Η ανάπτυξη του τουρισμού στηρίζεται πρώτιστα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου υποδοχής και ειδικά τους διακριτούς φυσικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς πόρους που αυτός διαθέτει. Οι πόροι αυτοί συνιστούν ουσιαστικά την πρώτη ύλη, η οποία λειτουργεί ως θέλγητρο προσέλκυσης επισκεπτών.
Στο Αμάρι, την περιοχή μας, το πλούσιο αρχιτεκτονικό απόθεμα, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και οι εναλλαγές του τοπίου αποτελούν τουριστικούς πόρους, οι οποίοι σε συνέργεια (και όχι ανταγωνιστικά) με το παράλιο μέτωπο του βορρά και του νότου του νησιού μπορούν να αναδείξουν την περιοχή μας ως τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών.
Σε κάθε περίπτωση, το Αμάρι διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν να αναπτύξει τουρισμό υψηλού επιπέδου, εστιασμένου σε εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες όπως, ο τουρισμός ευεξίας, ο αγροτουρισμός, καθώς και ο τουρισμός φυσιολατρίας, θρησκευτικός – Προσκυνηματικός, ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (αθλητισμός, ποδηλασία, ορειβασία, η παραθεριστική κατοικία, κ.α.).
Πέρα από την αναγκαία ανάπτυξη τέτοιων, αειφόρων μορφών τουρισμού, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος μπορεί (και πρέπει) να γίνει με τρία κρίσιμα στοιχεία: α) τη γαστρονομία του τόπου, β) το πολιτιστικό απόθεμα γενικότερα και γ) τις δημοτικές υποδομές.
Σε ό,τι αφορά στη Γαστρονομική μας παράδοση, το «πάντρεμα» των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών είναι εύκολο, με δεδομένα την Κρητική διατροφή, τα άριστα προϊόντα της Αμαριώτικης γης και τις απίθανες μαγειρικές συνταγές που είναι ζωντανές ακόμα στην περιοχή.
Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προσεχθεί και αναδειχθεί ακόμα πιο ενεργά, είναι ο μοναδικός πολιτισμός της περιοχής μας, διαχρονικό δημιούργημα των Αμαριωτών. Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα αποτελεί και αυτό ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής μας και κοινή μας περιουσία.
Ένα σχετικό παράδειγμα σχετικής προσπάθειας μας, είναι η διοργάνωση του AMARI GREEN FESTIVAL, που έχει ήδη καθιερωθεί ως κορυφαίος ετήσιος πολιτιστικός θεσμός σε επίπεδο Κρήτης. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια δράση που διαπερνά οριζόντια όλο το σχεδιασμό σχετικών με τον πολιτισμό πρωτοβουλιών της Δημοτικής αρχής. Το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό δράσεων που σηματοδοτούν και αναδεικνύουν την ταυτότητα του Δήμου. Η έννοια του «Green», στο όνομα του Φεστιβάλ που παραπέμπει (εκτός από το πράσινο της υπαίθρου του Αμαρίου) στην ευθύνη για το περιβάλλον και την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συναντιέται με την τέχνη και το αυθεντικό με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους.
Θα πρέπει, πιστεύω, να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, με ένα οργανωμένο, συντονισμένο σχέδιο ενταγμένο σ’ ένα πλέγμα Δημοτικών και Ιδιωτικών επενδύσεων και πρωτοβουλιών. Με επαγγελματισμό και χρήση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων: διαδικτύου, χαρτών, οδηγών, διαφημίσεων, συνεργειών και καλών πρακτικών, με τη συναίνεση και αποδοχή των δημιουργικών δημοτών μας.
Θα πρέπει να υποστηριχθεί η αξιοποίηση των παραδοσιακών τεχνών, η παραγωγή τυποποιημένων παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με κριτήριο το κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στην συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και γενικότερα την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της οικονομικής ζωής. Ακόμα, έχει σημασία εδώ η ουσιαστική στήριξη της οικοτεχνίας και βιοτεχνίας μικρής κλίμακας. Προέχει βέβαια το να κερδίσουμε το στοίχημα που απαιτείται για να κερδίσουν τα προϊόντα αυτά τη θέση που τους αξίζει. Να εστιάσουμε δηλαδή στην ποιότητα, τη σύγχρονη τυποποίηση, την ανάδειξη της μοναδικότητάς τους και βεβαίως, την επιτυχημένη προώθησή τους.
Έχοντας αποκτήσει τοπική στρατηγική ανάπτυξης, ως Δημοτική Αρχή Αμαρίου:
• Σχεδιάσαμε – ωριμάσαμε – ολοκληρώσαμε – αξιοποιούμε δημόσιες παρεμβάσεις.
• Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την κατασκευή «Κέντρων Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης» (Πρώην Σαρμάνειο).
• Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την κατασκευή «Πολιτισμικού Εκθετηρίου καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη Μανώλη Νουκάκη» στις Κουρούτες.
• Ωριμάσαμε την ψηφιακή ανάδειξη αρχαιολογικού και βυζαντινού αποθέματος στο Μοναστηράκι.
• Υποστηρίξαμε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κρήτης σε Ιερά Μονή Ασωμάτων και Παναγία Πατσού, όπως και της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους Μοναστηρακίου και Αποδούλου.
• Ολοκληρώσαμε την κατασκευή τη κατασκευής και αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου και του φυσικού πάρκου Φουρφουρά.
Τελευταίο αναφέρω, και βέβαια όχι αξιολογικά, το περιβαλλοντικό απόθεμα που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν. Ο τόπος μας, ως προς το περιβαλλοντικό απόθεμα και τη βιοποικιλότητά του, είναι ευλογημένος. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η συνέργεια με τις δράσεις των υφιστάμενων φορέων προστασίας και ανάπτυξης του περιβάλλοντος στην Κρήτη και πιθανά η δημιουργία νέων τοπικών δομών διαχείρισης και ανάδειξής του.
Το Αμάρι αποτελούσε ένα τυπικό παράδειγμα μειονεκτικής περιοχής που με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες φάνηκαν ή άρχισαν να φαίνονται οι μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης και αειφόρου τουριστικής, και όχι μόνον ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι προτάσεις υπάρχουν και θα πρέπει να τις συζητήσουμε και να καταλήξουμε συναινετικά σε συμπεράσματα και δεσμεύσεις για την υποστήριξη τους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Σε ό,τι μας αναλογεί, ΕΜΕΙΣ στο συνδυασμό «ΑΜΑΡΙ Νέα Πορεία» με επικεφαλής τον Παντελή Μουρτζανό αναλάβαμε την ευθύνη, τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα είναι ήδη διακριτά.
Η προσπάθεια έχει πολύ δρόμο μπροστά!
Σε τοπικό επίπεδο θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς για να βελτιώσουμε τις υποδομές και να συμβάλλουμε γενικότερα στην ανάπτυξη της Αμαριώτικης οικονομίας.
Σε περιφερειακό/κεντρικό επίπεδο θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων των Αμαριωτών και την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.
Την Κυριακή 26 Μαΐου ζητάμε εκ νέου την εμπιστοσύνη σας για να συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να εξακολουθήσει το ΑΜΑΡΙ να ανεβαίνει κατηγορία!
* Ο Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «ΑΜΑΡΙ Νέα Πορεία» με επικεφαλής τον Παντελή Μουρτζανό