21 °C Rethymno, GR
29/05/2022

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το γελοίον γένος

Του ΦΟΙΒΟΥ ΙΩΣΗΦ

Πολλά πράγματα στη ζωή τα θεωρούμε σοβαρά, ενώ συνάδουν μόνον με τη γελοιότητα. Ένα εξ αυτών μάλιστα είναι το περιώνυμο γένος των ανθρώπων. Φοβερό γένος που ο Δημιουργός το κατασκεύασε κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Το έκανε ασυναγώνιστο. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Κατ αρχήν του έδωσε το μυαλό και του ενέπνευσε την αγάπη για τον πλησίον του, όχι γι’ αυτόν που είναι μέσα στο βεληνεκές του πυραύλου ή του πυροβόλου των 108 χιλιοστών, έξω από αυτή την ακτίνα υπάρχει έρωτας παράφορος και φιλιά σβουριχτά στο στόμα, σε σημείο να μην παίρνουν οι ερωτευμένοι ανάσα. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να φιληθούν ούτε τα καγκουρώ ούτε οι κατσαρίδες, ολοφάνερο πως τα ζώα δεν έχουν τα ίδια αισθήματα με το ανεπανάληπτο γένος των κατασκευαστών των αεροσκαφών F35 ούτε των ελικοπτέρων Apatsi. Προηγούμαστε παρασάγγας, για να θυμηθούμε λίγο και τις μονάδες μέτρησης των προγόνων μας. Τις ίντζες επινόησαν πολύ αργότερα οι εγγλέζοι, για να υπολογίζουν τα διαμετρήματα των βλημάτων και των πυροσωλήνων. Να ξέρουν ακριβώς ποιος θα τη φάει στο κεφάλι, να μην βαράμε στα τυφλά, αλλά να έχουμε ωφέλιμον βεληνεκές, όπως και οφέλιμους νεκρούς. Η έννοια της ωφέλειας αναφέρεται σε ζώντες και τεθνεώτες. Μπερδέψαμε σε στρατιωτικό επίπεδο το ωφέλιμο με το ανωφελές. Από πού και ως πού είναι το κουνούπι ανωφελές, ενώ το πολυβόλο έχει ωφέλιμο βεληνεκές. Άμα φας μία κατακούτελα θα αντιληφθείς το ωφέλιμον του νεκροθάφτη. Τα πάντα εν σοφία εποίησεν. Σκέψου δηλαδή να έκανε και λάθη, δεν θα έμενε κολυμπυθρόξυλο.

Έχω παρατηρήσει πως τα εκατομμύρια ποντίκια στους υπονόμους του Παρισιού, ακριβώς όπως τα περιγράφει ο Βίκτωρ Ουγκώ στο αριστούργημά του «οι Άθλιοι», ουδέποτε εκτόξευσαν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς εναντίον των συναδέλφων ομοϊδεατών στους υπονόμους του Λονδίνου και του Βερολίνου. Και το σπουδαίο πως ποτέ δεν ισχυρίστηκαν πως τα προστατεύει κάποιος Άγιος επιτετραμένος για το είδος τους. Ιστορικά δεν αναφέρονται εχθροπραξίες μεταξύ ποντικών, αλλά ούτε και μεταξύ τίγρεων και ιπποποτάμων. Συνεννοούνται άριστα μεταξύ τους αν και χωρίς την ύπαρξη εκατέρωθεν πρέσβεων και προξένων. Ακούω κάποιον να λέει: πρόσεξε βρε ζώο! Και αναφέρεται σε άνθρωπο. Υποτίμηση του ζωικού βασιλείου. Βάρβαρη έκφραση, γιατί δηλαδή, επειδή δεν σκοτώνει τα πουλιά και τους λαγούς κατόπιν εντολής του θεράποντος ιατρού να ασκείται τα Κυριακάτικα πρωινά, για να του πέσει η πίεση και το ζάχαρο, παράλληλα με την θανάτωση εκατοντάδων δημιουργημάτων του θεού, που κατά την προσωπική θεωρία του κυνηγού θα πρέπει να εκτεθούν στο καπό του αυτοκινήτου, για να τα θαυμάσουν οι φίλοι και οι γείτονες κατά την επιστροφή από τη θαρραλέα ομοβροντία του δίκαννου, αμέσως μετά την αφύπνιση των ανύποπτων πουλιών πάνω στο δροσερό κλαρί του δέντρου. Τι να τα κάνεις τα πουλιά, ας είχαν την ευφυΐα να έχουν κι αυτά έναν προστάτη άγιο, όπως έχουν οι κυνηγοί τον Άγιο Ευστάθιο.

Οι πόλεμοι έχουν δείξει πόσο τραγικά  αστείο είναι το ανθρώπινο γένος.

Όταν τελείωσε ο Β’παγκόσμιος Πόλεμος όλοι έλεγαν ποτέ πια πόλεμος και δεν θυμούνταν πως ο Ηράκλειτος έλεγε «αρχή πάντων πόλεμος». Το ίδιο θα λένε και μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ας σεβαστούμε τους μεγάλους δάσκαλους του ευγενούς ζωικού βασίλειου.