Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 ξεκίνησε η λειτουργία του τμήματος εκτός έδρας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου στον Άγιο Βασίλειο. Οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι κατά τη φοίτησή τους επέδειξαν γνήσιο ενδιαφέρον για μάθηση, παρακολούθησαν με συνέπεια και ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στις απαιτήσεις των γραμματισμών (μαθημάτων).
Σύμφωνα με την Άντα Τασοπούλου, αποσπασμένη φιλόλογο του παραρτήματος, οι εκπαιδευόμενοι «προσαρμόστηκαν σχετικά εύκολα στην επάνοδο στη μαθησιακή διαδικασία, ενώ συμμετείχαν με προθυμία και ενθουσιασμό στις διάφορες δράσεις του σχολείου. Μάλιστα, μετά το αρχικό στάδιο προσαρμογής στη σχολική καθημερινότητα, άρχισαν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση διάφορων δράσεων και εκδηλώσεων».
Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν με αφετηρία τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες, προσφέροντας ο καθένας ξεχωριστά στη διαδικασία της μάθησης. Ζωντανό παράδειγμα ο εκπαιδευόμενος Μανόλης Μαργαρίτης, που σημείωνε στον πίνακα προβλήματα μαθηματικών προς λύση, τα οποία προέκυπταν από την επαγγελματική του ιδιότητα.
Η σύμβουλος ψυχολόγος του παραρτήματος Μαρία Φουσταλιεράκη αναφέρει σχετικά, μέσα από τον αποχαιρετισμό της στον Ά κύκλο: «Ένας κύκλος έκλεισε και ένας άλλος έχει ξεκινήσει. Αποδείξατε περίτρανα πως η γνώση χρόνια δεν κοιτά. Ο καθένας από σας αποτελεί ένα ξεχωριστό μάθημα ζωής. Για μένα, το μεγαλύτερο σχολείο είστε Εσείς!».
Φοιτώντας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, επιπλέον, σου ανοίγεται ένα μονοπάτι προς την κοινωνικότητα και αναπτύσσονται φιλίες, πράγμα που βοηθάει και στη μάθηση. Η εκπαιδευόμενη Μαρία Παπαδογιάννη, πάντα με το χαμόγελο, υπογραμμίζει συνεχώς το όμορφο κλίμα που πραγματοποιούνται τα μαθήματα στο ΣΔΕ, κάτι που σε κάνει να πας με ανυπομονησία στο σχολείο.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους υπήρξε μία στάση συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των εκπαιδευόμενων. Οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι ενθάρρυναν τα πιο ευάλωτα μέλη να ενσωματωθούν στην ομάδα του τμήματος, να μην εγκαταλείψουν το σχολείο και να μην ελαχιστοποιήσουν την ομορφιά της μάθησης. Γεγονός που πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα.
Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι, χωρισμένοι σε ομάδες μέσα από το σχέδιο δράσης «Οι όψεις του τόπου μου», προσπάθησαν να αναδείξουν την αξία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του πολιτισμού του τόπου τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μουσεία, σε βυζαντινές εκκλησίες, εξορμήσεις στη φύση, ετοίμασαν κρητικά πιάτα βασισμένα σε παλιές παραδοσιακές συνταγές και έκαναν παρασκευές από βότανα.
Στο κλείσιμο της χρονιάς, οι εκπαιδευόμενοι παρασκεύασαν έλαια λεβάντας, καθώς και δύο είδη κηραλοιφών με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια γιασεμιού και τριαντάφυλλου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Έτσι, σφράγισαν με το άρωμά τους μια όμορφη και δημιουργική χρονιά.
Ο εκπαιδευόμενος του Β’ κύκλου Μανόλης Χριστοφοράκης με ένα θερμό σημείωμα ευχαρίστησε τη διευθύντρια Ειρήνη Αντωνίου και όλους τους εκπαιδευτικούς για την αγάπη και την προσοχή που έδειξαν σε καθένα από αυτούς ξεχωριστά και τους έδωσαν τη δυνατότητα να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στη γνώση.
Οι δυσκολίες υλικοτεχνικής υποδομής που προκύπτουν σε ένα νεοσυσταθέν παράρτημα αντιμετωπίζονταν με τη συμβολή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, υπό την εποπτεία του Δημάρχου κ. Γιάννη Ταταράκη, με την καλή συνεργασία του σχολείου με το αρμόδιο Τμήμα Παιδείας, με υπεύθυνο παιδείας τον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, καθώς και με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, με εκπρόσωπο για τα ζητήματα δια βίου εκπαίδευσης τον κ. Φραγκιουδάκη Σταύρο. Θα ήταν παράλειψη, να μην αναφερθεί από τα στελέχη του Τμήματος Παιδείας η συμβολή της κ. Ασπασίας Παπαδόσηφου.
Προτρέπουμε όσους ενήλικες δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο να μη διστάσουν να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στα θρανία, καθώς θα έχουν τη στήριξη, όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και των εκπαιδευομένων του Β’ κύκλου φοίτησης.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και παρέχουν τη δυνατότητα σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σπουδών είναι βασισμένο στις ανάγκες των εκπαιδευομένων, διαρκεί 18 μήνες (δύο σχολικά έτη), χωρίς εξετάσεις και τα μαθήματα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: α) στις 13 και 27 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, στο κτήριο του Γυμνάσιου Σπήλιου που συστεγάζεται το παράρτημα του ΣΔΕ Ρεθύμνου στον Άγιο Βασίλειο (2832022632), κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας του, β) κάθε Πέμπτη απόγευμα στην έδρα του ΣΔΕ Ρεθύμνου στα Μισίρια (2831035519) ή και γ) στο Δήμο του Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι (2832340203), τις καθημερινές, κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας του.
Η διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου
Ειρήνη Αντωνίου