Η αισιοδοξία της κ. Μηλιαράκη πηγάζει τόσο από το θετικό πρόσημο της φετινής σεζόν όσο και από τα ελπιδοφόρα μηνύματα, τα οποία αφορούν την επόμενη τουριστική περίοδο. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανέφερε σχετικά: «Αν και η σεζόν είναι σε εξέλιξη, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι περισσότερες από τις μονάδες μας, αγροκτήματα, ξενώνες και προϊόντα πάνε πάρα πολύ καλά και υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση. Σχετικά με τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, αφού εδώ και μερικούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις».
Αναφορικά με τις προσπάθειες που τα μέλη της Ένωσης καταβάλλουν για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, η κ. Μηλιαράκη κάνει λόγο για τη σπουδαιότητα της θέσπισης των κριτηρίων υπαγωγής στην Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης: «Τον τελευταίο καιρό γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια. Ένα ουσιαστικό βήμα έγινε πριν από μερικούς μήνες, όταν ανακοινώσαμε τις ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης στον αγροτοτουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου. Αυτό θα βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δηλαδή από εδώ και πέρα θα ξέρουμε ότι αυτή η μονάδα μπορεί να είναι μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης και να είναι κάτω από την ομπρέλα αυτού που λέμε αγροτουρισμός-τουρισμός υπαίθρου».
Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή την Ένωση απαρτίζουν 22 μέλη-επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη (εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στο Νομό Ρεθύμνου) και σύμφωνα με την κ. Μηλιαράκη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων των άλλων νομών για να συμμετάσχουν στην Ένωση.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης περιγράφει τη σύνδεση του Αγροτουρισμού με την κρητική διατροφή ως κλειδί για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υπαίθρου και βήμα προς τον στρατηγικό στόχο για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο: «Το επόμενο δυναμικό βήμα που θα κάνουμε είναι η σύνδεση του αγροτουρισμού με την κρητική διατροφή. Είναι μία προσπάθεια, η οποία θα επιδιώξουμε να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια της Κρήτης, φορείς με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε προτάσεις συνεργασίας. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι να κατορθώσουμε κάποιες από τις επιχειρήσεις που απαρτίζουν την Ένωση να παραμένουν ανοιχτές όλο το χρόνο. Είναι εφικτός στόχος αρκεί να έχουμε βοήθεια και από την πολιτεία, γιατί η Περιφέρεια κινείται στην κατεύθυνση του να προσελκύσουμε τουρισμό και το χειμώνα».
Αναγκαία η στήριξη της πολιτείας
Αν και ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του Τουρισμού και ταυτόχρονα ένα εργαλείο ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών της ενδοχώρας η πολιτεία δεν φαίνεται να δείχνει το ενδιαφέρον που αναλογεί σε μια τέτοια αναπτυξιακή δραστηριότητα.
Την τελευταία δεκαετία χρηματοδοτήθηκαν επενδύσεις που χαρακτηρίζονταν «Αγροτοτουριστικές» χωρίς όμως ποιοτικά κριτήρια, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και μια γενικότερη αταξία στον κλάδο.
Η θέσπιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τον Αγροτουρισμό και τον Τουρισμό Υπαίθρου, από πλευράς πολιτείας, θα έλυνε κατά την κ. Μηλιαράκη πολλά προβλήματα του κλάδου και θα βοηθούσε την προώθηση του μοναδικού αυτού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό: «Γίνεται μία προσπάθεια, ώστε να προβληθεί η Κρήτη ως ένας ενιαίος αγροτοτουριστικός προορισμός, όμως η απουσία ενός θεσμικού πλαισίου δεν μας βοηθάει να βγούμε οργανωμένα προς τις αγορές. Αναγκαζόμαστε δυστυχώς μεμονωμένα οι επιχειρήσεις, με κόπο, να σταθούμε στην αγορά».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας του κράτους αποτελεί το πρόσφατο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούλιο, όπου σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης αγνοεί εντελώς τον Αγροτουρισμό-Τουρισμό Υπαίθρου.