Στον «πάγο» βρίσκονται το τελευταίο δίμηνο οι εργασίες στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Καλλιθέας και το έργο που αρχικά ήταν να παραδοθεί τον Αύγουστο πήρε παράταση πέντε μηνών ώστε να έχει ολοκληρωθεί τον Γενάρη του 2020. Η παράταση δόθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς αποφασίστηκε να μην υπάρξει όχληση στην περιοχή λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης από τη μια και από την άλλη οι εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς να υπάρξει παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, δηλαδή αυτές της τοποθέτησης του ηλεκτροφωτισμού και της δενδροφύτευσης, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν καθώς δεν έχουν παραληφθεί ακόμα τα υλικά.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας Ρεθύμνου και επιβλέπουσα του έργου Πόπη Τζανακάκη, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 60% ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στη Διαχειριστική Αρχή στο Ηράκλειο με τον ανάδοχο του έργου τονίστηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο. Σήμερα μάλιστα κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο έργο, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια των εργασιών με βάση τα όσα η μελέτη προβλέπει.
Ο προϋπολογισμός του έργου που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι 1.550.000 ευρώ. Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κ. Τζανακάκη ανέφερε:
«Εμείς έχουμε ολοκληρώσει μέχρι στιγμής περίπου το 60% του φυσικού αντικειμένου του έργου. Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα ξεκινήσουμε τις εργασίες και στην οδό Άγγελου Σικελιανού από τη συμβολή της με τη Σβάιτσερ αλλά και στο κομμάτι του πάρκινγκ γύρω στις αρχές Οκτωβρίου. Στο τμήμα αυτό του δρόμου η μόνη δουλειά που έχει γίνει είναι ότι έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο όμβριων το οποίο έχει έρθει, δηλαδή, κι έχει «κουμπώσει» με το δίκτυο της παραλίας και μένει να γίνουν οι εργασίες ανάπλασης και ηλεκτροφωτισμού. Έχουμε παραγγείλει τα φωτιστικά, οπότε τα περιμένουμε, γιατί αυτά είναι όλα εισαγωγής και περιμένουμε και επίσης αναζητούμε να βρούμε και τα δέντρα που θα φυτεύσουμε στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου: Προχθές που κάναμε μια κουβέντα με τη Διαχειριστική και με τον ανάδοχο, είπαμε ότι το έργο θα έχει τελειώσει και θα έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτός είναι ο στόχος και ο ανάδοχος μας είπε ότι αυτό είναι εφικτό. Σήμερα μάλιστα κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής θα κάνει αυτοψία στο έργο, προκειμένου να δει τόσο την πορεία των εργασιών όσο και αν έχουν τηρηθεί επακριβώς τα όσα προβλέπονται στη μελέτη».
Η μελέτη
Με βάση τον αρχιτέκτονα του γραφείου παλιάς πόλης του Δήμου, Μάνο Τσάκωνα, που εκπόνησε τη μελέτη του έργου, αυτό περιλαμβάνει:
• την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού
• τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού
• τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς
• την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.
Ο χώρος στάθμευσης
Σε ό,τι αφορά στον χώρο στάθμευσης που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, η μελέτη προβλέπει ότι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής θα διαμορφωθεί ένα νέο πάρκινγκ 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από την λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.
Από τη λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στον χώρο της πλατείας και μπροστά από τον ιερό ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Το δυτικό πεζοδρόμιο και ο δρόμος
Το πλάτος του δρόμου είναι 13,70 μέτρα. Με την ανάπλαση θα δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.
Η πλατεία
Ο νέος αυτός πεζόδρομος στο μέσο περίπου της διαδρομής διασταυρώνεται με μία νέα πλατεία τετράγωνου σχήματος και μπροστά ακριβώς από τον ιερό ναό. Διασταυρώνεται, γιατί ειδικά στο σημείο της πλατείας το επίπεδο του δρόμου ανεβαίνει στο ίδιο επίπεδο και καλύπτεται με το πλακόστρωτο της πλατείας.
Το μήκος της πλατείας είναι 31,00 μέτρα και το πλάτος της 28,80 μέτρα. Για τον λόγο αυτό περιβάλλεται, σύμφωνα με την πρόταση, από αμυγδαλιές, κλασικά καθιστικά και καμπυλόγραμμα φωτιστικά και η πλακόστρωσή της προτείνεται και αυτή σε απλό σχέδιο με μικρά κλασικά γεωμετρικά σχήματα.
Το πάρκο
Ξεκινώντας από νότο με κατεύθυνση στον βορρά, επιπλέον του πλάτους του πεζόδρομου δημιουργείται στην ίδια στάθμη μία διαπλάτυνση 4,80 μέτρων με αποτέλεσμα ο πεζόδρομος να φτάνει σε πλάτος τα 11,15 μέτρα σε όλο το μήκος των 65,10 μέτρων από τη Λεωφόρο Πορτάλιου μέχρι το σημείο διασταύρωσής του με την πλατεία.
Στο πρώτο 26,90 μέτρα μία ακόμη ανάλογη διαπλάτυνση επίσης 4,80 μέτρων δημιουργεί μία εντυπωσιακή είσοδο πλάτους 15,95 μέτρων, μία υποδοχή στον χώρο ανάπλασης. Με τη συμπλήρωση στοιχείων όπως δένδρα και καθιστικά, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα μικρό πάρκο 450 περίπου τετραγωνικών μέτρων σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε άμεση επαφή με την κεντρική λεωφόρο.
Στον χώρο του πάρκου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται απλός σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων αλλά και ειδικός σταθμός κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Με τους δύο αυτούς σταθμούς, ο χώρος θα προσφέρεται ιδιαίτερα για ποδήλατο αλλά και ως σημείο συνάντησης ποδηλατιστών και παρόμοιων ομάδων, λόγω των δένδρων, των καθιστικών κ.λπ.
Μικρές κερκίδες στην αρχή, λόγω της μικρής υψομετρικής διαφοράς και λόγω της κοντινής οπτικής επαφής με τη θάλασσα συμπληρώνουν την πρόταση. Οι κερκίδες και τα καθιστικά θα εξυπηρετούν κατά ένα βαθμό και την στάση λεωφορείου που υπάρχει στο σημείο αυτό. Σύμφωνα με την πρόταση, πέντε ίδιες τριάδες δένδρων (νεραντζιές) και με τα αντίστοιχα καθιστικά ανάμεσά τους τοποθετούνται στα ανατολικά των πιο πάνω διαπλατύνσεων.
Η παιδική χαρά
Σε συνέχεια του πάρκου ανατολικά και φτάνοντας προς βορρά μέχρι την πλατεία, θα δημιουργηθεί μία ορθογωνικού σχήματος παιδική χαρά 18,20Χ38,20 μέτρων, δηλαδή συνολικής επιφάνειας 700 περίπου τετραγωνικών μέτρων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Θα διαθέτει δύο εισόδους, μία από τον πεζόδρομο και μία από την πλευρά της πλατείας συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το πάρκο με την πλατεία.
Στο μεγαλύτερο μέρος του, ο χώρος της παιδικής χαράς θα σκιάζεται από μεγάλα δένδρα που ήδη υπάρχουν.