Σε μισό εκατομμύριο ανέρχονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, φέτος τα έσοδα από τις εκμισθώσεις αιγιαλού σε όμορους επιχειρηματίες. Και φέτος είναι σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε πριν δυο χρόνια και έχει ισχύ τρία έτη, δηλαδή μέχρι και το 2019.
Με βάση την προπέρσινη ΚΥΑ με συμφωνητικά τριετούς διάρκειας έχουν υπογραφεί οι μισθώσεις των δημοπρατουμένων τμημάτων αιγιαλού τριετούς διάρκειας. Συμφωνητικά έχουν υπογράψει 27 επιχειρηματίες, ενώ φέτος μέχρι και τις 31 Μαρτίου υπογράφηκαν συνολικά 42 συμβάσεις με τον Δήμο Ρεθύμνου, που σημαίνει ότι οι εισπράξεις από τη μίσθωση του αιγιαλού θα κατανεμηθούν κατά 70% στον Δήμο και το υπόλοιπο 30% θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι τα έξι μεγάλα τμήματα της παραλίας που τα προηγούμενα χρόνια δημοπρατούσε ο Δήμος Ρεθύμνου από πρόπερσι πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου, έφερναν έσοδα περί τις 70.000 ευρώ στο Δημοτικό Ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κομμάτια αυτά νοικιάζονται από 27 έως 38 ευρώ το τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα κομμάτια το αντίτιμο ανέρχεται σε 7 ευρώ το τ.μ.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος σε σχέση με την οργάνωση και την διαχείριση των παραλίων και επεσήμανε πως τα έσοδα του Δήμου από αυτό το κομμάτι της διαχείρισης αιγιαλού θα ενισχύσουν σημαντικά το τεχνικό του πρόγραμμα: «από πρόπερσι η παραχώρηση του αιγιαλού δόθηκε στους δήμους για τρία χρόνια. Άρα ισχύει για τα έτη 2017-2019. Οπότε φέτος όλα κύλησαν πιο γρήγορα. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις πιστεύω ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα όπως πέρυσι, τα οποία ήταν πολύ υψηλά. Μιλάμε για ένα ποσό σχεδόν μισό εκατομμυρίου που αφορά ένα έσοδο πολύ σημαντικό για τον Δήμο Ρεθύμνης και φυσικά για το τεχνικό του πρόγραμμα στο οποίο θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά» τόνισε.
Εν τω μεταξύ από την 1η Ιουνίου βρίσκονται στις θέσεις τους και οι ναυαγοσώστες του δήμου, 27 στον αριθμό, που επανδρώνουν τους 18 πύργους που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Σε ό,τι αφορά στα σημεία ευθύνης του αναδόχου αυτά είναι κατά μήκος της παραλίας του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα, από το «Δελφίνι» έως και την Σκαλέτα (δηλαδή, μέχρι και το ξενοδοχείο «Creta Star»), όπως επίσης η περιοχή του Κουμπέ δυτικά της πόλης, αλλά και η εξίσου πολυσύχναστη παραλία της Επισκοπής.
Αναλυτικά, το παραλιακό μέτωπο της πόλης θα εποπτεύεται από 20 ναυαγοσώστες, που θα επιτηρούν ο καθένας μια ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του πύργου του. Τα μέσα που θα έχουν στην διάθεσή τους είναι 3 τετράτροχα οχήματα και 4 τζετ σκι, ενώ ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμο για να επέμβει και ένα σκάφος μήκους 7 μέτρων, μαζί με έναν έξτρα ναυαγοσώστη και δύο εναλλάξ χειριστές. Το εν λόγω σκάφος θα είναι δεμένο στην περιοχή της μαρίνας, ενώ σύμφωνα με τον ανάδοχο του έργου όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακαλούνται τα ρεπό των ναυαγοσωστών.
Στην θαλάσσια περιοχή του Κουμπέ -όπου η παραλία είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη- έχει εγκατασταθεί ένας πύργος με έναν ναυαγοσώστη, ενώ αν παραστεί ανάγκη στο σημείο θα σπεύδουν και άλλα άτομα από τις κοντινότερες παραλίες. Επιπλέον, στην παραλία της Επισκοπής έχουν τοποθετηθεί 3 πύργοι με ισάριθμους ναυαγοσώστες, ενώ όταν θα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, η περιοχή θα ενισχύεται με έναν ακόμη ναυαγοσώστη. Επίσης, στην ίδια παραλία θα υπάρχουν ένα τετράτροχο όχημα και ένα φουσκωτό σκάφος μήκους πέντε μέτρων.