Στο λεξικό ο λαϊκισμός ορίζεται ως πολιτική προσέγγιση με στόχο καθημερινούς ανθρώπους που νιώθουν ότι τα συμφέροντα και οι ανησυχίες τους δεν ενδιαφέρουν τις κατεστημένες ομάδες μιας πολιτικής ελίτ. Ο λαϊκιστής ηγέτης ή πολιτικός θα επενδύσει στην αίσθηση απομόνωσης και ανασφάλειας ορισμένων πολιτών, θα τις ενισχύσει, θα τους δώσει κατεύθυνση και στόχο για να ζητήσει στην συνέχεια, την πολιτική τους εξαργύρωση στις κάλπες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πολιτικός που επέδειξε κατεξοχήν λαϊκίστικα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του δε φαίνεται να τα αντιπαρέρχεται και στην αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική ήταν η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε στο κοινοβούλιο για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι κατεστημένες πολιτικές ελίτ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, που φυσικά αντιπροσωπεύονται από τον πρωθυπουργό, σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και άρα αποκομμένες από την εμπειρία των καθημερινών ανθρώπων δεν έχουν αίσθηση των αναγκών, ούτε ενδιαφέρον για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο! Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας υποβάθμισε την ανάγκη να συζητήσουμε για την εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας με το (λαϊκίστικο) επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο μια τέτοια συζήτηση. Είπε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας την επιλογή της κυβέρνησης να συζητήσει το άσυλο ως επείγον: «Συζητά ο κόσμος γι’ αυτό το ζήτημα στα καφενεία ή στις παραλίες; Έχω την αίσθηση ότι δεν συζητείται, αλλά μπορεί να κάνω λάθος». Να μέσα σε μια αποστροφή η διαφορά ανάμεσα στο λαϊκιστή πολιτικό και τον πολιτικό. Ο λαϊκιστής αφουγκράζεται τα καφενεία, ο πολιτικός που έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα του επηρεάζει τη συζήτηση σε αυτά.
Ο κ. Τσίπρας, μας υπενθύμισε ακόμη, στην ίδια συζήτηση στη βουλή, ότι σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μπορούμε να κάνουμε εύκολα το συνειρμό αξιοσύνης καθώς πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολα προσβάσιμες σχολές στη χώρα αλλά και με ιστορία στο φοιτητικό κίνημα. Φυσικά είναι απορίας άξιο πώς τα κατάφερε ο κ. Τσίπρας, καθώς όλοι γνωρίζουμε το διάβασμα που κάνουν οι υποψήφιοι και υποψήφιες του ΕΜΠ για μια θέση σε αυτό, μιας που η προετοιμασία για τις πανελλαδικές δε φάνηκε να ήταν στις προτεραιότητές του. Ενθυμούμενοι επίσης εκείνες τις παλιές δηλώσεις για στροφή 380 μοιρών δεν αισιοδοξούμε ούτε για το πτυχίο μηχανικού που απέκτησε εκεί!
Αν θέλαμε να ερμηνεύσουμε τελικά τα παραπάνω με λαϊκίστικη οπτική, ή αρθρογραφούσαμε σε έντυπα τύπου «μακελειό», εύκολα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποια θεωρία συνωμοσίας γύρω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση του αρχηγού της αξιωματικής μας αντιπολίτευσης. Σίγουρα δε θα ήμασταν ανακόλουθοι, καθώς η μεγάλη παγκόσμια έρευνα του YouGov-Cambridge Globalism Project σε συνεργασία με τον βρετανικό Guardian, κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που έλκονται από τον λαϊκισμό είναι πιθανότερο να ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας.
Η πάταξη του λαϊκισμού θα πρέπει να είναι ένα μεγάλο στοίχημα της νέας πολιτικής στην Ελλάδα. Από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο αυτές τις μέρες είδαμε ποιοι συνεχίζουν πιστοί στο παλιό μοτίβο αλλά και ποιοι βρέθηκαν αδύναμοι και αυτοπαγιδευμένοι!
* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός, ενεργή πολίτης