Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου, καθώς χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, κατακυρώθηκε το πρακτικό του διαγωνισμού και επελέγη ο ανάδοχος.
Πρόκειται για την εταιρεία Marmitel A.E., που εδρεύει στο Ηράκλειο, και προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 32,3%. Η ανάδοχος εταιρεία έχει προθεσμία δεκαπέντε ημερών προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ακολουθήσει εντός του μήνα, εκτός απροόπτου, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Το αρδευτικό έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι οι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος μιλώντας για τη σπουδαιότητα του έργου ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημοπράτησης του αρδευτικού έργου, καθώς πέρασε από την επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου και εγκρίθηκε το πρακτικό και πλέον έχουμε ανάδοχο. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και ο χρόνος υλοποίησης του είναι οι 18 μήνες, ωστόσο εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα. Η σημασία του έργου αυτού είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα προσφέρει μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή και θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη ΔΕΥΑΡ, εξοικονομώντας πόσιμο νερό, περίπου 3.000 λίτρα. Θα έχει φυσικά και οικονομικό θετικό αποτύπωμα για τη ΔΕΥΑΡ, γιατί εξασφαλίζει πλέον πόσιμο νερό όχι για την άρδευση από γεωτρήσεις, αλλά με πολύ χαμηλό κόστος από το φράγμα Ποταμών. Επίσης θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον πρωτογενή τομέα, διότι μειώνεται πρακτικά και ουσιαστικά το κόστος για την καλλιέργεια. Η πρόσθετη επιφάνεια που θα καλύψει είναι 14.000 στρέμματα και όλο αυτό είναι και το ενδιάμεσο βήμα για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός σε ότι αφορά το κομμάτι της άρδευσης, που είναι η επέκταση του αγωγού σε επόμενη φάση, η οποία βρίσκεται σε φάση μελέτης για την άρδευση και των βόρειων περιοχών του δήμου Μυλοποτάμου».
Ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι – Έχει ζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση
Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚ συζητήθηκαν και το αίτημα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι. Το συγκεκριμένο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» πέρασε στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Ωστόσο μετά την ένσταση που υπήρξε στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε απαιτήθηκε η επαναδημοπράτηση του με συμπληρώσεις και βελτιώσεις, που είχαν να κάνουν με εξειδικεύσεις στη γεωλογική μελέτη, αλλά και διαδικασίες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας του διυλιζόμενου νερού. Οι συμπληρώσεις αυτές ανεβάζουν το κόστος του έργου κατά 2 εκ. ευρώ. Ήδη ο ΟΑΚ είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να υπάρχει χρηματοδότηση για το επιπλέον κόστος.
«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήσαμε και το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης που απαιτείται για το έργο της εγκατάστασης και του νερού (διυλιστήριο στο Γιαννούδι). Απαιτούνται επιπλέον κονδύλια 2,5 εκ. ευρώ για το έργο αυτό. Θα έχουμε τεύχη δημοπράτησης μέχρι τέλος του Ιουλίου. Η περιφέρεια σε αίτημα που της έχουμε καταθέσει έχει εκφραστεί θετικά κατ’ αρχάς για να μας δώσει τα χρήματα και εμείς σαν ΟΑΚ αναζητούμε παράλληλα και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αν τυχόν δεν «περπατήσει» το θέμα της χρηματοδότησης από το υπουργείο Υποδομών ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δούμε τι θα κάνουμε με την περιφέρεια Κρήτης», ανέφερε ο κ. Νίνος.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Παπαδογιάννης, έκανε μια λεπτομερή ανάλυση στα μέλη του συμβουλίου, για τη νέα μορφή που λαμβάνει πλέον ο Ο.Α.Κ. αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που αποκτά συνολικά ο «οργανισμός».
Ο κ. Παπαδογιάννης ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο για τ’ αποτελέσματα των επαφών του προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα, στα υπουργεία Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού (υφυπουργείο Αθλητισμού).
Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε από την πλευρά του, στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τον Ο.Α.Κ., μέσα από την δρομολογουμένη συνεργασία του «οργανισμού» με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, ενώ αναλυτική ενημέρωση έγινε επίσης από τον ίδιο και για τις νέες προοπτικές που «ανοίγονται», στον τομέα των αθλητικών υποδομών.
«Είναι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά η πραγματοποίηση του πρώτου δια ζώσης διοικητικού συμβουλίου με αυξημένες ανάγκες χώρου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου και ευχαριστούμε τον δήμαρχο για τη φιλοξενία. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης του «οργανισμού» από τη νέα διοίκηση, επιβεβαιώνεται ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη γενικότερα, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία αντικατοπτρίζεται σε προγραμματικές συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις. Με την κατάργηση της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων, σηματοδοτείται παράλληλα η διάθεση περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού, η οποία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σχετικά με τον Ν.4674/20 για τη δημιουργία τεχνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, μας δίνει πλέον σημαντικές δυνατότητες, σε πάρα πολλούς τομείς », ανέφερε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ. Λευτέρης Κοπάσης.
«Ο «οργανισμός» ανήκει σε όλη την Κρήτη και αυτό το μήνυμα, το έχουμε κάνει σαφές, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως νέα διοίκηση τα καθήκοντα μας. Η συνεδρίαση είχε υψηλό συμβολισμό, αντίστοιχα, το προσεχές χρονικό διάστημα, τέτοιες κινήσεις θα ακολουθήσουν και στην υπόλοιπη Κρήτη. Ο Ο.Α.Κ. επαναλαμβάνω, γίνεται ξανά αξιόπιστος, δυνατός και αυτοτελής. Οι αρμοδιότητες που επιστρέφουν, μας δίνουν μεγάλες δυνατότητες και μας ανοίγουν σημαντικές προοπτικές. Προοπτικές σε πολλά και νέα επίπεδα, που «αγκαλιάζουν» ενιαία το νησί και τοποθετούν με έντονο πλέον τρόπο, την Κρήτη στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Όλοι μαζί, σίγουρα από εδώ και στο εξής, μπορούμε να πετύχουμε πολλά», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στο Ρέθυμνο ο κ. Παπαδογιάννης.