Θα πέσει κι άλλο η ποιότητα του κυβερνητικού έργου
Τα διεθνή ΜΜΕ και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκριναν πολύ αυστηρά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Εκτιμούν ότι δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων που είναι υπέρ της ΝΔ, δεν προσφέρει στην ανασύνταξη των κοινωνικών και οργανωτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και πως οδηγεί τον Τσίπρα σε εκλογική ήττα.
Η γνώμη των διεθνών ΜΜΕ και των ειδησεογραφικών πρακτορείων προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον γιατί βλέπουν τα πράγματα από κάποια απόσταση και δεν είναι εγκλωβισμένα στην ελληνική πραγματικότητα.
Ξεχείλωμα
Το πρώτο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι το διαρκές ξεχείλωμα του κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να κρατηθούν ισορροπίες και να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες.
Η Ισπανία, μια μεγάλη χώρα της Ε.Ε., έχει αριθμητικά το μισό υπουργικό συμβούλιο από την Ελλάδα. Με 52 υπουργούς και υφυπουργούς ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα της περιφρόνησης στο δημόσιο χρήμα, της σύγχυσης αρμοδιοτήτων και της διοικητικής υποβάθμισης.
Κατά την άποψή μου η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να έχει τους μισούς υπουργούς και υφυπουργούς για να σταλεί στους πολίτες ένα μήνυμα σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας.
Δέσμιος Καμμένου
Μετά από μερικές εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο κ. Τσίπρας έβγαλε μερικούς αντιδεξιούς δεκάρικους υποκλίθηκε στον κ. Καμμένο, ο οποίος πολιτικά κινείται στα δεξιά της ΝΔ με χυδαίο κατά κανόνα τρόπο.
Οι υπουργοί, υφυπουργοί των ΑΝΕΛ αυξήθηκαν από έξι σε επτά και δόθηκε στον κ. Καμμένο μεγαλύτερος έλεγχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για προφανείς λόγους.
Ειδικές ρυθμίσεις
Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε και μέσα από ενδιαφέρουσες ειδικές ρυθμίσεις.
Ενισχύθηκε η παρουσία νεότερων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα με στόχο να κυριαρχήσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ στη δύσκολη περίοδο μετά την αναμενόμενη πολιτική ήττα.
Προωθήθηκαν σε θέσεις προεκλογικού ενδιαφέροντος έμπιστα άτομα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, ο οποίος προηγουμένως ήταν γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Δημιουργείται έτσι ένα κλειστό κύκλωμα του κ. Καλογήρου, του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Θάνου, συμβούλου του πρωθυπουργού που μπορεί να αναλάβει προεκλογική κομματική δράση παίρνοντας φυσικά το ρίσκο της μετεκλογικής κάθαρσης.
Αξιοποιούνται αρκετοί βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα και η πολυσυζητημένη υπεύθυνη του γραφείου του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κ. Νοτοπούλου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα λόγω «Μακεδονικού».
Η διεύρυνση σαν φάρσα
Ο κ. Τσίπρας ενίσχυσε τη συνεργασία του με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι κάθε τόσο υποκρίνονται ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση για το «Μακεδονικό» ενώ στην πραγματικότητα της κάνουν πλάτες έναντι ανταλλαγμάτων.
Για να θολώσει τα νερά θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση διεύρυνσης προς το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά το χώρο της ΝΔ, τα βρήκε μόνο με την κ. Παπακώστα για την οποία μάλιστα δημιουργήθηκε ειδική θέση στο υπουργείο (έλλειψης) Προστασίας του Πολίτη. Το μόνο που κατάφερε με τη συνεργασία με την κ. Παπακώστα είναι να δικαιώσει τον Μητσοτάκη που τη διέγραψε όταν άρχισε να ελίσσεται πολιτικά σε βάρος της ΝΔ. Το ειδικό πολιτικό βάρος της είναι περίπου μηδενικό.
Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, η διεύρυνση περιορίστηκε σε στελέχη που έχουν περάσει εδώ και καιρό στην πολιτική αποστρατεία και αξιοποιήθηκαν για λόγους συμβολισμού.
Το πολυσυζητημένο άνοιγμα δεν έχει σχέση με τη βάση ή τα δραστήρια στελέχη του χώρου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία χαμηλής ποιότητας συναλλαγή με τον κ. Τσίπρα να φλυαρεί υπέρ του γκρεμίσματος του παλιού κατεστημένου, ενώ χρησιμοποιεί φθαρμένα υλικά του για να κτίσει το «νέο».
Το βασικό συμπέρασμα από τον χαμηλής ποιότητας κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι ότι κάνει πιο εύκολη τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ και στη συνέχεια τη συσπείρωση γύρω από αυτήν πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που έχουν να προσφέρουν.