Ο έλεγχος της αποτύπωσης δημόσιων αλλά και ιδιωτικών εκτάσεων στις περιοχές του μητροπολιτικού δήμου που έχουν ήδη κτηματογραφεί είναι απαραίτητος, προκειμένου να διασφαλιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς με σαφήνεια και χωρίς να υπάρχει αμφιβολία λάθους, με βάση τα όσα έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του συλλόγου συμβολαιογράφων Κρήτης Αναστασία Δρανδάκη, η οποία τόνισε ότι σε πρόσφατη συνάντηση της με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη διαμηνύθηκε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία που είναι ο Δεκέμβριος του 2020. Όπως εξήγησε οι πολίτες καλούνται να σπεύσουν στο κτηματολόγιο να ελέγξουν τον τρόπο αποτύπωσης της ιδιοκτησίας τους και καταχώρησης των δικαιωμάτων τους στο κτηματολόγιο. Αυτό μπορούν να το κάνουν ζητώντας απόσπαση και φύλλο ή ζητώντας από δικηγόρο να ελέγξει την αποτύπωση της περιουσίας τους στο κτηματολόγιο.
Όπως είπε το διάστημα ενός έτους μπορεί να μην είναι αρκετό, ιδίως για δημόσιους φορείς και οργανισμούς που έχουν στην κατοχή τους αρκετά ακίνητα τα οποία χρήζουν σχετικής διασταύρωσης, γι’ αυτό και συνιστά η συγκεκριμένη διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα, τόσο σε ότι αφορά τους ιδιώτες όσο και τους δημόσιους φορείς. Ο σχετικός έλεγχος, όπως εξήγησε, μπορεί να γίνει μέσω του Κτηματολογίου. Σημειώνεται ότι αυτό αφορά τις περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφεί και οι οποίες είναι οι εξής:
Γεράνι, Αργυρούπολη, Μαρουλάς, Χρωμοναστήρι, Πρασές, Επισκοπή, Ρουσσοσπίτι, Αρμένοι, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Άδελε, Ρέθυμνο.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Δρανδάκη ανέφερε: «Σε ότι αφορά στις κτηματογραφημένες περιοχές του Ρεθύμνου οι προθεσμίες κατάθεσης αγωγών στα κτηματολογικά γραφεία λήγουν τον Δεκέμβριο του 2020 και η προθεσμία αυτή δεν θα παραταθεί, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά στις επαφές που είχαμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει άμεσα να ενδιαφερθούν και να ελέγξουν τις περιουσίες τους, τις εκτάσεις τους, να ελέγξουν αν είναι σωστά αποτυπωμένα τα ακίνητα τους στο κτηματολόγιο, να δουν τα συμβόλαια τους και τους τίτλους τους. Όλες αυτές οι πληροφορίες φαίνονται στα κτηματολογικά φύλλα. Πρέπει να πάνε να πάρουν από το κτηματολόγιο αποσπάσματα και φύλλα. Να δουν πως τα καταχωρεί το κτηματολόγιο. Αν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να το ελέγξει μόνος του το κάνει μόνος του. Αν το όποιο πρόβλημα αφορά τη λάθος αποτύπωση θα πρέπει αυτό να ελεγχθεί από μηχανικό. Αν αφορά την καταγραφή των τίτλων του τότε θα τα ελέγξει με δικηγόρο ή συμβολαιογράφο. Μέχρι το τέλος του 2020 μπορούν να καταθέσουν τυχόν αγωγές, ενστάσεις, πρόδηλα γεωμετρικές μεταβολές, αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος κ.τ.λ. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα μπορεί να γίνει μετά το τέλος του 2020».
Υπάρχουν ιδιοκτησίες και περιουσίες που χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Ειδικότερα η διαδικασία αυτή θα ‘ναι χρονοβόρα για φορείς του δημοσίου, ΟΤΑ, εκκλησία, πιστωτικά ιδρύματα που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Καμία ενημέρωση για την κτηματογράφηση
Εν τω μεταξύ καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για το μέλλον της κτηματογράφησης των υπόλοιπων περιοχών του Ρεθύμνου, η οποία είχε «φρενάρει» μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία «επέστρεψε» πίσω στο Δ.Σ. του «Κτηματολόγιο Α.Ε.» τους φακέλους για την ανάθεση των μελετών κτηματογράφησης. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Αύγουστο ότι η απόφαση της «Κτηματολόγιο», να απορρίψει προσφυγή εναντίον της συμμετοχής μιας εταιρείας σε δύο από τους εν λόγω διαγωνισμούς κτηματογράφησης δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς και ανέπεμψε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, για να κριθεί εκ νέου. Η υπόθεση αφορά την κτηματογράφηση των περιφερειακών ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και του μισού Ηρακλείου, καθώς και της περιοχής Θεσπρωτίας – Κέρκυρας.
Η απόφαση αυτή «φρενάρει» εκ νέου και άγνωστο για πόσο την κτηματογράφηση των περιοχών του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα των δήμων Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Αμαρίου και περιοχών του Ρεθύμνου. «Δεν έχω καμία ενημέρωση. Δεν φαίνεται κινητικότητα από πλευράς αναδόχων. Συνήθως όταν επιλέγεται ανάδοχος απευθύνεται στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία για να ζητήσει στοιχεία. Αυτό δεν έχω πληροφορηθεί να έχει γίνει. Δεν ξέρουμε αν το Εθνικό Κτηματολόγιο έκανε τη διαδικασία που του επέβαλε το ΣτΕ. Εκτιμώ ότι θα είχαμε ενημέρωση από το κτηματολόγιο αν επίκειτο η έναρξη της κτηματογράφησης. Λέγεται πάντως ότι το 2021 θα πρέπει να έχει κλείσει το κτηματολόγιο», τόνισε η κ. Δρανδάκη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.