Το Ρέθυμνο υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά σταθμός στη γαμήλια πορεία των 16 ζευγαριών που διάλεξαν την Ελλάδα για να γιορτάσουν την ένωσή τους. Μαζί με αυτούς πλήθος συγγενών, φίλων αλλά και δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι της Περιφέρειας της Σαγκάη. Η πολυπληθής αντιπροσωπεία που έφτασε στην Ελλάδα και την Κρήτη είναι ο προπομπός του νέου τουριστικού πακέτου που προγραμματίζεται να μπει στην αγορά μέσα στο 2014 και το οποίο θα πραγματοποιείται τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο και Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο κάθε χρόνο.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη μέλη της επιτροπής του προγράμματος «Τριανταφυλλένιοι Γάμοι» από την Σαγκάη, διερεύνησαν κατά την επίσκεψή τους στο Ρέθυμνο τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για την καταλληλότητα της επιλογής του νησιού ως ενός ελκυστικού και μοναδικού προορισμού ικανού να υποστηρίξει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κινέζικης τουριστικής αγοράς και συγκεκριμένα προσφέροντας αξιόλογα πακέτα για το γαμήλιο τουρισμό. Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που επιλέγεται με έντονο ενδιαφέρον και ακμάζει αυξανόμενα, συστήνοντας την ιδέα για πρώτη φορά και στην Κρήτη, αφού οι πρώτοι ομαδικοί γάμοι του προγράμματος αυτού καταγράφηκαν στη Σαντορίνη. Αποτέλεσμα της συντονισμένης και άρτια προγραμματισμένης αυτής προσπάθειας, υπήρξε η υποδοχή της πρώτης αποστολής 16 ζευγαριών.
Όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς, το νέο αυτό εγχείρημα εάν καρποφορήσει θα αποφέρει ισχυρά οφέλη και θα αποτελέσει ένα δυναμικό και ποιοτικό κομμάτι στο τουριστικό προϊόν του τόπου. Για το λόγο, αυτό ο Δήμος Ρεθύμνης, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Τουρισμού κυρία Πέπη Μπιρλιράκη, στήριξε από την πρώτη στιγμή την πρόταση αυτή μέσα από το Γραφείο Τουρισμού του και σε συνεργασία με την επιχειρηματική- τουριστική κοινότητα μέσα από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς συγκαταλέγεται στις προσπάθειες για περαιτέρω εξωστρέφεια διακριτών χαρακτηριστικών της Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστό άλλωστε, τονίζει η αντιδήμαρχος, ότι ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια ακολουθεί στρατηγική εξωστρέφειας με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Η αποστολή το πρωί του Σαββάτου περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης και λίγο αργότερα ακολούθησε γεύμα σε γνωστό εστιατόριο, απολαμβάνοντας παραδοσιακά εδέσματα. Αμέσως μετά μια σύντομη και περιεκτική ιστορική διαδρομή της Παλιάς Πόλης, ακολούθησε από αρχαιολόγο του γραφείου Παλιάς Πόλης του Δήμου, πριν χωριστούν τα ζευγάρια σε ομάδες για βιωματικές εμπειρίες.
Η πρώτη ομάδα επισκέφτηκε γνωστή φάρμα της περιοχής στην οποία παρασκεύασαν γαμηλιώτικες κουλούρες, η δεύτερη παραδοσιακό βραβευμένο εργαστήριο παραγωγής φύλλου- κανταΐφι, ενώ η τρίτη παρέμεινε στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, απαθανατίζοντας στιγμιότυπα που επικροτούσαν τις προτιμήσεις τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας η αντιπροσωπεία έζησε ένα παραδοσιακό κρητικό γαμήλιο γλέντι σε ξενοδοχείο πολυτελείας με κρητική και ελληνική μουσική και χορούς.
Παρέστησαν και χαιρέτισαν οι: κ. Πέπη Μπιρλιράκη αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης και Λίλα Παπαδουράκη εκ μέρους του Συλλόγου Ξενοδόχων και ο κ. Στράτος Μπερέτης πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης.
Οι ανταλλαγές εντυπώσεων και προγραμματισμού ήταν πλούσιες και ουσιαστικές.
Τα νεαρά ζευγάρια και οι συνοδοί τους κατέθεσαν την ικανοποίησή τους για τη ζεστή και πλούσια υποδοχή, για το ειδυλλιακό περιβάλλον και για το άριστο επίπεδο υπηρεσιών που απόλαυσαν στην πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και σε όλη την πορεία του ταξιδιού μέχρι τώρα.
Στη φάρμα της Agreco
Ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στον κτήμα Agreco της Grecotel, έμειναν τα νιόπαντρα ζευγάρια Κινέζων, που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αγροτουριστική μονάδα και να γνωρίσουν από κοντά στοιχεία της Κρητικής λαογραφίας και παράδοσης, της αγροτικής ζωής και της λειτουργίας ενός παραδοσιακού χωριού του νησιού.
Τους υποδέχθηκε ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης λειτουργικός διευθυντής της Grecotel, ο οποίος τους καλωσόρισε και τους ξενάγησε στους υπέροχους χώρους της Agreco.
Γνώρισαν τα ελαιόδεντρα και τα αρωματικά φυτά της Κρήτης, έμαθαν να ζυμώνουν, να πλάθουν και να φουρνίζουν. Είχαν δε την ευκαιρία να δοκιμάσουν ζεστό ψωμί με βιολογικό ελαιόλαδο Agreco.
Έμειναν κατενθουσιασμένοι από τις άγριες βιολογικές αγκινάρες της Agreco, έμαθαν γι’ αυτές μια και δεν τις γνώριζαν, έμαθαν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το σπουδαιότερο, έμαθαν να τις καθαρίζουν και να τις δοκιμάζουν ωμές, συνοδεύοντάς τες με τσικουδιά.
Τα νεαρά ζευγάρια ενημερώθηκαν γενικότερα για την λειτουργία της φάρμας αλλά και για την ιδιαίτερη ποικιλία πιάτων εποχής από ολόφρεσκα βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές της Κρητικής Κουζίνας, που προσφέρονται στην ταβέρνα της Agreco, που έχει βραβευτεί από το διεθνούς φήμης περιοδικό Vanity Fair, ως το «Καλύτερο Βιολογικό Εστιατόριο στον Κόσμο».
Επίσης πρόσφατα βραβεύτηκε με το Ασημένιο Βραβείο για την κατηγορία «Καινοτόμο Concept Εστιατορίου», σαν «Μοναδικό Ελληνικό Παράδειγμα Κρητικής Φιλοξενίας».
Η Grecotel προσέφερε στους νεόνυμφους, το παραδοσιακό «γαμοκούλουρο», με τα αρχικά τους ονόματα και τυπικά Κρητικά παραδοσιακά προϊόντα παραγωγής Agreco.
Μιλώντας για την υποδοχή των πρώτων «Τριανταφυλλένιων Γάμων» στο Ρέθυμνο ο κ. Καλαϊτζιδάκης επισήμανε ότι με την δημοσιότητα που θα έχει στην Κίνα η προβολή των ημερών που πέρασαν στο νησί μας τα νέα ζευγάρια, θα είναι μια πολύ σημαντική προώθηση για τον τοπικό τουριστικό προορισμό.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «το θέμα των γάμων σε πάρα πολλούς προορισμούς στον κόσμο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι δεν είναι μόνο το ζευγάρι, είναι η οικογένεια και οι φίλοι που τους συνοδεύουν και έρχονται από όλο τον κόσμο. Επειδή δε, ο γάμος είναι μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή του ζευγαριού, καταλαβαίνετε, ότι και η οικονομική παράμετρος είναι πάρα πολύ σημαντική».
Με αφορμή δε το συγκεκριμένο γεγονός, ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης σχολίασε σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ότι «παρόλο που το μοντέλο ήλιος και θάλασσα είναι ξεπερασμένο και όλοι το συζητάμε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, που είναι ένας προορισμός που συνδυάζει άριστα τη θάλασσα με το βουνό, είναι τόσο πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, είναι ένας προορισμός που θα μπορούσε να λειτουργεί δέκα μήνες το χρόνο όπως παλιά και θα μπορούσε να αναπτυχθούν πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού».