«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 16η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, διοργάνωσε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2020 και το 1ο τετράμηνο 2021 αναζήτησε 122 εξαφανισμένα παιδιά καθώς και 37 ενήλικες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός διαχειρίστηκε 15.139 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «116000». Ενώ σημειώνεται ότι και εν μέσω πανδημίας, εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι του Οργανισμού πραγματοποίησαν παρεμβάσεις πρόληψης του φαινομένου σε 1.202 μαθητές και μαθήτριες, 1.170 εκπαιδευτικούς και 642 γονείς και κηδεμόνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε η κα. Μαρία Τυλιγάδη, αστυνομική υποδιευθύντρια, διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, η ΕΛ.ΑΣ το 2020 διαχειρίστηκε συνολικά 260 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 992 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τα στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών σε ετήσια βάση δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο όμως και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πολλές υποθέσεις εξιχνιάζονται και τα εξαφανισμένα παιδιά εντοπίζονται, χιλιάδες άλλα όμως στον κόσμο εξακολουθούν να αγνοούνται και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η τύχη τους. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία υποθέσεων εξαφάνισης ανηλίκων στην χώρα μας αφορούν ασυνόδευτα παιδιά και προφανώς πρόκειται κυρίως για προσφυγόπουλα.
Οι παρακάτω αριθμοί είναι δηλωτικοί του φαινομένου:
- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού:
- Έτος 2020
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» δέχτηκε 10.421 κλήσεις
Πρόληψη και ευαισθητοποίηση: 686 μαθητές, 916 εκπαιδευτικοί και 570 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων:
-101 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
-93 παιδιά εντοπίστηκαν
-18 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
-7 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
- 1ο Τετράμηνο 2021
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» δέχτηκε 4.718 κλήσεις
Πρόληψη και ευαισθητοποίηση: 516 μαθητές, 254 εκπαιδευτικοί, 72 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων:
-21 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
-17 παιδιά εντοπίστηκαν
-1 κινητοποίηση της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
- Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:
Το 2020 η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε:
- 260 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 89,23%
- 992 υποθέσεις εξαφανίσεως ασυνόδευτων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 42%
- Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το 2020:
- Στα τηλεφωνικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις, πραγματοποιήθηκαν 42.662 κλήσεις για 8.857 υποθέσεις εξαφανισμένων (σε σύγκριση με 7.582 υποθέσεις του 2019, αύξηση κατά σχεδόν 17%).
- Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC), το 2020:
-Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: 365. 348 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά
-Βραζιλία: 27.820 παιδιά
-Καναδάς: 31.948 παιδιά
-Ιρλανδία: 6.102 παιδιά
-Ιταλία: 7.642 παιδιά
-Λιθουανία: 2.276 παιδιά
-Ταιβάν: 6.658 παιδιά
-Νέα Ζηλανδία: 2.261 παιδιά
-Νότια Κορέα: 19.146 παιδιά
-Πορτογαλία: 23 παιδιά
-Ηνωμένο Βασίλειο: 65.800 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2019 και το 2020
«Τα περιστατικά εξαφανίσεων και ειδικά κοριτσιών αυξάνονται»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έκανε μία σύντομή αναδρομή στις δράσεις που ξεκίνησε πριν σχεδόν 25 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί που εξαφανίζεται, στις συνεργασίες που ανέπτυξε με τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα, στην εξειδίκευση και πιστοποιήσεις που έλαβε καθώς και στην εμπειρία και τεχνογνωσία που αντάλλαξε με διεθνείς φορείς.
«Σε συνεργασία πάντα με τις Αρχές και σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και των συναρμόδιων Αρχών, εργαζόμαστε εδώ και 25 χρόνια, εντατικά και μεθοδευμένα, ώστε να θωρακίζουμε τα παιδιά και τώρα και τους ενήλικες, οξύνοντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και θέτοντας στη διάθεσή τους υπηρεσίες όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι:«… στην πορεία των 25 χρόνων καταφέραμε πολλά που φάνταζαν αδύνατα: τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000, που ήταν δική μας ιδέα και πρώτα στην Ελλάδα τέθηκε σε εφαρμογή, τη συνεργασία με τη Facebook, την υλοποίηση του Amber Alert Hellas, την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», την ισότιμη θέση μας στο Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, την αξιοποίηση πρώτα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την Ελλάδα της υπηρεσίας GMCNgine για την αναζήτηση αγνοούμενων παιδιών και πολλά πολλά ακόμα.
«Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί αριθμούμε πλέον 150 μέλη του Αmber Alert Hellas, χάρη στα οποία έχουμε αναπτύξει ένα Μοναδικό Διεθνώς δίχτυ προστασίας για κάθε παιδί που εξαφανίζεται. Μία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό, καθώς τα περιστατικά εξαφανίσεων αυξάνονται, κυρίως αυτά των εφήβων και ειδικότερα των κοριτσιών. Συμμάχους μας έχουμε πλέον όλες τις εταιρείες διαχείρισης του εθνικού οδικού δικτύου, τα αεροδρόμια όλης της χώρας, όλες τις τράπεζες με τα ΑΤΜs. Στην προσπάθεια εντοπισμού κάθε παιδιού έχουμε πλέον στο πλευρό μας και τους φιλάθλους των ποδοσφαιρικών ομάδων χάρη στην ενεργό συμμετοχή της Super League και των ομάδων της».
Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και σε μια νέα εφαρμογή που παρουσιάστηκε από την Cosmote και μπορεί κάθε πολίτης να «κατεβάσει» στο κινητό του έτσι ώστε να ενημερώνεται άμεσα και αυτόματα για κάθε εξαφάνιση παιδιού ή ενήλικα και να μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, σημειώνοντας: «Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς καθημερινά εξαφανίζονται χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη και παραμένουν αγνοούμενα. Η εφαρμογή Missing Alert App, που παρουσίασε εκ μέρους του ομίλου OTE η κα. Άννα Μάλτη Corporate Responsiblity Manager, είναι μία προηγμένη εφαρμογή που αφιλοκερδώς σχεδίασε και υλοποίησε η Cosmote για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι ένας απλός τρόπος να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια να επιστρέψει κάθε παιδί αλλά και ενήλικας, που αγνοείται σπίτι τους. Σας καλώ να την κατεβάσετε απολύτως δωρεάν στο κινητό σας. Ευχόμαστε άμεσα χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η υπηρεσία Amber Alert Hellas, θα είναι αυτόματα ενεργοποιημένη σε όλα τα κινητά και έτσι όλοι οι συνδρομητές απλά και δωρεάν θα ενημερώνονται για κάθε alert και θα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών».
Ο αντιστράτηγος, της ΕΛΑΣ κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, δήλωσε: «Η προστασία των ανηλίκων είναι ένα από τα μείζονα θέματα της ΕΛ.ΑΣ. Οι εξαφανίσεις ανηλίκων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δυστυχώς αγγίζει και την Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία αξιοποιεί τα στοιχεία που της δίνονται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμμετέχοντας σε δράσεις και επιμορφώσεις των στελεχών της. Περαιτέρω, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναπτύξει συνεργασία με φορείς, μεταξύ αυτών και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής έρχονται σε πρώτη επαφή με τα παιδιά, εξαφανισμένα ή κακοποιημένα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντα αρωγοί σε όλες τις δράσεις σας».
Ο κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, πρόεδρος ΕΚΑΒ, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα πρέπει να μας προβληματίζει αλλά και να μας ευαισθητοποιεί, γιατί τα παιδιά είναι το παρόν και το μέλλον κάθε κοινωνίας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οποτεδήποτε απαιτηθεί θα είμαστε δίπλα σας προς όφελος των ανθρώπων που μας έχουν ανάγκη, συνεχίζοντας την έως τώρα άριστη συνεργασίας μας».