22 °C Rethymno, GR
26/03/2023

Η «Αναμονή» μπορεί να γίνει παράδοση…

Η αναμονή λοιπόν είναι το ουσιαστικό, θηλυκής πτώσεως και σημαίνει «το να περιμένεις κάτι να συμβεί», ένας όρος μάλιστα που στους υπολογιστές μεταφράζεται σε αναστολή και αδρανοποίηση. Τι συμβαίνει όμως, αν ξεφύγουμε από τη γραμματική και την εικονική πραγματικότητα. Τότε αμέσως αμέσως θα δούμε να παίρνει σάρκα και οστά γύρω μας ο «Καφές σε αναμονή». Νέα μόδα θα σκεφτείς… Έλα όμως που αυτή η μόδα κρατάει έναν αιώνα πριν όταν στη Νότια Ιταλία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαπλώθηκε στα εργατικά καφενεία της Νάπολης με το όνομα «cafe sospeso» ή αλλιώς «ο καφές που σε περιμένει».
Σήμερα η παράδοση αυτή της αναμονής ήρθε και στο Ρέθυμνο, μιας και είναι πολλά τα μαγαζιά που αγκάλιασαν την ιδέα αυτή. Η ιδέα είναι τόσο απλή και συνάμα τόσο ουσιαστική. Ο καθένας από εμάς μπορεί να πάει σε κάποιο από τα μαγαζιά αυτά που έχουν την αφίσα της αναμονής και να αφήσει λίγα χρήματα. Αυτά αμέσως μετουσιώνονται σε προϊόντα σε αναμονή για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Βάζοντας λοιπόν σε αναμονή μια φρατζόλα ψωμί, ένα καφέ, ένα χυμό, ένα τοστ μέχρι και ένα ιατρικό check-up στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που εν έτει 2016 στερούνται των βασικών τους αναγκών. Λέξη-κλειδί στη δράση είναι η εχεμύθεια και η ανωνυμία, τόσο αυτού που προπληρώνει το προϊόν της αναμονής, όσο και του αποδέκτη!
 
Μπορεί το να μην πεινάει κανένας άνθρωπος ή ακόμη καλύτερα να μην στερείται με τρόπο βάναυσο την απόλαυση που σου προσφέρει ένας καφές ή ένα κολατσιό να ακούγεται ουτοπικό ή άρνηση να δεχτούμε την πραγματικότητα. Όμως γι’ αυτούς που πιστεύουν πως ουτοπία είναι ένας ιδανικός τόπος, «ο καφές σε αναμονή» είναι μια αχτίδα φωτός που θα φωτίσει τις ζωές των συμπολιτών μας που έχουν βυθιστεί στο σκότος της απογοήτευσης, της θλίψης και του αδιεξόδου.
 
Ο «καφές σε αναμονή» δεν είναι άλλος ένας καφές σαν αυτούς που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά η απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό των ευπαθών ομάδων που συντελείται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Μια απάντηση ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας που έκαναν πράξη την αλληλεγγύη της αναμονής σε εκατοντάδες γειτονιές στη χώρα μας. Έτσι σήμερα υπάρχουν 30 ομάδες σε όλη την Ελλάδα που προωθούν τον θεσμό με πάνω από 600 επιχειρήσεις να συμμετέχουν και με 8.000 προϊόντα να ‘χουν μπει έως τώρα σε αναμονή. Προϊόντα όπως κρέας, φρούτα, φάρμακα, γάλατα, ψωμί, καφέδες και ο κατάλογος είναι αναρίθμητος…
 
Κάθε φορά λοιπόν που θα κανονίζεις με τους φίλους/γνωστούς σου ένα καφέ στα γρήγορα να θυμάσαι ότι εκατομμύρια κόσμος εκεί έξω δεν μπορεί να μετέχει σε αυτή την απόλαυση. Γι’ αυτό προπληρώνοντας μαζί με τον καφέ σου και έναν καφέ σε αναμονή, δίνεις την ευκαιρία σε κάποιον εκεί έξω να νιώσει λίγο ζωντανός. Να πει καλημέρα στο σερβιτόρο, να χαζέψει τους θαμώνες, να απολαύσει τον καφέ, χυμό, τοστ του και να ξεφύγει λίγο από τη δύσκολη πραγματικότητά του.
 
Γιατί τελικά δεν είναι όλα τόσο δεδομένα για όλους μας…
 
* H Νάντια Σαρρή είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής