Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών, άγονων διαγωνισμών και δικαστικών εμπλοκών η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, αναβαθμίζεται και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της αναδιοργάνωσης, καθώς παρελήφθησαν τα ράφια και ο εξοπλισμός επίπλωσης για να μπορέσει να φιλοξενήσει σε σύγχρονες και καλαίσθητες θέσεις τα εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και τις αρχειακές συλλογές, που μέχρι σήμερα παραμένουν στοιβαγμένες σε κιβώτια ελλείψει κατάλληλου χώρου.
Αν και η δημόσια κεντρικής βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου μεταφέρθηκε από το κτίριο της Αγίας Βαρβάρας 200 τ.μ. σε νέο σύγχρονο κτίριο 2.500 τ.μ., εδώ και τρία περίπου χρόνια, εν τούτοις δεν είχε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να τοποθετήσει τα βιβλία της. Οι διαγωνισμοί που γινόντουσαν ήταν άγονοι επί σειρά ετών με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στη διαχείριση, ταξινόμηση και προβολή του πλούσιου υλικού που διαθέτει η βιβλιοθήκη που είναι μια από τις πιο πλούσιες της χώρας. Μέχρι πρότινος για τη λειτουργία της χρησιμοποίησε τα ράφια από τις παλιές εγκαταστάσεις της, όπως και έπιπλα από δωρεές Ρεθεμνιωτών, προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει ανοιχτή και να εξυπηρετεί το κοινό.
Πλέον οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και τα ράφια έχουν παραληφθεί από τον Απρίλιο και ήδη ειδικό συνεργείο από την Αθήνα έχει αναλάβει τη διαδικασία της συναρμολόγησής τους και της τοποθέτησης, ώστε στη συνέχεια το προσωπικό να μεριμνήσει ώστε κάθε βιβλίο να βρει τη σωστή του θέση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου δυο μήνες, ωστόσο το διάστημα αυτό η βιβλιοθήκη ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού δεν είναι ανοικτή για το κοινό, οπότε ο χρόνος είναι πολύτιμος για το προσωπικό, ώστε να προχωρήσει στην εργασία της ταξινόμησης των βιβλίων, ώστε μόλις αυτή επαναλειτουργήσει να υποδεχτεί το κοινό με τα νέα ράφια και τον εξοπλισμό.
Μαζί με τα βιβλία που ήδη υπάρχουν στο χώρο που θα τοποθετηθούν στα ράφια ξεχωριστή θα είναι και η θέση της συλλογής του Γιώργου Εκκεκάκη που έχει προσφερθεί στη βιβλιοθήκη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες συλλογές, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν σε αποθήκες και οι οποίες δεν έχουν καν ταξινομηθεί.
Όπως εξήγησε η προϋφιστάμενη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου, Μαριάννα Ρουκουνάκη, ο διαγωνισμός έγινε από το υπουργείο Παιδείας και πολλές φορές ήταν άγονος και ακολούθως δικαστικές εμπλοκές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την προκήρυξή του. Το κόστος του εξοπλισμού των ραφιών ανέρχεται σε 318.508 ευρώ με ΦΠΑ.
Η κυρία Ρουκουνάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αίσιο τέλος μιας μακράς και χρονοβόρας διαδικασίας που δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία της βιβλιοθήκης, καθώς δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να αξιοποιήσει τον πλούτο των συλλόγων της. Πλέον, όπως είπε, ο δρόμος έχει ανοίξει και η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο στάδιο της αναδιοργάνωσης και πολύ σύντομα, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ευελπιστεί να είναι έτοιμη για να υποδεχτεί το κοινό της προσφέροντας σε αξιοπρεπείς θέσεις το σύνολο των βιβλίων αλλά και των αρχειακών συλλόγων.
«Είμαστε πλέον στην τελική φάση, και εκτιμώ ότι σε ένα δίμηνο θα έχουν ταχτοποιηθεί όλα τα ράφια και εμείς παράλληλα επεξεργαζόμαστε το υλικό και κάνουμε μια τακτοποίηση. Αυτές τι ημέρες έχουμε κάνει το πλάνο για το πώς θα οργανωθεί η βιβλιοθήκη εκ νέου, ώστε να πάρει την κανονική της μορφή. Μέχρι σήμερα λειτουργούσαμε με τα ράφια που είχαμε από τη βιβλιοθήκη της Αγίας Βαρβάρας και η κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και φυσικά δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλά βιβλία της αποθήκης που άλλα ήταν σε κιβώτια και αλλά σε παλέτες. Όλα αυτά τους επομένους μήνες θα έχουν ταχτοποιηθεί. Παράλληλα θα τοποθετήσουμε και τη συλλογή Εκκεκάκη, όπου η δωρεά έχει γίνει εδώ και 7 χρόνια, περιμέναμε τα ράφια για να την φιλοξενήσουμε σε χώρο ασφαλή και σε ένα χώρο αξιοπρεπή όπως της αρμόζει για να μπορεί να γίνει και η επεξεργασία και να διατεθεί στο κοινό, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όπου ενδιαφέρονται για τη συλλογή. Βέβαια αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο γιατί πρέπει να γίνει και η επεξεργασία της» τόνισε η κυρία Ρουκουνάκη και προσθεσε ότι: «Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου είναι μια από τις πλουσιότερες και μεγαλύτερες της χώρας. Έχει και αρχειακό υλικό και παλιά βιβλία. Χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα και φυσικά από τους φοιτητές. Καθημερινά έχουμε τηλεφωνήματα από όλο το νησί και πολλές περιοχές της χώρας που θέλουν πρόσβαση στα βιβλία μας».
Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού
Παρά το γεγονός ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες της χώρας, ωστόσο αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης. Αν και το οργανόγραμμα της προβλέπει 12 άτομα προσωπικού, τα οποία ούτως ή άλλως θωρείται ότι δεν επαρκούν, σήμερα εργάζονται μόλις 7. Από αυτούς οι δυο ανέλαβαν καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσω της διαδικασίας κινητικότητας, και είναι μόνιμοι μαζί με την καθαρίστρια. Αόριστου χρόνου είναι τρία άτομα, δυο βιβλιοθηκονόμοι και ένας οδηγός. Στη βιβλιοθήκη εργάζεται και μια αποσπασμένη φιλόλογος. «Η βιβλιοθήκη μας είναι πολύ μεγάλη, έχει πολύ υλικό, το οποίο δεν έχει καταγραφεί και δεν έχει επεξεργαστεί. Για την εργασία αυτή απαιτούνται πολλά άτομα. Κανονικά για την αποτελεσματική λειτουργία της απαιτείται επιπλέον προσωπικό. Ήδη μέσω της κινητικότητας ζητάμε προσωπικό -οκτώ άτομα και περιμένουμε. Διαρκώς καταθέτουμε αίτημα για ενίσχυση με επιπλέον αριθμό προσωπικού στου υπουργείο Παιδείας που είναι και το αρμόδιο» εξήγησε η κυρία Ρουκουνάκη.
Κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρέθυμνου από το 2017 στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο στην οδό Μπίρη στην περιοχή του Κουμπέ. Το κτίριο διαθέτει ειδικό χώρο για παιδική βιβλιοθήκη, με ξεχωριστή μάλιστα είσοδο, και στους δύο ορόφους θα τοποθετηθούν ανοιχτά βιβλιοστάσια, που θα μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να διαλέγει το βιβλίο, χώρους αναγνωστηρίων, χώρους με υπολογιστές και πρόσβαση στο ιντερνέτ, ενώ έχει προβλεφθεί ειδικό δωμάτιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τις σπάνιες εκδόσεις. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κτιρίου από φυσικές καταστροφές.