Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου η ανάγκη συνομολόγησης δανείου με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των ήδη υφιστάμενων δανείων του δήμου.
Πρόκειται για την αναχρηματοδότηση επτά συνολικά δανείων τα οποία λήγουν από το 2024 ως το 2028. Το συνολικού ύψους τους ανέρχεται σε 3.087.170,30 ευρώ.
Χωρίς την αναχρηματοδότηση το σύνολο τοκοχρεολυσίων μέχρι 2028 θα ναι 4,173.932 εκ. και η ετήσια δόση θα ναι 460.000 ευρώ.
Με την αναχρηματοδότηση ο δήμος πετυχαίνει ένα επιτόκιο της τάξεως του 4,3 % (από 5,9% και 7,02%) κυμαινόμενο μέχρι το 2040.
Η ετήσια δόση τοκοχρεολύσιο θα ανέλθει στο ποσό των 203.931,36 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ταμειακή ρευστότητα για τον δήμο θα είναι 250.000 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τον δήμαρχο αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των δημοτών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και συμβάλλοντας ανταποδοτικά στα προβλήματα της καθημερινότητας τους.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, το θέμα εισήχθη για συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς εκκρεμούσε σχετική έκθεση της ορκωτού του δήμου η οποία ήταν απαραίτητη προκειμένου ο δήμος να έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ η προθεσμία που έχει τεθεί είναι η 31η Δεκεμβρίου.
Ο ίδιος υποστήριξε πως σε σχετική συνάντηση που είχε πριν τρεις ημέρες στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εισηγήθηκε να δοθεί μικρή παράταση στην ημερομηνία 31-12 κάτι ωστόσο που δεν είναι βέβαιο αφού θα πρέπει να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου. Ο κ. Μαρινάκης είπε ωστόσο ότι η χθεσινή απόφαση είναι ένα πρώτο βήμα καθώς η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όταν θα έχει πλέον στα χέρια της τη σύμβαση του ταμείου Παρακαταθηκών για τους ακριβείς όρους της αναχρηματοδότησης του δανείου.
Η σχετική έγκριση για αναχρηματοδότηση των δανείων δόθηκε μόνο από τις παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Ειδικότερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Μανουσογάννης κατέθεσε πρόταση για αίτημα προς το Ταμείο Παρακαταθηκών για μείωση του επιτοκίου την οποία ψήφισαν οι παρατάξεις του Μ. Ανδρουλάκη και του Στ. Πετράκη ενώ παρών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πολοπετράκης.
«250.000 ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου»
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης από την πλευρά του είπε: «Πριν 20 μέρες εγκρίναμε προϋπολογισμό. Σας είχα πει ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός για την υλοποίηση του. Υλοποιήσιμος γιατί οι εκτιμήσεις μας είναι ρεαλιστικές και οι δαπάνες είναι ισοσκελισμένες με έσοδα μας. Το πλάνο αυτό ισχύει με την αίρεση ότι οι θεσμοθετημένες επιχορηγήσεις θα έρθουν σύμφωνα με προβλέψεις που το υπουργείο Εσωτερικών μας είπε να κάνουμε. Τις προηγούμενες ημέρες μέσω κρατικού προϋπολογισμού ειπώθηκε από την ΚΕΔΕ ότι στα 3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ μόλις 2 δισ. ευρώ έχει εγγράψει το κράτος στον εθνικό προϋπολογισμό. Είχα πει επίσης ότι ο προϋπολογισμός εξασφαλίζει λειτουργία του συστήματος. Πιθανόν όμως να μη μας επιτρέψει να βγάλουμε την εξωστρέφεια που έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε πόρους για να προσφέρουμε στην κοινωνία και να καλύψουμε ανάγκες. Με τη δυνατότητα συνομολόγησης ενός δανείου με σκοπό την αναχρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων δανείων θα έχουμε καλύτερο επιτόκιο με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής. Η μεγαλύτερη ετήσια ταμειακής ρευστότητας ανέρχεται περίπου 250,000 ευρώ ετησίως και είναι χρήματα που θα πέσουν στην κοινωνία για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και για την καθημερινότητα. Εξασφαλίζουμε τα επόμενα 8 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου όγκου των δανείων μας μια επιπλέον ταμειακή ρευστότητα πάνω από 1.5 εκ. ευρώ, δηλαδή 256.000 ευρώ τον χρόνο».
Εξηγώντας τη διαδικασία η διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας Χ. Καλογεράκη ανέφερε: «Το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο ο δήμος για να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενα δάνεια. Το Ταμείο Παρακαταθηκών δέχεται αιτήματα για αναχρηματοδότηση μόνο εφόσον αποδεικνύεται απροθυμία από την αγορά για αναχρηματοδότηση. Διερευνητικά απευθυνθήκαμε σε πέντε τράπεζες ζητώντας να μας καταθέσουν εγγράφως πρόταση για συνομολόγηση δανείου για αναχρηματοδότηση. Η απροθυμία κρίνεται αν δεν αφορά θέματα που άπτονται στον δήμο. Δυο τράπεζες προφορικά είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται και δεν θέλουν γραπτά να μας απαντήσουν ενώ οι τρεις γραπτά απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται. Το Ταμείο απάντησε ότι δέχονται να χορηγήσουν δάνειο ένα με μεικτό και ένα με επικείμενο επιτόκιο όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάρτιση και η σύνταξη προγράμματος αποκατάστασης λειτουργιάς δήμου όπου θα αποτυπώνεται η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών και πρόβλεψη οικονομικής κατάστασης όπως θα διαμορφωθεί. Όλα αυτά τα στοιχεία και οι προβλέψεις απαιτείται να έχουν ελεγχτεί από ορκωτό λογιστή και να έχουν πιστοποιηθεί. Η σχετική πιστοποίηση εστάλη χθες».
Σημειώνεται ότι τα σενάρια του Ταμείου σχετικά με το επιτόκιο έχουν ως εξής:
1) Μεικτό: επιτόκιο 5,02% για τα πρώτα τρία έτη, 6,02% για τα επόμενα 7 χρόνια και για το υπόλοιπο μέχρι τη λήξη της διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου κυμαινόμενο με βάση το euriboρ εξαμήνου και περιθώριο 4,30% αναπροσαρμόζεται την 1/1 και 1/7 εκάστοτε έτους.
2) Κυμαινόμενο: επιτόκιο με βάση το euribor εξαμήνου και περιθώριο 4,30% αναπροσαρμόζεται την 1/1 και την 1/7 εκάστοτε έτους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξυπηρέτησης του δανείου.
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης υποστήριξε: «Το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι οργανισμός που χρηματοδοτείται από την ΤΑ. Είναι στην ουσία η δική μας τράπεζα, δεν έχει άλλους πελάτες πέραν από τους δήμους ή το δημόσιο. Είναι υγιής εύρωστος οργανισμός, δεν έχει κόκκινα δάνεια, δεν έχει κάποιον να του χρωστά χρήματα παρά μόνο δήμους. Έχει διαχρονική πολιτική με την οποία τα επιτόκια του είναι περίπου στον μέσο όρο του κοινού τραπεζικού συστήματος, όμως σήμερα είναι κάτω από τον μέσο όρο γιατί το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα δεν δανειοδοτεί. Το Ταμείο θέλει να μειώσει ένα παράλογο επιτόκιο. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 7,02 % και 5,9% και το ταμείο λέει στο κάνω 4.3 το επιτόκιο γιατί αντιλαμβάνεται ότι γίνεται μια αιμορραγία. Από τους δήμους θέλει να κάνει κάτι αλλά πρέπει να απολογηθεί αυτούς τους μνημονιακούς καιρούς, γιατί και αυτό είναι υπό επιτήρηση. Μέχρι φέτος πληρώναμε τόκους 182.000 ευρώ, αν δεν κάνουμε αυτό θα πληρώσουμε 460.000 μέχρι το 2025 δηλαδή ο δήμος θα είναι μπλοκαρισμένος σε ένα παράλογο τοκοχρεολύσιο ενώ με τη ρύθμιση θα πάμε στις 250.000 ευρώ. Όλες οι συμβάσεις θα ομογενοποιηθούν σε μια και θα πάνε όλες σε 25 χρόνια από σήμερα. Υπάρχει δυνατότητα να την εγκαταλείψουμε τη σύμβαση με ποινή τους τόκους ενός τριμήνου».
Η παράταξη του Θοδωρή Νίνου ψήφισε τη σχετική έγκριση, μετά τη δέσμευση του δημάρχου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα προκύψουν μέσα από αξιολόγηση οι ανάγκες του δήμου προς όφελος και ανταποδοτικότητα στους δημότες, οι οποίες θα καλυφτούν με τα χρήματα που θα εισρεύσουν στο δημοτικό ταμείο, μετά την αναχρηματοδότηση αλλά και τη δέσμευση να υπάρξει ερώτηση στο Ταμείο για περιορισμό του τόκου σε ορίζοντα δεκαετίας προκειμένου να διαπιστωθεί η συμφορότερη λύση για τον δήμο.
Μεταξύ άλλων είπε: «Είμαστε θετικοί για την αναχρηματοδότηση με την προϋπόθεση τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν για αναπτυξιακές δράσεις με συναίνεση των παρατάξεων, όπως και τα χρήματα αυτά να επιστραφούν ανταποδοτικά στους δημότες, όπως για παράδειγμα στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Η αγωνία μας έγκειται στη χρονική επιμήκυνση του δανείου. Αυτή τη στιγμή το euribor είναι μηδενικό, δεν μας το εξασφαλίζει όμως κανείς ότι θα παραμείνει έτσι (μηδενικό). Θέλω να υπάρξει μια οικονομοτεχνική μελέτη μήπως είναι πιο συμφέρον να περιορίσουμε τον χρόνο του δανείου σε ότι αφορά τον τόκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταψήφισαν τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Η παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή καταψήφισε την πρόταση και ο επικεφαλής της Μιχάλης Ανδρουλάκης υποστήριξε: «Με τον συγκεκριμένο δανεισμό μας ζητάτε να υποθηκεύουμε το μέλλον του δήμου και των δημοτών. Βλέπουμε ότι επιβαρύνεται με 924.352 ευρώ που θα επιβαρύνει τους ίδιους πόρους του δήμου. Η εκχώρηση στον δανειστή για όλη τη διάρκεια του δανείου από όλα τα έσοδα τακτικά και έκτακτα από οποιαδήποτε πηγή στραγγαλίζει το μέλλον του δήμου και των δημοτών. Εμείς βλέπουμε ότι το δάνειο εξυπηρετείται και σαν Ρεθυμνο-Αλληλεγγυη -Ανατροπή καταψηφίζουμε την πρόταση αυτή».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, από την πλευρά του είπε: «Κατά τη δικιά μας αντίληψη ο δήμος δεν είναι επιχείρηση. Ο δανεισμός αυτός έχει στόχο όχι να αντιμετωπίσει περικοπή κρατικών πόρων αλλά να υπηρετήσουν τους ίδιους στόχους και κάνουμε επιχειρηματική αντιμετώπιση ζητημάτων όμως πρέπει να παίρνουμε υπ’ οψιν μας ότι είναι οι τσέπες των δημοτών που αφορούν και όχι τις δικές μας τσέπες. Αυτά τα δάνεια ήταν παλιά και όμως την περίοδο που πλησίαζαν στη λήξη τους το 2012 πήραμε άλλη απόφαση να τα επιμηκύνουμε και ήμασταν πάλι οι μόνοι που διαφωνήσαμε. Το άλυτο κεφάλαιο το 2012 ήταν 3,87.000 εκ. ευρώ. Πληρώσαμε 546.000 ευρώ μόνο για τόκους χωρίς να πληρώσουμε κεφάλαιο. Η άλλη επιλογή ήταν να πληρώσουμε 924.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν ήταν εύκολο αλλά μπορούσαμε να το κάνουμε από τα παρακρατηθέντα. Μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε και θα ‘χαμε ξεμπερδέψει. Η πρόταση μου είναι να πιέσουμε το Ταμείο για τη μείωση του επιτοκίου και να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα αυτά που έχει η κυβέρνηση δεσμευτεί να κάνει σε ότι αφορά την κατανομή πόρων».
Ο Στέλιος Πετράκης από την παράταξη «Ελεύθερο Ρέθυμνο» ανέφερε: «Μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη διαπραγμάτευση με καλύτερο επιτόκιο. Ο δήμος μπορεί να εξοικονομήσει με άλλους τρόπους χρήματα. Οι μάσκες πρέπει να πέσουν. Το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και τώρα τρίβουν τα χέρια τους επειδή καταρρέουν οι δήμοι. Εγώ συμφωνώ με τον κ. Μανουσογιάννη να καταθέσουμε πρόταση για μείωση του επιτοκίου και να αναζητήσουμε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων».