κρίσιμης σημασίας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθός: «Η συζήτηση σήμερα διεξάγεται σε καινούριο πλαίσιο, στο πλαίσιο της πανδημίας, έχει αναπτύξει αυτό που λέμε δημόσιο αγαθό. Μέγιστη σημασία η συνειδητοποίηση ότι χωρίς δημόσια συστήματα υγείας, χωρίς δημόσια συστήματα εκπαίδευσης, χωρίς δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς δημόσιους ερευνητικούς φορείς, χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος δεν μπορούν οι σύγχρονες κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τέτοιες μεγάλες προκλήσεις και απειλές καθώς και να αναδιοργανωθούν για την αντιμετώπισή τους».
Ο βουλευτής, άσκησε κριτική για τον νέο νόμο που αφορά τα Πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι ειδικά λόγω της αλλαγής της βάσης εισαγωγής, θα συρρικνωθεί ο αριθμός των φοιτητών σχολών Πανεπιστημίων κυρίως της περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:«Το περιβάλλον για το Πανεπιστήμιο είναι ναρκοθετημένο από πολιτικές πρωτοβουλίες και κινήσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση και έχουν δημιουργήσει μια αχρείαστη ένταση και τριβές. Κορυφαίο ζήτημα αποτελεί η εγκαθίδρυση της θεσμοθέτησης πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία πυροδότησε πολύ μεγάλες εντάσεις θέτοντας μια συζήτηση, καθώς ήρθε σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν φοιτητές στα πανεπιστήμια ενώ και η αλλαγή στη βάση εισαγωγής, είναι μείζονος σημασίας για την βιωσιμότητας πάρα πολλών σχολών, ιδιαίτερα στα επαρχιακά πανεπιστήμια. Από μια εικόνα που έχω το 60% των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και του ΕΛΜΠΑ, όπως και του Πολυτεχνείου Κρήτης, επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη. Σταδιακά φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια ο φοιτητικός πληθυσμός θα υποστεί μια μείωση της τάξης 25 %με 30 % . Αυτό αλλάζει τελείως τη βάση συζήτησης για το παρόν αλλά και το αύριο του Πανεπιστημίου».
Το κρίσιμο ζήτημα, είπε ο κ.Ξανθός: «Είναι να υπάρχει πολιτική στήριξη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, στον στρατηγικό σχεδιασμό, του Πανεπιστημίου Κρήτης στον οποίο αναφέρθηκε ο πρύτανης προηγουμένως. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί με συστηματικό διάλογο και καλή διάθεση που νομίζω ότι υπάρχει από όλους να είναι συμπεριληπτικός όλων των αναγκών των περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης, μπορεί να δώσει μια ισόρροπη αναβάθμιση των τμημάτων, των σχολών, των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που παρέχει το Πανεπιστήμιο. Νομίζω σε αυτή τη βάση μιλάμε σήμερα. Εκατέρωθεν υπάρχει καλή διάθεση μετά την συζήτηση για αλλαγή έδρας, που ήρθε στην επικαιρότητα, έχω πάρει και εγώ καθησυχαστικές και απόλυτες ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται. Ας μην φέρνουμε στην επικαιρότητα πράγματα που δεν διευκολύνουν αλλά να φέρνουμε κοινές προσεγγίσεις και κυρίως παρεμβάσεις που θα έχουν μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα, όπου θα είναι αμοιβαία επωφελείς για το πανεπιστήμιο και για τον τόπο μας».
Μ. Λιονή: Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη και η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγός
Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή τόνισε ότι στην ατζέντα της Περιφέρειας ήταν και παραμένουν πολύ ψηλά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης λέγοντας ότι είναι και θα παραμείνει αρωγός του Πανεπιστημίου στηρίζοντας την ανάπτυξη του, όποτε της ζητηθεί. Όπως ανέφερε: «Για εμάς στην περιφέρεια δεν είναι μόνο αναπτυξιακά εργαλεία, αλλά πνευματικά ιδρύματα τα οποία έχουμε μέσα στην καρδιά μας, είναι δίπλα μας για να βοηθάνε στον σχεδιασμό μας. Από το 2014 έχει θεσμοθετηθεί το περιφερειακό συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας. Πολλά προγράμματα που βασίζονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας προέρχονται μέσα από προτάσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επομένως η ύπαρξη της περιφέρειας είναι αναπόσπαστη με την ύπαρξη των πνευματικών ιδρυμάτων του νησιού. Η αλληλοεπίδραση και η αλληλοενημέρωση θεωρείται αναγκαία και όχι μόνο από εμένα αλλά από ολόκληρο το περιφερειακό συμβούλιο, καθώς μεταφέρω σκέψεις και απόψεις».
Η κ. Λιονή επεσήμανε ότι η περιφέρεια έχει απόδειξη τη βοήθεια στα πνευματικά ιδρύματα, κι εν προκειμένω το Π.Κ., βοηθώντας οικονομικά πάρα πολλά θέματα που έχει θέσει το πανεπιστήμιο. «Είτε μέσω του προγράμματος του ΠΕΠ Κρήτης, υλοποιώντας ένα μέρος του σχεδιασμού σας, είτε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε ακόμα με πάρα πολλές συμβάσεις για διάφορες δομές του Πανεπιστημίου, για διάφορα θέματα. Επομένως για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ η αλληλεπίδραση, η αλληλοενημέρωση και η συνεργασία. Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, η περιφέρεια διακατέχεται από ένα αίσθημα δικαίου. Όταν αναλάβαμε υπήρχε ένα παράπονο από τις σχολές του Ρεθύμνου, δεν ετύγχαναν της στοργής των οικονομικών όπως θα έπρεπε. Πιθανόν και οι χρηματοδοτήσεις δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιηθούν οι περισσότεροι. Η περιφέρεια κατένειμε τα χρήματα της σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, για να βοηθηθούν οι σχολές του Ρεθύμνου, το κτηριακό, αναφέρομαι στο ΚΕΜΕ, όπου με γενναία απόφαση το ΚΕΜΕ χρηματοδοτήθηκε μετά από απόφαση των πανεπιστημιακών, προκειμένου να αποτελέσει ερευνητικό κέντρο και να βοηθάει τις σχολές και τους σχεδιασμούς στο Ρέθυμνο.
Σε ότι αφορά τα κτήρια και αναφέρομαι στο νοσοκομείο, στις φοιτητικές εστίες, στο μεγάλο αμφιθέατρο όλο αυτά τα έχει αγκαλιάσει η περιφέρεια, δεν υπάρχει πρόταση που να έχει προέλθει από την πρυτανική αρχή να έχει έρθει πρώτα στον περιφερειάρχη και μετά στην εκτελεστική επιτροπή και να έχει απορριφθεί ή να μην έχουμε βοηθήσει στο βαθμό που μπορούμε και εμείς είτε χρηματικά, είτε με άλλο τρόπο.
Όταν ζητήθηκε η βοήθεια της περιφέρειας για τις μελέτες που έπρεπε να κάνει το πανεπιστήμιο με τις φοιτητικές εστίες και το μεγάλο αμφιθέατρο, χρηματοδοτήθηκαν κατά προτεραιότητα, με 400 χιλιάδες ευρώ.
Σε οποιαδήποτε απόφαση της πρυτανείας που θα είναι προς όφελος των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας ασφαλώς η περιφέρεια θα βοηθήσει με κάθε τρόπο είτε οικονομικά είτε με όποιον άλλο τρόπο μπορεί. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται υποδομές για να παρέχει την ποιοτική εκπαίδευση με όρους του 21ου αιώνα. Το πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του, οι φοιτητές, οι καθηγητές το προσωπικό, με όλους αυτούς θέλουμε άριστη διασύνδεση, να ξέρουν ότι θα έχουν τη συμπαράστασή μας, τη βοήθειά μας, τους θέλουμε δίπλα μας και μας θέλουν. Μας ενδιαφέρει η έδρα του Ρεθύμνου, να μπορεί να ακολουθήσει τις σχολές του Ηρακλείου, να συνεργαστούν μεταξύ τους όλα τα πνευματικά ιδρύματα πρέπει να συνεργαστούν. Η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτά τα λέω για να διαβεβαιώσω ότι δεν μεταφέρω μόνο την προσωπική μου διάθεση ή σκέψη αλλά μεταφέρω τη βούληση και διάθεση του περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου».
Η αντιπεριφερειάρχης έκανε ανοικτή πρόταση στην πρυτανική αρχή, για συνεργασία στο νέο έργο-εγχείρημα της σχολής Ασωμάτων.
«Καλοδεχούμενο το Πανεπιστήμιο για να δημιουργήσουμε εκεί ένα ερευνητικό κέντρο όπως το ονειρευόμαστε, το οποίο θα προσδώσει ιδιαίτερη οικονομοτεχνική αξία στην ευρύτερη περιοχή και ολόκληρης την Κρήτη» είπε η κ. Λιονή.
Γ. Μαρινάκης: Το Πανεπιστήμιο είναι σύμφυτο με την πορεία και την εξέλιξη του Ρεθύμνου.
Την κοινή αντίληψη όλων των τοπικών θεσμικών φορέων σε σχέση με την συνεργασία και συνδρομή τους προς το Πανεπιστήμιο ως αρωγοί στις διεκδικήσεις της διοίκησης του για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος, υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης λέγοντας ότι: «Αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς την πρυτανική αρχή, ότι μπορεί να βρει έναν πολύ ισχυρό αρωγό σε κάθε πρωτοβουλία που θέλει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο, αλλά και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χαραμάδας ώστε να εκμεταλλευτούν κάποιοι εσωτερικές διαφωνίες. Όλοι οι θεσμικοί είμαστε ένα αρραγές μέτωπο» και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος « όχι με την έννοια της παρέμβασης στην ακαδημαϊκή αυτονομία, ευτυχώς, έχουμε μια πορεία πολλών χρόνων και έχουμε αποδείξει ότι αυτήν τη σεβόμαστε όλοι οι θεσμικοί με πολύ μεγάλη προσήλωση. Θα ήθελα πραγματικά η πρυτανική αρχή να αισθάνεται ότι έχει εξαιρετικούς συμμάχους και αποτελεσματικούς συμμάχους σε ο,τιδήποτε θέλει. Στενοχωριόμαστε όταν διαπιστώνουμε εσωστρέφεια ή καχυποψία ή γραφειοκρατικές αβελτηρίες μεταξύ των συλλογικών πρυτανικών αρχών».
Ο κ. Μαρινάκης όμως εξέφρασε την άποψη και την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο έχει δυο πόλους, Ρέθυμνο-Ηράκλειο, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των σχολών του Ρεθύμνου.
«Το θέμα που μας ταλανίζει και μας απασχολεί δεν είναι γενικά και αόριστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο έχει δυο πόλους, έχει μία έδρα αλλά δυο πόλους. Οι σχολές του Ρεθύμνου είναι οι λεγόμενες θεωρητικές σχολές. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα: υπάρχει υποβάθμιση, ακαδημαϊκή υποβάθμιση των σχολών του Ρεθύμνου. Δεν θέλω ποτέ οι σχολές του Ρεθύμνου να αποτελέσουν το βαρίδι του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δεν ήταν ο κ. πρύτανης παρών, ήταν όμως ο κ. Σπανουδάκης σε προηγούμενη συζήτηση που έγινε, που δεν θέλαμε να συγχωνευθούμε με το παλιό ΤΕΙ και νυν Μεσογειακό Παν/μιο, τάχα γιατί θα πέσει η ποιότητα του Πανεπιστημίου μας. Και διαπιστώνω στην τελευταία υπουργική συζήτηση που έγινε από τον νέο υφυπουργό Παιδείας, να μιλά ότι το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ότι είναι ταχύτατα εξελισσόμενο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε για τις σχολές του Ρεθύμνου. Για μένα το θέμα δεν είναι πληθυσμιακό, δεν είναι ποσοτικό. Μιλώ με όρους ακαδημαϊκής ποιότητας. Και ανησυχώ για την ακαδημαϊκή υποβάθμιση των σχολών του Ρεθύμνου.
Αν βλέπαμε το Πανεπιστήμιο μόνο ως την «ιερή αγελάδα» από την οποίαν το Ρέθυμνο θέλει μόνο να αποκομίσει οφέλη, δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που διεκδικήσαμε, όλοι μαζί πάλι οι θεσμικοί, από τον κ. Γαβρόγλου αυτό το μεγάλο έργο των φοιτητικών εστιών και του μεγάλου αμφιθεάτρου-συνεδριακού κέντρου στου Γάλλου. Το είδαμε ως αντιστάθμισμα σε μια αποδυνάμωση και από πλευράς φοιτητικής προσέλευσης στο Ρέθυμνο: η οικονομική κρίση έχει σωρρεύσει σε όλες τις οικογένειες μεγάλη αδυναμία να σπουδάσουν οι άνθρωποι τα παιδιά τους, οπότε επιλέγουν ακόμα και σχολές που δεν τους αρέσουν προκειμένου να πάνε σ’ ένα ακριβό τουριστικό μέρος όπως είναι η Κρήτη και το Ρέθυμνο προφανώς. Άρα, και το έργο των φοιτητικών κατοικιών ήταν μια διεκδίκηση ακριβώς για να μπορέσουν να έρθουν τα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Και μας ενδιαφέρει να έρθουν φοιτητές αριστείας στο Ρέθυμνο.
Το μεγάλο έργο των φοιτητικών εστιών και του μεγάλου αμφιθεάτρου πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα» ανέφερε ο δήμαρχος και απευθυνόμενος στην πρυτανική αρχή τόνισε ότι όλοι οι θεσμικοί είναι στο πλευρό της και μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε, οποιαδήποτε βοήθεια: «Κάνω έκκληση στον κ. πρύτανη και σε όλο το πρυτανικό συμβούλιο να ζητάει τη βοήθειά μας. Έχουμε και υπουργό και βουλευτή και περιφερειάρχη. Και όλοι εμείς μπορούμε να δώσουμε και τεχνική βοήθεια και πολιτική βοήθεια αλλά και να ζητήσουμε να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, αν χρειαστούν για οποιαδήποτε γραφειοκρατική δυσχέρεια ή αβελτηρία παρουσιάζεται».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά της τοπικής κοινωνίας για την γέννηση του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάνοντας λόγο στο χθες και το σήμερα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, κατέθεσε ερωτήματα, διατύπωσε την αγωνία του για το μέλλον του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, ζήτησε απαντήσεις σε ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης του.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο μεγάλος χορηγός είναι ο Ρεθεμνιώτης εκείνης της εποχής, του ’60 τόσο, που έκανε μια υπέρβαση και μια θυσία γιατί ήθελε το Πανεπιστήμιο. Και το Πανεπιστήμιο ήρθε και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη. Αλλά ποιο Πανεπιστήμιο; Εκείνο που ξεκίνησε με τους καλύτερους καθηγητές στο ακαδημαϊκό στερέωμα και της πατρίδας μας και του εξωτερικού. Ήρθαν κολοσσοί και στελέχωσαν τότε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Και η κοινωνία στάθηκε δίπλα του.
Άκουσα πολύ προσεκτικά τον κ. πρύτανη, που μίλησε για τον νέο στρατηγικό του σχεδιασμό, τις ερευνητικές του αριστείες, τον χώρο καινοτομίας κλπ. αλλά εγώ θα ήθελα να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο. Τι θα γίνει εδώ. Γιατί εδώ έχουμε το «μειονέκτημα» των θεωρητικών σχολών, δεν έχουμε «εργαστηριακή» επιστήμη εδώ. Τι θα γίνει με αυτό το μεγάλο αίτημα που ακούστηκε προηγουμένως για το νοσοκομείο, που απ’ ό,τι ξέρω κι εκείνος το βλέπει θετικά; Τι θα γίνει με αυτήν την περίφημη σχολή Τουρισμού, την οποία όλο διεκδικούμε και διεκδικούμε, την οποία όλο μας τη δίνουν αλλά κανείς δε θέλει να την ιδρύσει; Χρειαζόμαστε «αιμοδοσία» στο Ρέθυμνο, χρειαζόμαστε νέο αίμα. Και βλέπω πολύ μεγάλο τον κίνδυνο της συγχώνευσης, μετά από κάποια χρόνια, όλων των πανεπιστημιακών μονάδων σε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο θα αποβεί σε βάρος του Ρεθύμνου. Και δεν το λέω μόνο με τη μορφή της έδρας. Εμένα με ενδιαφέρει να έχουμε σχολές στελεχωμένες από άριστους επιστήμονες, να είναι γεμάτες φοιτητές που διψούν για γνώση, να υπάρχει υποστήριξη ερευνητική και ακαδημαϊκή, να κάνουμε συνέργειες με την πολιτεία.
Για εμάς, το Πανεπιστήμιο είναι κάτι παραπάνω από μια διεκδίκηση. Είναι, αν θέλετε, σύμφυτο με την πορεία και την εξέλιξη του Ρεθύμνου. Θέλω όλοι μαζί, σε αγαστή συνεργασία, να μιλάμε, να συνεννοούμαστε, ακόμα και να διαφωνούμε, αλλά να ξέρουμε γιατί. Να μην επικαλούμαστε γραφειοκρατικά προσκόμματα, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Όλα μπορούμε να τα λύσουμε όταν θέλουμε να τα λύσουμε».
Δ. Μυλωνάκης: Δεν είναι μαύρα τα πράγματα για τις σχολές του Ρεθύμνου
Ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Μυλωνάκης, τόνισε τη βούληση της πρυτανικής αρχής για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας, ενώ μίλησε καθησυχαστικά σε ότι αφορά την ανησυχία που εκφράστηκε σε σχέση με τις σχολές του Ρεθύμνου και το δίπολο Ρεθύμνου-Ηρακλείου, τονίζοντας ότι παλαιότερα ίσως να είχαν γίνει αδικίες εις βάρος του Ρεθύμνου αλλά την τελευταία 5ετία δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι και η ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης παραμένει υψηλή.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω να καθησυχάσω και να διασκεδάσω τις ανησυχίες για την τύχη σχολών του Ρεθύμνου. Δεν είναι τα πράγματα μαύρα όπως περιγράφονται. Το Ρέθυμνο παλαιοτέρα όντως υπήρξε ουραγός. Σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το ίδιο το Ρέθυμνο ,εννοώ οι σχολές του Ρεθύμνου που ίσως να μην διεκδίκησαν όσα έπρεπε. Αυτή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης, ανακαίνισης των ήδη υπαρχόντων υποδομών στο Ρέθυμνο και θέλω να πιστεύω και ελπίζω μιας νέας φάσης ανάπτυξης που εκφράζεται μέσα από τα έργα όπως αυτό της επέκτασης της βιβλιοθήκης, του νέου διοικητηρίου που βρίσκεται σε καλή τροχιά και φυσικά και κυρίως το τεράστιο έργο ΣΔΙΤ το οποίο θα αλλάξει άρδην το τοπίο. Όχι μόνο θα αλλάξει άρδην το τοπίο αλλά εξαιτίας των συγκυριών που έχουν ήδη αναφερθεί θα είναι όρος επιβίωσης. Με ποια έννοια όμως; Δεν κινδυνεύει το Ρέθυμνο ούτε οι σχολές του με αφανισμό, ούτε με παρακμή ,ούτε με οτιδήποτε άλλο. Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι όντως οι βάσεις των σχολών έχουν πέσει σημαντικά, όμως αυτό είναι καθολικό. Δεν είναι του Ρεθύμνου χαρακτηριστικό.
Θέλω να τονίσω ότι σε καμιά περίπτωση σε ότι αφορά τουλάχιστο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα. Σας αναφέρω ότι ολοκληρώθηκε προ μηνός η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των τμημάτων του πανεπιστημίου Κρήτης όλα τα τμήματα πέρασαν επιτυχώς την πιστοποίηση και οιχ μόνο αυτό αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία από 5 κατηγορίες και πάνω (10 είναι συνολικά οι κατηγορίες ) και πάνω άριστα. Η ιατρική είχε άριστα σε όλα όπου την καθιστά κορυφαία στην Ελλάδα. Υπήρχαν 6-7 τμήματα που είχαν 7,8 ή 9, που επίσης τα καθιστούσαν από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και του Ρεθύμνου, όπως είναι το Τμήμα Ψυχολογίας, το Παιδαγωγικό τμήμα Προσχολικής Αγωγής, το τμήμα Κοινωνιολογίας και άλλα. Το θέμα είναι πως συνδυάζονται αυτά τα δυο γιατί από τη η μια πλευρά έχουμε τέτοια τμήματα με τόσο καλές αξιολογήσεις από τα κορυφαία στην Ελλάδα και από την άλλη βλέπουμε τις βάσεις να κατρακυλούν. Εδώ τα κριτήρια είναι διαφορετικά, δεν έχουν να κάνουν με το ακαδημαϊκό σκέλος. Ποια είναι τα κριτήρια; Γιατί; Είναι η δραματική αύξηση του αριθμού των εισακτέων, για παράδειγμα στο οικονομικών είχαμε υπερδιπλασιασμό εισακτέων σε βαθμό που δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Και το δεύτερο, είναι η γεωγραφική γειτνίαση και με βάση αυτό η Αθήνα πάει με μια αγορά 4,5 εκ. και Κρήτη με 600.000. Γι’ αυτό υπάρχουν ψηλές βάσεις στο κέντρο και στην περιφέρεια χαμηλές. Αυτό επιτείνεται από τη μείωση εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια. Αν δεν θεραπεύσουμε αυτά δεν μπορεί κάτι να αλλάξει. Το έργο ΣΔΙΤ όμως ακριβώς επειδή βοηθά το φοιτητή, μειώνει το κόστος,- γιατί το κόστος κατοικιών θα ναι ή μηδενικό η πολύ μικρό».
Ο κ. Μυλωνάκης επεσήμανε ότι μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου και την ιεράρχηση των στόχων του για τα επόμενα χρόνια, γίνεται συζήτηση για νέα μεταπτυχιακά, προπτυχιακά και ξενόγλωσση προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. (Σε επόμενο φύλο των «Ρ.Ν.» θα δημοσιεύσουμε αναλυτικά την παρουσίαση του κ. Μυλωνάκη για τις σχολές του Ρεθύμνου).
Κ. Σπανουδάκης: Η διαδραση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία αποτελεί ακαδημαϊκό κριτήριο αξιολόγησης
Ο αντιπρύτανης κ. Κώστας Σπανουδάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στην σχέση του Πανεπιστημίου Κρήτης με την πόλη του Ρεθύμνου και την τοπική κοινωνία, μέσα από την οποία όπως τόνισε «γεννήθηκε» το ακαδημαϊκό ίδρυμα, αλλά επεσήμανε και τη σημαντική συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη του Ρεθύμνου.
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνδέεται με την πόλη Ρεθύμνου με ομφάλιο λώρο. Η οποία άλλωστε αποτελεί ιστορική έδρα του ιδρύματος. Γιατί σε μια εποχή όπου η γη ήταν ο μοναδικός πόρος για έσοδο, οι πολίτες δώρισαν ή πώλησαν έναντι πινακίου φακής την περιουσία τους για να βρει «τόπο να σταθεί το Πανεπιστήμιο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπανουδάκης εξήρε την συνεργασία και την συμβολή τόσο του δήμου όσο και της Περιφέρειας, και σε σχέση με παραχωρήσεις χώρων για την στέγαση αναγκών του Πανεπιστημίου και σε σχέση όμως με οικονομική συνδρομή τους για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τα έργα υποδομής του ΑΕΙ στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Αναφερόμενος ο κ. Σπανουδάκης στο έργο ΣΔΙΤ ανάπτυξης νέων φοιτητικών κατοικιών και μεγάλου αμφιθεάτρου, έργο του οποίου έχει την αρμοδιότητα, είπε μεταξύ άλλων: «Το έργο αυτό εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο του 2019 και αποτελεί ιστορική δικαιοσύνη. Κινητήριος δύναμη για το έργο αυτό ήταν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε Πανεπιστήμιο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 255,36 εκ ευρώ. Τα μισά είναι το κτιριολογικό πρόγραμμα και τα υπόλοιπα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται σε αυτό σε βάθος 27 ετών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Αυτή τη στιγμή όλη η πρυτανική ομάδα είναι απασχολημένη με επίπονες και κρίσιμες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η β’ φάση του διαγωνισμού η οποία έχει δυο τμήματα και αυτή τη στιγμή είμαστε στο πρώτο ενώ το δεύτερο αφορά ένα διεθνή διαγωνισμό όπως γίνονται όλοι οι διεθνείς διαγωνισμοί».
Τι περιλαμβάνει το έργο. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Υποδομών: «Προβλέπει την κατασκευή μέχρι 3.000 φοιτητικών κατοικιών (1.023 σε Ηράκλειο, οι υπόλοιπες στο Ρέθυμνο) καθώς και την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου.
Σκοπός της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο κάμπους κατά τα διεθνή πρότυπα.
Η συμφωνία που ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ τον Μάιο του 2019, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αφού το σύνολο της επένδυσης καλύπτεται από δημόσιους πόρους ενώ όλα τα έσοδα της επένδυσης θα περιέρχονται χωρίς καμιά παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Με την προσπάθεια που καταβάλει η παρούσα διοίκηση του Πανεπιστημίου, πιστεύουμε ότι η τελική διακήρυξη του έργου θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.
Μέρος της επένδυσης αυτής, είναι και η αποπεράτωση μεγάλου αμφιθεάτρου. Θα είναι ένας μεγάλος συνεδριακός και πολιτιστικός χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει 820 άτομα. Είναι μια υποδομή που δεν υπάρχει στο πανεπιστήμιο, συμπληρώνει το έργο των φοιτητικών κατοικιών και αποτελεί άλλο ένα σημείο που το πανεπιστήμιο Κρήτης και η πόλη του Ρεθύμνου τέμνονται. Η διάδραση του Πανεπιστημίου Κρήτης με την κοινωνία αποτελεί ακαδημαϊκό κριτήριο αξιολόγησης, επομένως και εμείς όπως και η πόλη του Ρεθύμνου, θα έχουμε κέρδος».
Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε και στο έργο κατασκευής νέου διοικητηρίου του Πανεπιστημίου που, όπως είπε, εκκρεμεί εδώ και δυο και πλέον δεκαετίες. «Η παρούσα διοίκηση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για άδεια δόμησης και σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε τώρα για να ενταχτεί το έργο σε χρηματοδοτικό εργαλείο» είπε.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον δήμο Ρεθύμνου, όπως επεσήμανε ο κ. Σπανουδάκης,το Πανεπιστήμιο παραχώρησε έκταση 60 στρεμμάτων, με χρησιδάνειο, για την ανέγερση των πειραματικών σχολείων του δήμου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατασκευή γυμναστηρίου ενόργανης γυμναστικής στην έκταση της Πανεπιστημιούπολης, έργο για το οποίο η σημερινή διοίκηση του ακαδημαϊκού ιδρύματος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες άδειας δόμησης και σύντομα θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του αθλητικού συλλόγου «Αρκάδι», του δήμου και της περιφέρειας.