Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές επιτροπές θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στο τραπέζι της συζήτησης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής παιδείας, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι τη Δευτέρας.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες χωρίς την οικονομική στήριξη του δήμου δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Οι αυξημένες αρμοδιότητες για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων στο Ρέθυμνο, έχουν «στραγγίσει» τα διαθέσιμα των σχολικών επιτροπών, αφού συγκεκριμένα για τον δήμο Ρεθύμνου, όπου έχουν προστεθεί πέντε επιπλέον σχολεία τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες έχουν εκτοξευτεί, την ίδια ώρα όμως, που οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται διαρκώς και το κεντρικό κράτος κωφεύει στα διαρκή αιτήματα για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων
Ενδεικτικό είναι πως το 2010 οι κρατικοί πόροι προς τον δήμο Ρεθύμνου για τα σχολεία έφταναν περίπου το 1 εκ. ευρώ, ποσό που έχει περικοπεί αισθητά, αφού σήμερα με συνολικά 91 σχολικές μονάδες ο δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει επιχορήγηση μειωμένη κατά 65%. Συγκεκριμένα οι σχολικές επιτροπές του δήμου Ρεθύμνης λαμβάνουν το ποσό των 144.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, επιχορήγηση που αφορά τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων καθώς και περίπου 500.000 ευρώ για την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, τα είδη ατομικής προστασία των καθαριστριών, μικροσυντηρήσεις, λειτουργικά έξοδα, πετρέλαιο σχολικών μονάδων και γραφική ύλη.
Πρόκειται για ποσά που σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο εντεταλμένος για θέματα παιδείας δημοτικός σύμβουλος, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αφού τα τελικά ποσά που αντιστοιχούν ετησίως ανά σχολείο από τις παραπάνω επιχορηγήσεις είναι ελάχιστα.
Ενδεικτικό μάλιστα της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο δήμος Ρεθύμνου ενισχύει τις σχολικές επιτροπές, πληρώνοντας τις δαπάνες των σχολείων για τον ηλεκτρισμό και την ύδρευση. Όπως επανειλημμένως έχει επισημανθεί οι επιχορηγήσεις που δίδονται από την κεντρική πολιτεία βασίζονται σε στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού και του αριθμού των σχολείων του σχολικού έτους 2014-2015 τη στιγμή που στον μητροπολιτικό δήμο από το 2016 λειτουργούν πέντε επιπλέον σχολεία. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, αρμόδιο για θέματα παιδείας ότι την τελευταία διετία δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για τα νέα σχολεία. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα και τις επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία θετική απάντηση στο αίτημα για αύξηση των κονδυλίων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των σχολικών επιτροπών Γιώργο Γεωργαλή, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν δεδομένης και της λειτουργίας των πέντε νέων σχολείων, απαιτείται διπλασιασμός της κρατικής επιχορήγησης από το ΥΠΕΣ.
Ο κ. Γεωργαλής σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Το θέμα θα το συζητήσουμε ξανά στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής παιδείας, προκειμένου να συντάξουμε μια νέα επιστολή και να την αποστείλουμε στο αρμόδιο υπουργείο ως δημοτική επιτροπή παιδείας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με στοιχεία του σχολικού έτους 2014-2015 ενώ τα νέα σχολεία στον δήμο Ρεθύμνου ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά το 2016. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουμε επιχορήγηση για τα νέα σχολεία και τη συντήρηση του έχει αναλάβει ο δήμος. Αν δεν είχαμε τη συνδρομή του δήμου δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες. Όπως έχουμε ξαναπεί ο δήμος Ρεθύμνου πληρώνει το ρεύμα και το νερό για τα σχολεία που είναι 100.000 ευρώ τον χρόνο μόνο το ρεύμα ενώ εξοφλήσαμε και παλιά χρέη ύψους 180.000 ευρώ. Αν δεν υπήρχε ο δήμος οι σχολικές επιτροπές δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Όμως δεν μπορεί διαρκώς η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύπτει τις τρύπες και τα κενά του κράτους. Δεν μπορεί να προσθέτει διαρκώς αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση».
Αντίθετη η ΕΛΜΕΡ στην τοποθέτησης καμερών παρακολούθησης στα σχολεία
Εν τω μεταξύ την αντίθεση της στο ενδεχόμενο τοποθέτησης καμερών στα σχολεία εκφράζει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕΡ.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ομόφωνα και κατηγορηματικά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για τοποθέτηση καμερών ή καταγραφικών συστημάτων σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, οικοτροφεία, φροντιστήρια κ.λπ.), εντός ή εκτός του διδακτικού ωραρίου.
Το σχολείο εξ ορισμού είναι ένας χώρος όπου διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η συνείδηση των εφήβων. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μορφή καταγραφής της σχολικής ζωής θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Θεωρούμε ότι η επίκληση της προστασίας της ασφάλειας των μαθητών ή της αποφυγής κλοπών και βανδαλισμών όταν τα σχολεία είναι κλειστά δεν δικαιολογεί τη νομιμοποίηση της χρήσης καταγραφικών συστημάτων σε σχολικούς χώρους.
Συνεπώς ζητάμε:
Από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει το πλαίσιο που έχει θεσπίσει και επιτρέπει τη λειτουργία καμερών ασφαλείας σε κλειστούς σχολικούς χώρους.
Από τον δήμο Ρεθύμνου και κάθε δήμο να μην προβεί στην τοποθέτηση καμερών σε οποιοδήποτε σχολικό συγκρότημα.
Το σχολείο πρέπει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο κοινωνικοποίησης των μαθητών και εμβάθυνσης της δημοκρατίας και η προστασία του αποτελεί ευθύνη όλης της σχολικής κοινότητας».