Για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή άρνησης της ουσίας της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι τυπικό και διαδικαστικό, αλλά ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Επιρρίπτει στον πρωθυπουργό την ευθύνη για το αδιέξοδο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «λέει ‘ναι’ σε αναδιοργάνωση, ‘όχι’ σε πράξεις και ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα».
Μιλώντας από την Αγίου Κωνσταντίνου, πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Επισήμανε ότι στη σύσκεψη «δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος» αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέροντας ότι ο ίδιος επανέφερε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση και η δημιουργία του νέου φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και παρόντες όλους τους εργαζόμενους.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως πρόκειται για πρόταση πάρα πολύ συγκεκριμένη. «Δεν πρόκειται για τυπικό, διαδικαστικό ζήτημα που δεν αφορά στην ουσία. Αφορά στην ουσία του ζητήματος, το μαύρο στην ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων της ΕΡΤ» τόνισε.
Και σημείωσε ότι επέμεινε στην πρόταση διότι για την ΔΗΜΑΡ αποτελεί ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά το προσωρινό διάταγμα του προέδρου του ΣτΕ για την ενεργοποίηση των συχνοτήτων, η απόφαση δεν εφαρμόστηκε όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα παρά τη διαταγή το «μαύρο και με ότι αυτό μπορεί να συμβολίζει» να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.
«Το ζήτημα δεν είναι τυπικό, δεν είναι διαδικαστικό, είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας» επανέλαβε.
«Νομίζω ότι θα έπρεπε ο κ. πρωθυπουργός να προσέλθει στη λύση που προτείναμε, στο κάτω-κάτω η αποδοχή της πρότασης της ΔΗΜΑΡ σε τίποτα δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων, που είναι να αναδιοργανωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα» επισήμανε.
Και ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει, ούτε απομακρύνεται κατ’ ελάχιστο από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική και την πολιτική αναζήτησης λύσεων εντός της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Αυτός είναι και ο λόγος που επιμείναμε. Λέμε ‘ναι’ σε αναδιοργάνωση, ‘όχι’ σε πράξεις και ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα» τόνισε.
Υπογράμμισε, επίσης, πως η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποία όπως είπε ο κ. Κουβέλης, η κυβέρνηση γνώριζε με σαφήνεια, και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών που είχαν προταθεί από τη Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.
«Αυτό μαρτυρά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, επιλογή άρνησης της ουσίας της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη θέση , δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση να προσέλθει και η Νέα Δημοκρατία στην κοινή αυτή βάση, να αποδεχθεί την πρόταση και ο πρωθυπουργός» είπε καταλήγοντας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του πριν την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Χαρακτήρισε ατυχή την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ. “Ζητήσαμε να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως επιτάσσει και το ΣτΕ” δήλωσε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής:
«Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχαμε, θέσαμε το μείζον, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού της.
»Εχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν είναι το 100%, αλλά ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργίας των τριών καναλιών και των ραδιοφώνων, την επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων και ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα.
»Το μεγαλύτερο θέμα είναι η διακυβέρνηση του τόπου. Εχουμε δεχθεί ως ΠΑΣΟΚ προσβολές αλλαζονικές συμπεριφορές αδικίες.
»Δεν μας άκουσαν στις κρίσιμες στιγμές στη διαπραγμάτευση.
»Χρειάζεται ορίζοντας τετραετίας και δεν υπάρχει “μέσα έξω”.
»Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική.
»Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές και η σταθερότητα της χώρας ή όχι.
»Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές αλλά σέβεται τον πολίτη. Δεν θελει ο κόσμος εκλογές. Θελει μια κυβέρνηση σωστή, με προοδευτικά χαρακτηριστικά.
»Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στα προβλήματα του πολίτη.
»Το μήνυμα μας είναι καθαρό, σταθερότητας, ευθύνης για όλους».