Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι Περιφερειάρχες με το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν χθες με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στο πλαίσιο της «διαβούλευσης» για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που αφορά τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.
Ο υπουργός φαίνεται να μην άφησε πολλά περιθώρια για υπαναχώρησή του σε σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία του ζήτησαν οι Περιφερειάρχες να «διορθώσει».
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστού, που αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμανε ότι «πέσαμε πάνω σε τοίχο».
Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Σκουρλέτης για μια φορά ακόμα εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος κάνοντας σαφές ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποιες διορθώσεις σημείων του νομοσχεδίου, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν τη βασική φιλοσοφία του, όπως το έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Βάσει των πληροφοριών που δημοσίευσε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, η ηγεσία του ΥΠΕΣ φαίνεται να προσανατολίζεται:
α) Να προχωρήσει σε αλλαγή του αριθμού των υποψηφίων που θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και να αυξήσει το ποσοστό από 10% στο 30%. Δηλαδή, οι υποψήφιοι που θα μπορούν να κατέρχονται θα είναι ο συνολικός αριθμός των εδρών συν 30%. Την αλλαγή φέρεται να επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στο ποσοστό.
β) Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις, θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.
γ) Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται, και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλης Περιφερειακής Ενότητας. Και αυτή την αλλαγή επιβεβαίωσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος στις δηλώσεις του, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Δεν θα υπάρχει ενδοεπικοινωνία ανάμεσα στις εκλογικές περιφέρειες».
Επίσης, οι Περιφερειάρχες κατέθεσαν τη δική τους πρόταση στον υπουργό σχετικά με την εκλογική διαδικασία, η οποία φαίνεται να μην βρήκε ανταπόκριση, ή τουλάχιστον ο κ. Σκουρλέτης δεν δεσμεύτηκε ότι θα την υιοθετήσει.
α)Πρότειναν η εκλογή Περιφερειάρχη να ολοκληρώνεται στον πρώτο γύρο και να θεσπιστεί πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
β)Πρότειναν να εκλέγεται Περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 42% – 45% και να ακολουθεί δεύτερος γύρος για την κατανομή των εδρών.
Επί της συγκεκριμένης πρότασης, ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. ανέφερε:
«Είμαστε θετικοί να είναι αναλογικότερη η εκπροσώπηση στα Περιφερειακά Συμβούλια και καταθέσαμε πρόταση να προβλέπεται μόνο ένας γύρος και να αναδεικνύεται Περιφερειάρχης όποιος συγκεντρώσει το 42% των ψήφων και μ’ ένα πλαφόν εισόδου στο Συμβούλιο της τάξεως του 3%. Υπενθυμίζω, ότι στη Βουλή συγκροτούνται κυβερνητικές πλειοψηφίες με 32%, ή και λιγότερο.
Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη Κυριακή οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους, ενώ τη δεύτερη Κυριακή όλη η Ελλάδα γίνεται ένα… παζάρι, είναι η χαρά όλων εκείνων που θέλουν να ελέγξουν την Αυτοδιοίκηση. Είναι τυχαίο, άραγε, που οι Ιταλοί άλλαξαν ανάλογο εκλογικό σύστημα μ’ αυτό που υποστηρίζει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, όταν αντιλήφθηκαν πως κυκλώματα παρανομίας είχαν υπεισέλθει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;»
Παρόμοια πρόταση με την παραπάνω έχουν καταθέσει και οι Δήμαρχοι στον Υπουργό Εσωτερικών. Επ’ αυτού πάντως, μετά τη συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο περιφερειάρχη, ή δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν, από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο».
Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά με τη συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες και αναφερόμενος σε σημεία του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» που πρόκειται να αλλάξουν αλλά και σε σημεία τα οποία δεν πρόκειται να αλλάξουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Στόχος μας είναι μία ισχυρή αυτοδιοίκηση, με περισσότερους πόρους, με περισσότερες αρμοδιότητες. Σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα και γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να βελτιωθούν, για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.
Ξεκαθαρίσαμε στη συζήτηση που είχαμε πριν από λίγο με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι οι προτάσεις που λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο, θα αξιοποιηθούν, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές προτάσεις, οι οποίες κινούνται σε μία διαφορετική λογική.
Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε επιλέξει παράλληλα με αυτά τα βήματα που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της, να κάνουμε μία βαθιά δημοκρατική τομή, να δώσουμε μία νέα ώθηση στην υπόθεση της Δημοκρατίας στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της προώθησης της απλής αναλογικής. Πάνω σε αυτή τη βάση, δεχόμαστε οτιδήποτε μπορεί να είναι πιο λειτουργικό.
Δεν κατάλαβα, ειλικρινά, κάποιες από τις προτάσεις, ποιον ακριβώς σκοπό υπηρετούν. Επαναλαμβάνω, ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα δεχτούμε ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο για την υπόθεση της αυτοδιοίκησης, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι ισχύουν αυτά που σας είπα πριν.
Τις επερχόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο θα τις δείτε, είναι αρκετά τα σημεία που συζητήσαμε. Κάτι που ανακοίνωσα και τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, η δυνατότητα της ενδοεπικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή να βάζει κάποιος πολίτης έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές, τις οποίες θα δείτε τις επόμενες ημέρες.
Το ποσοστό των υποψηφίων στις εκλογές -ήδη έχουμε δεχθεί και από την ΚΕΔΕ αντίστοιχα αιτήματα- θα αυξηθεί από αυτό που τέθηκε αρχικά στο νομοσχέδιό μας, δηλαδή το +10%. Κρίνεται ως μέτρο το οποίο θα διευκολύνει στην ανανέωση συνδυασμών και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε διάφορα πρόσωπα.
Δεν συζητάμε για έναν γύρο εκλογών και μάλιστα σε μία λογική ότι ο πρώτος υποψήφιος που θα «κόψει το νήμα», αυτομάτως να είναι ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος. Αντίθετα, οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο».
«Όχι στην απλή αναλογική της συναλλαγής και του παζαριού».
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την αμετακίνητη στάση της επί των προτάσεων των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας:
«Σήμερα, για άλλη μια φορά, ήρθαμε με προτάσεις και ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Είμαστε ξεκάθαροι: θέλουμε ένα σχέδιο νόμου για την κοινωνία, για τον άνθρωπο, για νέες θέσεις εργασίας, για παραγωγική ανασυγκρότηση, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για να λύνει προβλήματα κι όχι να δημιουργεί. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, καταθέσαμε σχέδιο νόμου για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που είναι η ελπίδα και το μέλλον της χώρας και των νέων παιδιών. Καταθέσαμε προτάσεις και για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Πέσαμε πάνω σε τοίχο. Καμία πρόταση, καμία διάθεση συνεννόησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Κι επειδή η αλήθεια είναι η κόρη του χρόνου, σήμερα αποκαλύφθηκε ποιος θέλει το διάλογο και τη δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο νόμου δεν απαντά στη δημοκρατία, δεν «ακουμπά» στην κοινωνία.
Δεν έχει ορατότητα κοινωνική. Είναι σχέδιο νόμου που αποσκοπεί μόνο σε παιχνίδια εξουσίας. Ξεκάθαρα πράγματα.
Εμείς είπαμε «ναι» στην απλή αναλογική, την καθαρή, την άδολη, της πρώτης Κυριακής, της πρώτης επιλογής, εκεί που πραγματικά φαίνεται η βούληση της κοινωνίας. Αυτή είναι μια πρόταση στην οποία συγκλίνει διαχρονικά η πλειονότητα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.
Όχι απλή αναλογική συναλλαγής και παζαριού.
Εμείς θέλουμε την αποτελεσματικότητα, το έχουμε δηλώσει και το έχουμε κάνει πράξη.
Μας σταματούν οι πολίτες στο δρόμο και μας ρωτούν: εσείς που είστε συνεργατικοί και αποτελεσματικοί, που κάνατε τόσα έργα, που στηρίζετε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, γιατί θέλουν να σας υποβαθμίσουν; Γιατί δεν θέλουν να σας αναβαθμίσουν, ώστε να αναβαθμιστούν κι αυτοί;
Σ’ αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Είχαν μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να αφήσουν βαθύ το αποτύπωμα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά δυστυχώς, με υπαιτιότητα του Υπουργείου και του Υπουργού Εσωτερικών, την κλότσησαν.
Σήμερα, περισσότερο καθαρά από κάθε άλλη φορά, φάνηκε ποιος δεν θέλει τον διάλογο – στο Υπουργείο Εσωτερικών παρατηρείται μια ψευδαισθηγιογόνος εγωγνωσία των πραγμάτων – και ποιος τον επιζητά, ποιος προσπαθεί να ενώσει δυνάμεις για ν’ αλλάξει η κατάσταση στη χώρα, την κοινωνία και τους νέους. Για να δώσουμε ελπίδα κι όχι λεπίδα».
Με τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες και δεδομένου ότι προηγήθηκε την περασμένη Τετάρτη συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Νομοσχέδιο «Κλεισθένης» και την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του Νομοσχεδίου με τις όποιες αλλαγές κάνει ο κ.Σκουρλέτης.