Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να προχωρήσει ο δήμος Ρεθύμνου στη δημοπράτηση του έργου που αφορά διοχέτευση των ομβρίων στην περιοχή του Γάλλου, έργο το οποίο είναι προαπαιτούμενο από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για να δημοπρατηθεί και το μεγάλο έργο όπου αφορά στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα ΡΝ, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, αν και ο δήμος είχε προϋπολογίσει το κονδύλι των 200.000 ευρώ για το έργο ων ομβρίων εν τούτοις όπως είπε αυτό θα δημοπρατηθεί με ποσό λιγότερο των 100.000 ευρώ, καθώς ήδη η ΔΕΥΑΡ έχει προχωρήσει ένα μεγάλο τμήμα του έργου, που αφορά στον αγωγό στο πλαίσιο άλλης δικής της παρέμβασης στην περιοχή. Όπως είπε αμέσως μόλις προχωρήσει η δημοπράτησή του και εντός του Φεβρουαρίου θα δημοπρατηθεί και το οδικό έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 959.000 ευρώ.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική, αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.
Φυσικό αντικείμενο της πράξης
Το αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου που συνδέει την πόλη του Ρεθύμνου με το Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά στην περιοχή Γάλλου. Ο σημερινός δρόμος στερείται πεζοδρομίου και με την βελτίωση του οδικού δικτύου στόχος είναι και η προσθήκη πεζοδρομίου για την ασφαλή μετακίνηση προς τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χιλιάδων φοιτητών. Το συνολικό μήκος του δρόμου από την πόλη (περιοχή στρατοπέδου) έως το πανεπιστήμιο είναι περίπου 1.900μ.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στο τμήμα του δρόμου από τον οικισμό Γάλλου και κατά μήκος του ορίου των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων μέχρι περίπου την διασταύρωση με τον ΒΟΑΚ. Το μήκος δρόμου της περιοχής παρέμβασης είναι 960μ. Η συνολική επιφάνεια της περιοχής παρέμβασης είναι 12.000 τ.μ.
Στόχος του έργου είναι:
– η βελτίωση του οδικού δικτύου και της οδικής ασφάλειας, μέσω της συντήρησης του οδοστρώματος και της καλύτερης διαχείρισης των απορροών όμβριων υδάτων.
– Η ασφαλής πρόσβαση των πεζών στους χώρους του πανεπιστημίου,
– η πρόσβαση από ΑμεΑ στους χώρους του πανεπιστημίου μέσω του νέου πεζοδρομίου,
– η ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις. Για την υλοποίηση του έργου προβλέπεται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες:
– καθαίρεση ασφαλτοτάπητα στη θέση όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο.
– Εκσκαφές αλλά και επιχώσεις όπου απαιτείται προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά από τη μελέτη ύψη για τη διαμόρφωση του πεζοδρομίου.
– Σκυροδέτηση των στοιχείων εγκιβωτισμού του πεζοδρομίου, της βάσης του κρασπέδου καθώς και του ρείθρου με σκυρόδεμα C20/25-.
Σκυροδέτηση με C16/20 για την κατασκευή και διαμόρφωση του πεζοδρομίου.
– Τελική επίστρωση με χτενιστό βιομηχανικό σκυρόδεμα της επιφάνειας του πεζοδρομίου, όπως ορίζεται από τη μελέτη καθώς και διαμόρφωση της όδευσης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητας
– Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού καθώς και διαμόρφωση των προβλεπόμενων χώρων φύτευσης, όπως ορίζει η μελέτη.
Επί του οδοστρώματος προβλέπεται να γίνουν οι παρακάτω επεμβάσεις:
– Απόξεση υφιστάμενου ασφαλτικού υλικού.
– Εκσκαφή κατά μήκος της νοητής γραμμής εγκατάστασης του αγωγού όμβριων στο δυτικό όριο του οδοστρώματος.
– κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση σχαρών σύμφωνα με τη μελέτη διαχείρισης ομβρίων.
– Διαμόρφωση στρώσης έδρασης και εγκιβωτισμού του αγωγού Φ400 για την παροχέτευση των ομβρίων από την επιφάνεια του οδοστρώματος.
– Επανεπίχωση του ορύγματος.
– Αποκατάσταση των στρώσεων οδοστρωσίας στη θέση εκσκαφής.
– Εκσκαφή στο ανατολικό οδοστρώματος για την διαμόρφωση της ανοιχτής τάφρου για την παροχέτευση ομβρίων.
– Διαμόρφωση ξυλοτύπων και σκυροδέτηση της τάφρου.
– Απόξεση του ασφαλτικού οδοστρώματος.
– Επίστρωση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και διαγράμμιση αυτής.