Από 1 έως 4 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, χωρίς φυσική παρουσία, το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα:
Ερευνώ, διδάσκω, μαθαίνω: Αναζητώντας τον μίτο στον Λαβύρινθο της σύγχρονης εκπαίδευσης, που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Έχουν προβλεφθεί κατάλληλοι σύνδεσμοι μέσω των οποίων οι χρήστες, χωρίς προηγούμενη εγγραφή, θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών του συνεδρίου κατά ημέρα, εισηγητή/τρια ή με αναζήτηση λέξης κλειδιού. Όπου απαιτείται εγγραφή (π.χ. διαδραστικές φόρμες ερωτήσεων προς εισηγητές) θα υπάρχουν οι κατάλληλοι σύνδεσμοι για τους επισκέπτες. Κατά την πορεία των εργασιών, θα προβάλλεται στο κανάλι youtube ή webex σύνδεσμος φόρμας μέσω της οποίας ο χρήστης, αν το επιθυμεί, θα παραλαμβάνει άμεσα βεβαίωση παρακολούθησης των εργασιών του Συνεδρίου στο προσωπικό του email.
Στις εργασίες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται δύο κεντρικές ομιλίες, τρεις συνεδριάσεις στρογγυλών τραπεζιών, πάνω από εκατό προφορικές ανακοινώσεις σε παράλληλες θεματικές συνεδρίες, έξι αναρτώμενες ανακοινώσεις (e-posters), επτά εργαστήρια και μία ψηφιακή έκθεση εικαστικών έργων.
Επίσημοι προσκεκλημένοι ως κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου είναι η κ. Ελένη Κατσαρού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Δυσκολίες και προκλήσεις κατά τον 21οαι. και ο σύνθετος και απαιτητικός ρόλος του εκπαιδευτικού» και ο κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος με αφορμή το έτος Ερωτόκριτου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ο Ερωτόκριτος και το Νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο».
Στις ολομέλειες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται, επίσης, τρεις συνεδριάσεις στρογγυλών τραπεζιών, οι οποίες θα επικεντρωθούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την επαγγελματική εκπαίδευση και τη σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στα στρογγυλά τραπέζια θα συμμετέχουν η κ. Αναστασία Γκίκα, γενική γραμματέας Π/θμιας, Δ/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και ο κ. Γεώργιος Βούτσινος, γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, του Υ.ΠΑΙ.Θ. και άλλοι προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί καθηγητές και στελέχη της εκπαίδευσης.
Οι ανακοινώσεις και τα εργαστήρια είναι οργανωμένα στις ακόλουθες δέκα θεματικές ενότητες:
- Θεωρία και πράξη στη διδασκαλία και τη μάθηση
- Ενταξιακή εκπαίδευση
- Εκπαίδευση για την αειφορία, καινοτόμα προγράμματα, σχολικές δραστηριότητες
- Σχολείο και κοινωνία
- Δομές και θεσμοί εκπαίδευσης
- Πολιτικές για την εκπαίδευση, προγράμματα σπουδών
- Τέχνη, πολιτισμός και εκπαίδευση
- ΤΠΕ και εκπαιδευτική διαδικασία
- Εκπαιδευτικές έρευνες
- Έτος Ερωτόκριτου
Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, μέλη Δ.Ε.Π., επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτές ενηλίκων, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μαθητές, γονείς καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης.
Σας προσκαλούμε όλους/όλες να συμμετάσχετε σε αυτό το δημόσιο βήμα δημιουργικού διαλόγου όπου θα διατυπωθούν ιδέες, προβληματισμοί και προτάσεις σε ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στη διαρκώς μεταβαλλόμενη σύγχρονη πραγματικότητα.
Για την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 17:00.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://conf.pdekritis.gr ενώ για την συμμετοχή στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν, πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://conf.pdekritis.gr/#workshops.