Τη δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε διπλάσια έκταση, δωρεάν, και όσοι επιθυμούν να πληρώσουν τέλος σε τριπλάσιο χώρο, δίνει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού και πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα στην ολομέλεια της βουλής.
Σε ότι αφορά τον δήμο Ρεθύμνου αρκετές είναι οι αιτήσεις επαγγελματιών που ζητούν διεύρυνση ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων και κάθε αίτημα θα εξεταστεί κατά περίπτωση, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθημερινότητας και πάντα με βάση τη νόμιμη άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου του κάθε επαγγελματία.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει την επόμενη εβδομάδα μετά και την ψήφιση της τροπολογίας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος παρουσιάζοντας την τροπολογία στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ανέφερε ότι έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι τις 30/12/2020.
Προβλέπει επίσης ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ο αναγκαίος δημόσιος χώρος για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, τότε η οικονομική επιτροπή του δήμου μπορεί να περικόψει κατά 50% το σχετικό τέλος που καταβάλουν τα καταστήματα.
Με την τροπολογία προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι από τους δήμους και κλιμακωτή αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες καθώς αρχικά θα επιβάλλεται πρόστιμο για υπερβάσεις και τη δεύτερη φορά όχι μόνο θα κλείνει για τρεις μήνες η επιχείρηση αλλά και το οίκημα για να μην υπάρχει η δυνατότητα με αυτό που έχει παρατηρηθεί να αλλάζουν ΑΦΜ οι επιχειρήσεις και να συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε ότι ο στόχος της τροπολογίας είναι από τη μια να στηριχθεί ο κλάδος και από την άλλη η προστασία του βιώσιμου χώρου και της μετακίνησης μέσα στην πόλη.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιβάνιος, με την τροπολογία αυτή, οι δήμοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τον χώρο που θα διατεθεί, καθώς το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει χωροθέτηση για κάθε πλατεία της χώρας λέγοντας: «Εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα πλαίσιο, για να μην γίνει αυτή η επέκταση με άναρχο τρόπο. Και θέτουμε δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις διελεύσεις πεζών, τους κοινόχρηστους χώρους, των διελεύσεων μετακίνησης ΑΜΕΑ και δεν παρέχουμε τις δυνατότητες να γίνουν βαριές κατασκευές στον επιπλέον χώρο που θα διατεθεί γι’ αυτούς τους μήνες στις επιχειρήσεις».
Ο υφυπουργός ανέφερε πως θα κατατεθεί μια δεύτερη νομοθετική βελτίωση για τα καταστήματα που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στις πρασιές και πως θα επεκταθούν σε κοινόχρηστους χώρους.
Η προσπάθεια αυτή, είπε ο κ. Λιβάνιος, ήταν μια δύσκολη ισορροπία, αναφορικά με τη ζημία στα έσοδα των δήμων αυτούς τους δύο μήνες που έκλεισαν τα καταστήματα και δεν πλήρωναν τα σχετικά τέλη και από τις νέες επεκτάσεις. Παράλληλα ανέφερε πως ήδη εκταμίευσε το υπουργείο μια έκτακτη επιδότηση για τους δήμους που καλύπτει περισσότερο από το πρώτο δίμηνο της κρίσης και ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις ενίσχυσης όπου χρειαστεί σημειώνοντας ότι σε έναν ορεινό δήμο οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες από έναν παραθαλάσσιο όπως των Χανίων όπου η ζημία θα είναι μεγαλύτερη. «Σε αυτές στις περιπτώσεις και εκεί που χρειαστεί θα επανέλθουμε με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για εκείνους του δήμους που θα πληγούν περισσότερο τα έσοδά τους».
Θ. Κρεβετζάκης: «Θα συνεργαστούμε με τους επιχειρηματίες»
Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου με τους αντιδημάρχους καθημερινότητας Θωμά Κρεβετζάκη και Οικονομικών Στέλιου Σπανουδάκη όπου συζητήθηκε το θέμα. Όπως τόνισε ο κ. Κρεβετζάκης αναμένεται η ψήφιση της τροπολογίας από τη βουλή και ο δήμαρχος θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η όποια κατάληψη επιπλέον κοινόχρηστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα θα εξεταστεί κατά περίπτωση και θα γίνει σε όλες τις περιπτώσεις με βάση τον επιτρεπόμενο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπεται από την άδεια του κάθε καταστήματος.
Επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα τα οποία είναι παράλογα από ανθρώπους που ουδέποτε χρησιμοποίησαν κοινόχρηστο χώρο για την επιχείρηση τους. Αυτές οι περιπτώσεις όπως ξεκαθάρισε απορρίπτονται. «Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που ποτέ δεν είχαν μισθώσει χώρο, δεν έβγαζαν τραπεζοκαθίσματα και ζητάνε τώρα. Αυτά είναι παράλογα. Ο δήμος περιμένει να ψηφιστεί η τροπολογία και θα κάνει ανακοινώσεις βάσει αυτής ο δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος θα συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες γιατί αναγνωρίζει ότι κοινό συμφέρον και των δύο είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν. Όσον αφορά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επειδή δεν πρόκειται όλες οι επιχειρήσεις να ανοίξουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, για να μην βρεθούμε προκαταβολικά να δεσμεύσουμε δημόσιο χώρο χωρίς να συντρέχει λόγος, συμφωνήσαμε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων και όπου ο χώρος του καταστήματος δεν επαρκεί, θα συζητάμε το ενδεχόμενο εφόσον υπάρχει και είναι νόμιμα μισθωμένο, να υπάρξει περαιτέρω παραχώρηση χώρου σύμφωνα με την εγκύκλιο. Ασκήσεις για το πως θα μπορούσαν σε διάφορες περιοχές να αναπτυχτούν καταστήματα, έχουν γίνει όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμες καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Κρεβετζάκης.
Τα βασικά σημεία της τροπολογίας του ΥΠΕΣ
Αναλυτικά, την παραχώρηση πρόσθετου εμβαδού στους κοινόχρηστους χώρους όπου αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία τους και ταυτόχρονα να τηρούνται και οι αναγκαίες αποστάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, από τις επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες κατ’ επέκταση θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και 50 εκατοστών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία «με την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, κατά τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις, θα επιβληθούν κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων».
Περαιτέρω, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη μείωσης των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, από τις επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες κατ’ επέκταση θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης, με απόφαση των αρμόδιων οργάνων, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, κατ’ αντιστοιχία του αρμόδιου ΟΤΑ) και αφού προηγηθεί η έκδοση μελέτης της τεχνικής υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητας των αντίστοιχων ΟΤΑ, για σαφώς προσδιορισμένο στην απόφαση χρονικό διάστημα. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται μέριμνα για την ακώλυτη διέλευση οχημάτων άμεσης ανάγκης και για τη διέλευση, στάση και στάθμευση οχημάτων μόνιμων κατοίκων και ΑΜΕΑ. Οι αποφάσεις αυτές ισχύον προσωρινά και έως τις 31.12.2020.
Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Κατά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και 50 εκατοστών.
Σημειώνεται ότι ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης από την ερχόμενη Δευτέρα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ). εξέδωσαν οδηγίες προσαρμογής.
Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.
Μεταξύ άλλων στον οδηγό προβλέπονται οργανωτικά μέτρα για τους επιχειρηματίες, συστάσεις για σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων, ενθάρρυνση των ανέπαφων συναλλαγών, ενημερωτικές πινακίδες.
Επίσης οι υπεύθυνοι καλούνται να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγγελιών, όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones. Επίσης ενθαρρύνεται η χρήση καταλόγων μίας χρήσης, ενώ στο take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια.
Αυτοψία της προέδρου του Λ.Τ. στα καταστήματα της παραλιακής
Εν τω μεταξύ, εν αναμονή σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου βρίσκεται το Λιμενικό Ταμείο σχετικά με την παραχώρηση επιπλέον χώρου σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην παραλία, το λιμάνι και την Κιουλούμπαση, περιοχές που είναι στην αρμοδιότητα του. Ήδη, την περασμένη παρασκευή οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων είχαν τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι είναι πολύ πιθανό θα εκδοθεί σχετική ΠΝΠ την επομένη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα χθες η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου Αμεα και ένα ακόμα μέλος του σωματείου με αναπηρικό αμαξίδιο, έκαναν αυτοψία στην παραλία από το Δελφίνι έως και την Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το τι χώροι μπορούν να παραχωρηθούν στα καταστήματα. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, η οποία επιπλέον παραχώρηση θα γίνει με φειδώ, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΠΝΠ που θα εκδοθεί αλλά και με βάση την άδεια κατάληψης χώρου του κάθε καταστήματος. Κατέστησε σαφές ότι θα διατηρηθούν οι οδεύσεις τυφλών που βρίσκονται στην παραλία και ξεκαθάρισε ότι η όποια παραχώρηση επιπλέον χώρου αφορά την πλευρά του εσωτερικού διαδρόμου για τα καταστήματα της Ελ. Βενιζέλου με ένα σταντ επιπλέον και δυο καρέκλες και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για τους πεζούς τουλάχιστον τριών μέτρων.
Για καταστήματα που βρίσκονται στο Δελφίνι, είπε ότι θα διατηρηθεί ανεμπόδιστη η όδευση τυφλών, καθώς και πλάτος 1,80 ελεύθερο για τους πεζούς και ο υπόλοιπος χώρος ενδεχομένως παραχωρηθεί εφόσον προβλέπει έτσι η ΠΝΠ.
Στην περιοχή της Κιουλούμπαση δεν έγινε αυτοψία, ωστόσο όπως είπε η κ. Κουτσαλεδάκη, δεν είναι εφικτό να παραχωρηθεί χώρος από τη μεριά της θάλασσας και η όποια διεύρυνση τραπεζοκαθισμάτων θα εξεταστεί από την άλλη μεριά εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν κατά περίπτωση τυχόν όμορα τμήματα που δεν έχουν μισθωθεί εφόσον πάντα συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις να παραχωρηθούν.
Παράλληλα η κ. Κουτσαλεδάκη ανέφερε ότι στις επαφές που είχε με επαγγελματίες της παραλίας κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε με μέλη του σωματείο Αμεα τους κατέθεσε την πρόταση της για τοποθέτηση αποσπώμενης ράμπας αλλά και για μετάφραση κατάλογων σε γραφή Braill ώστε να διευκολύνουν τα Αμεα. Πρόταση που, όπως ανέφερε η ίδια, είδαν με πολύ καλό μάτι οι επαγγελματίες.