ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Νέες προοπτικές για την στήριξη των μικροπαραγωγών του νησιού
- Δυνατότητες εμπορίας ντόπιων πιστοποιημένων προϊόντων με τη «βούλα» του νόμου
Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Με κύριο στόχο την ενίσχυση των μικροπαραγωγών του νησιού η Περιφέρεια Κρήτης, καταθέτει στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ολοκληρωμένη πρότασή της, με την οποία ουσιαστικά ζητά να συμπεριληφθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση – που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα και θα αφορά την δυνατότητα παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων -όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Κρητική γη μέχρι σήμερα ως οικοτεχνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας θεματικής αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου, τα προϊόντα που ζητά η Κρήτη να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ είναι τα εξής: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας πουλερικών, κουνελιών, μεταποιημένα κρέατα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί φρούτων, σιρόπια, τουρσιά, άλευρα, κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών, αποξηραμένα λαχανικά (όσπρια), μέλι.
Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης είναι να δοθούν ευκαιρίες ενίσχυσης και συμπλήρωσης των εισοδημάτων των παραγωγών του νησιού μέσα από τη δυνατότητα μικρό-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντάς τους όμως με το σχετικό νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας στους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας.
Στην εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή σύνθετη πραγματικότητα, τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές της Κρητικής κοινωνίας ως αποτέλεσμα της κρίση, την επιτακτική αναγκαιότητα άμεσων απαντήσεων στα θέματα της απασχόλησης-εισοδημάτων, καθώς και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τοπίου στην Κρήτη, έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, αποφάσεων ή πρωτοβουλιών επιδιώκοντας και υιοθετώντας την ολοκληρωμένη προσέγγιση. Στη βάση αυτής της επιλογής αλλά και σε συνάρτηση με το αυτονόητο και τις διεθνείς πρακτικές, προχωρήσαμε στην εκπόνηση και ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, σηματοδοτώντας έτσι την σημαντικότητά του για την Κρητική Οικονομία άρα και την Κρητική Κοινωνία. Ο προαναφερόμενος Σχεδιασμός εξελίσσεται σταδιακά ικανοποιώντας όμως επιλεγμένους στόχους ή επιδιώξεις που έρχονται να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα και δυναμική στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Η διαδικασία αυτή λόγω της δυναμικής διάστασης που έχει, εκτός από την κάλυψη χρόνιων ελλείψεων ή παραμορφώσεων του μοντέλου ανάπτυξης, επιδιώκει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει και να διευρύνει τις ευκαιρίες παραγωγής, καθώς και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στον τόπο παραγωγής.
Στα πλαίσια αυτά και σε σχέση με το περιεχόμενο της παρούσας πρότασης, επιδιώκουμε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες ενίσχυσης-συμπλήρωσης των εισοδημάτων των μικρών παραγωγών του τόπου μας, μέσα από τη δυνατότητα της μικρο-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντάς τους για πρώτη φορά με νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας».
Θ. Βρέντζου: «Νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα»
Όπως ανέφερε η κυρία Βρέντζου, η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε από πέρυσι τον Ιούνιο την προσπάθεια αυτή σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο, το οποίο τον Ιανουάριο θεσμοθετήθηκε από σχετικό νόμο, όπου περιλαμβάνονται τα προϊόντα της οικοτεχνίας. Ειδικότερα, η κυρία Βρέντζου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, που θα δώσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Αυτήν την προσπάθεια την ξεκινήσαμε πριν το υπουργείο και συγκεκριμένα πέρυσι τον Ιούνιο. Απλώς είχαμε κάνει ήδη πρόταση στο υπουργείο. Τον Ιανουάριο του 2014 ψηφίσθηκε ο νόμος 4235 στο άρθρο 56 για την στήριξη της οικοτεχνίας και την μικρό-μεταποίηση. Η Περιφέρεια Κρήτης πιστεύει ότι δεν αποτελούν απλά ένα θεσμό που διεκπεραιώνει και διαχειρίζεται μόνο στις τοπικές υποθέσεις, αλλά καλούμαστε να αποδείξουμε και στην πράξη ότι μπορούμε να έχουμε και πρωταγωνιστικό και διεκδικητικό ρόλο, ανοίγοντας νέα θέματα και νέα πεδία. Εμείς αυτό κάνουμε δηλαδή.
Επίσης αυτός εδώ ο σχεδιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός στο ότι βασικά θωρακίζει με νομικό πλαίσιο και διασφαλίζει τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας. Προτείνοντας όμως για πρώτη φορά τη δημιουργία νομικού πλαισίου κατοχύρωσης της οικοτεχνίας και της μικρό- μεταποίησης των προϊόντων. Ανοίγουμε με αυτό τον τρόπο νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό χώρο. Έχουμε αποφασίσει να τον κάνουμε πιο ελκυστικό ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν διέξοδο. Παράλληλα όμως δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις σύνδεσης του τόπου με το τουρισμό και προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τους επισκέπτες στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων. Γιατί με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, πηγαίνοντας δηλαδή μέσα από οργανωμένες εκδρομές τους τουρίστες στην ενδοχώρα που τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να αγοράσουν απευθείας από τον παραγωγό τα προϊόντα, τα πιστοποιημένα προϊόντα με την ευκαιρία που τους δίνεται τώρα. Δεν θα ωφεληθούν μόνο οι παραγωγοί αλλά και τα καφενεία, τα εστιατόρια. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι δηλαδή η βασικότερη πρωτοβουλία για μένα που παίρνουμε για την στήριξη της υπαίθρου».
Μ. Λιονή: «Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα στους μικρούς παραγωγούς»
Από την πλευρά της η αντιπεριφεριεάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσπάθεια αυτή της Περιφέρειας, που θα συμβάλλει όπως είπε ουσιαστικά στην ενίσχυση μικρών παραγώγων, δίδοντάς τους κίνητρα να διαθέτουν την παραγωγή τους με νόμιμες διαδικασίες: «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα δώσει την δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με νόμιμο τρόπο. Άνθρωποι που παράγουν λίγο μέλι, λίγο κρέας, λίγο τυρί ή Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που φτιάχνουν μαρμελάδες και τέτοια, να μπορούνε αυτοί να πιστοποιούνται, δηλαδή να ελέγχονται και να μην πουλάνε ότι κι ότι, αλλά χωρίς να έχουν το βραχνά της γραφειοκρατίας να έχουν άδεια εμπορίου και όλα όσα χρειάζονται για να τα διαθέτουν προς πώληση και αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε.
Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και χυμοί φρούτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα προϊόντα που ζητά η Περιφέρεια Κρήτης, να ενταχθούν στην ΚΥΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία τους, έχοντας διασφαλισμένο νομοθετικό πλαίσιο