«Φρένο» στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και στα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που πλέον διεξάγονται και στο Ρέθυμνο με ταχύτατους ρυθμούς, επιχειρούν να βάλουν δεκάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ισχύ.
Στον νομό Ρεθύμνου πάντως, αρκετοί είναι οι φορολογούμενοι που για κάποιο λόγο, όπως ισχυρίζονται και κυρίως εξαιτίας λαθών που έγιναν ή προβλημάτων που αντιμετώπισαν κατά την είσοδο τους στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έληξε στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά από το «μακρύ χέρι» της Εφορίας.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα, οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να αφήνουν τον χρόνο να «χάνεται», αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να σπεύσουν το δυνατόν συντομότερα να διευθετήσουν τις οφειλές τους, κάνοντας χρήση της ισχύουσας ρύθμισης (δηλαδή, των 12 δόσεων). Και αυτό επειδή -όπως είπε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.»- θα διευκολυνθούν οικονομικά στην αποπληρωμή τους και παράλληλα θα απομακρύνουν τον κίνδυνο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Σήμερα ωστόσο ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να αποστείλει σε όλες τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της χώρας αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λάθη που έγιναν σε μια μερίδα φορολογουμένων, που δεν κατάφεραν τελικά να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτό που αναφέρεται πάντως από την υπηρεσία (δηλαδή, από την Α.Α.Δ.Ε.) είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μη ένταξη κάποιων οφειλετών στη ρύθμιση (των 120 δόσεων) φέρεται να οφείλεται σε λάθη των ίδιων των φορολογουμένων και όχι του ηλεκτρονικού συστήματος «ΤΑΧΙS».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα λάθη αυτά θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν, είτε διαμέσου των αναλυτικών οδηγιών που θα αποστείλει η Α.Α.Δ.Ε. προς τις Εφορίες, είτε κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα από τις χιλιάδες -πανελλαδικά- των περιπτώσεων οφειλετών για τις οποίες από λάθος δεν κατέστη η ένταξη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μόνο στις 95 περιπτώσεις η αιτία προέρχεται από εσωτερικό σφάλμα του ηλεκτρονικού συστήματος, δηλαδή του «TAXIS».
Γι’ αυτές τις 95 περιπτώσεις η Α.Α.Δ.Ε. θα αποστείλει λίστες στις εφορίες, ώστε να γίνει αυτόματα η διόρθωση και η ένταξή των συγκεκριμένων οφειλετών στη ρύθμιση, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις εφορίες. Όμως, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι χιλιάδες σε πανελλαδικό επίπεδο, η μη ένταξη στη ρύθμιση αφορά σε λάθη των ίδιων των φορολογουμένων, όπως αποφάνθηκε η υπηρεσία.
Επίσης, οι οδηγίες που θα αποσταλούν θα διευθετούν και ζητήματα που αφορούν σε περιπτώσεις λάθους αναγραφής της ταυτότητας πληρωμής, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε αντιστοιχεί στο ύψος της δόσης. Οι ίδιες οδηγίες εξάλλου θα δίνουν λύση κατά περίπτωση και σε άλλες κατηγορίες λαθών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και εκπρόθεσμες πληρωμές.
Σε ότι αφορά στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, η Ελένη Βαρνάβα εξηγεί πως τα σχετικά ειδοποιητήρια για το «μπλοκάρισμα» των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών προς την Εφορία, φτάνουν ηλεκτρονικά από την Α.Α.Δ.Ε. στην υπηρεσία της, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μόνη υποχρέωση που έχει η οικονομική υπηρεσία Ρεθύμνου είναι να τα υπογράψει και να τα προωθήσει στις τράπεζες. Μάλιστα το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού έχει οριστεί στο ποσό των 1.250 ευρώ και αφορά μόνο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό κάθε φορολογούμενου, ο οποίος θα πρέπει να έχει δηλωθεί έγκαιρα στην Εφορία.
Υπενθυμίζεται ότι στα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιλαμβάνονται οι κατασχέσεις κινητών αξιών και οι κατασχέσεις ακινήτων. Στις κατασχέσεις κινητών αξιών σημαίνει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν, ενώ το μέτρο «αγγίζει» και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, θα αναζητήσει προς κατάσχεση ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Από την άλλη στις κατασχέσεις ακινήτων, στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους -πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους- αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας Ρεθύμνου στη ρύθμιση των 120 δόσεων, χιλιάδες ήταν οι οφειλέτες του νομού με χρέη που ξεπερνούσαν τα έξι εκατομμύρια ευρώ (το ύψος των χρεών είναι μεταβαλλόμενο), που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να «τακτοποιήσουν» τις οφειλές τους. Μάλιστα οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές αφορούσαν μόνο σε φυσικά πρόσωπα για το χρονικό διάστημα από το 1999 μέχρι και τα τέλη του 2018.
«Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς έδινε την δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει σε βάθος δεκαετίας, χρέη προηγούμενων ετών και να γλιτώσει με τον τρόπο αυτό, πολλά χρήματα από τις προσαυξήσεις. Ωστόσο, για τα τρέχοντα χρέη, δηλαδή για αυτά που προέκυψαν στην διάρκεια του 2019, οι ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι δώδεκα σε αριθμό. Και όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, αν για κάποιο λόγο χαθεί μία δόση ή χαθεί η ρύθμιση, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει εκ νέου το ποσό της υπόλοιπης οφειλής του.
Πάντως, αυτό που συστήνω στους φορολογούμενους είναι να μην το βάζουν κάτω και να μην το αμελούν. Να σπεύδουν να κάνουν νέες ρυθμίσεις ώστε να πάρουν ανάσα και να βγουν από το οικονομικό τους αδιέξοδο», παρατήρησε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορίας Ρεθύμνου.