Σε μια διαδρομή ενός τρένου, ένας λευκός ρατσιστής άνθρωπος παραπονέθηκε γιατί κάθισε δίπλα του ένας μαύρος και ζήτησε γι’ αυτό να αλλάξει θέση. Ευθύς αμέσως ο επόπτης γραμμής απαντάει το εξής: «Μας συγχωρείται κύριε που καθίσατε δίπλα σε ένα τόσο άθλιο άνθρωπο, υπάρχει μια κενή θέση στην πρώτη κλάση που μπορείτε να πάτε εκεί».
Σηκώνεται ο λευκός ρατσιστής αλλά τον σταματάει ο υπεύθυνος της γραμμής λέγοντας: «Απευθύνθηκα στον διπλανό σας κύριε!», αφήνοντας εμβρόντητο τον άθλιο ρατσιστή.
Η ανέκδοτη ιστορία αυτή δίνει το έναυσμα για μια σωστή συμπεριφορά αντιμετώπισης φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί η κοινωνία μας από επικίνδυνες αντιλήψεις.
Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Ρεθύμνου, το οποίο διαδραματίστηκε στον δημοτικό κήπο της πόλης αποτελεί μια ελπίδα στη σημερινή κατάσταση και μια εναλλακτική διέξοδο των ανθρώπων από όσα στεγανά φυλακίζουν την ανθρώπινη σκέψη και εμποδίζουν την πνευματική αληθινή ελευθερία.
Πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες που διοργάνωσαν το φεστιβάλ και συγκινούν με το παράδειγμά τους, πλημυρίζοντας με οράματα διδάγματα.
Που αγωνίζονται κι εμπνέουν για ένα κόσμο απαλλαγμένο από ανισότητες, μίση και φθόνο, βασισμένο στην αρχική αγγελική φύση της αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης.
«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», σε μια κατάσταση ευρείας αποδοχής όπου κυριαρχεί ο ειλικρινής σεβασμός και η ατόφια αγάπη για τον συνάνθρωπο και τη φύση γενικότερα.
Διόλου τυχαία, συνέπεσε η ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ με την παγκόσμια ημέρα κατά της επιθετικότητας σε παιδιά (04/06) ενώ την επομένη της λήξης του φεστιβάλ γιορτάζεται παγκοσμίως, η ημέρα του περιβάλλοντος (06/06).
Η εγκληματικότητα κατά των παιδιών, κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αυξημένο βαθμό στην αξιολόγηση της διαβάθμισης αξιόποινων πράξεων, γιατί έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία.
Η σωστή διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου βασίζεται στην απουσία βίας και στη διαμόρφωση μιας συνειδητότητας που θα είναι η εγγύηση ειρήνης σε ένα κόσμο που οι αρχές της αέναης ευημερίας θα είναι αυτονόητες και θα διασφαλίζουν το μέλλον.
Το περιβάλλον, είναι το σπίτι μας το οποίο «δεν κληρονομήσαμε, αλλά δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», και για αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε σε μια αειφόρα κατάσταση που θα μας επιτρέψει να υπάρχουμε αρμονικά με το περιβάλλον.
Η βασική διεθνής συμφωνία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC). Είναι μία από τις τρεις συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο το 1992.
Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες και ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας, με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους.
Το 2015 το Συμβούλιο ασχολήθηκε με δύο ζητήματα που σχετίζονται με την UNFCCC: την επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία αφορά τις δεσμεύσεις κατά τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως το 2020, τις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2020, με τη συμμετοχή όλων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της UNFCCC και με στόχο την περαιτέρω μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.
Η διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 και στις 12 Δεκεμβρίου, τα μέρη κατέληξαν σε νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας συνιστάται δεσμευτική συμφωνία υψηλού διεθνούς κύρους και ιδρύει κατάσταση νομικής ισχύος μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών.
Περιλαμβάνει σχέδιο δράσης ώστε οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να φτάσουν στις υψηλότερες τιμές τους έως το 2020 το αργότερο, να ελαττωθούν κατά 50% τουλάχιστον έως το 2050, σε σύγκριση με το 1990, και να είναι σχεδόν μηδενικές.
Ενέκρινε συμπεράσματα για τη χρηματοδότηση του κλίματος ως μέσου για την επίτευξη του στόχου αύξησης της θερμοκρασίας κατά λιγότερο από 2° C και μετασχηματισμού των οικονομιών σε ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, βιώσιμες οικονομίες, με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι χρηματοδοτικές συνεισφορές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν στόχο τα 100 δισ. $ ετησίως από ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών πηγών τα οποία έχουν δεσμευθεί να συγκεντρώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες έως το 2020 και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.
Αυτό τον κόσμο μπορούμε να τον αλλάξουμε μέσα από τον προσωπικό αγώνα του κάθε ανθρώπου και το κουράγιο με τη δύναμη αισιοδοξίας που αναβλύζουν τέτοιου είδους δράσεις όπως το αντιρατσιστικό φεστιβάλ.
Δεν θα μπορούσα να κλείσω διαφορετικά με το: «Έχω ένα όνειρο, ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα, όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους», την περίφημη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά την ομιλία του σε 250 χιλιάδες ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, στις 28 Αυγούστου 1963.