Η εκδήλωση αυτή, που συνδύαζε Λόγο, Θέατρο, Μουσική, Τραγούδι, Χορό και βιντεοπροβολή, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο μιας παγκρήτιας εκπαιδευτικής δράσης για τον Αντώνιο Βορεάδη και τον εορτασμό των 100 Χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για τον Αντώνιο Βορεάδη και για την Κρήτη στα Χρόνια της Ένωσης, που περιελάμβανε εργασίες μαθητών άλλων Σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, που επίσης υλοποίησαν την εκπαιδευτική δράση, αλλά και των δικών μας μαθητών, που από την περασμένη χρονιά ασχολήθηκαν με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος.
Στο Α’ μέρος, οι μαθητές παρουσίασαν την πρωτότυπη έρευνά τους με μεστό αφηγηματικό λόγο, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών. Με την εμψύχωση της φιλολόγου Αθηνάς Δρανδάκη, μιας από τις δύο συντονίστριες της δράσης σχετικά με τον Αντώνιο Βορεάδη, άντλησαν πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, συγκέντρωσαν προφορικές μαρτυρίες και συνεργάστηκαν με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.
Στο Β’ μέρος, το θεατρικό έργο «Κρήτη Παλαίουσα» του Αντώνιου Βορεάδη παρουσιάστηκε από το Θεατρικό Όμιλο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Πολυτίμης Παπαδοπούλου, της άλλης συντονίστριας της δράσης, και της καθηγήτριας πληροφορικής Άννας Πατεράκη. Βενετοί πρίγκιπες και Κρητικοί αντάρτες μας μετέφεραν σε μία άλλη εποχή, όπου για μία ακόμη φορά η εξέγερση ήταν η κρητική αντίδραση στους δυνάστες.
Την επιτυχημένη εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, αλλά και Ρεθυμνιώτες που ήθελαν να πληροφορηθούν σχετικά με την προσφορά, το έργο και την προσωπικότητα του ανθρώπου που υπηρέτησε ως 1ος Νομάρχης Ρεθύμνης.
Οι πενήντα μαθητές μας που συμμετείχαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό: με ενθουσιασμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αλλά και με απόλυτο συντονισμό, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, ως παρουσιαστές, ως ηθοποιοί, ως χορευτές, ακόμα και στη λύρα! Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για την εξαιρετική βραδιά που μας προσέφεραν!
Θα θέλαμε, όμως, να ευχαριστήσουμε και όλους όσοι με το δικό τους τρόπο συνέβαλαν στην υλοποίηση και στην επιτυχία της εκδήλωσης:
Πρώτα-πρώτα ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και προσωπικά την κυρία Μαίρη Λιονή, όπως και το Δήμο Ρεθύμνου, τον κύριο Γιώργο Μαρινάκη και την κυρία Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη για την ολόπλευρη υποστήριξή τους.
Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλονται προς την κυρία Μαρία Τζενάκη, Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και γενική συντονίστρια της Παγκρήτιας εκπαιδευτικής δράσης του Αντωνίου Βορεάδη, για την αφειδώλευτη παραχώρηση πλούσιου υλικού, για τις πολύτιμες συμβουλές της και για την αμέριστη συμπαράστασή της.
Ακόμα προς την κυρία Αγγελική Καψάσκη για τις καίριες, όπως πάντα, υποδείξεις της.
Επίσης, θερμά ευχαριστούμε τους κυρίους Γεώργιο Δρανδάκη και Μιχάλη Τρούλη, οι οποίοι διέθεσαν το χρόνο τους και μας παραχώρησαν με μεγάλη προθυμία συνέντευξη, καταθέτοντας όσα άκουσαν και όσα μελέτησαν σχετικά με τον Αντώνιο Βορεάδη.
Θα πρέπει επιπλέον να ευχαριστήσουμε και το μουσικό Γιάννη Σωμαρά, που προσφέρθηκε ευγενικά να διανθίσει καλλιτεχνικά με τη συμμετοχή του την εκδήλωσή μας, αποδίδοντας στο λαούτο και το τραγούδι μελοποιημένους τους στίχους, που ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης αφιέρωσε στον Αντώνιο Βορεάδη.
Ο Χορευτικός Όμιλος του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της κυρίας Ιγνατίας Κωφοπούλου, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης που απέδιδαν υποβλητικά το κλίμα της εποχής.
Επίσης, ευχαριστούμε το χορευτικό Σύλλογο «Ερωφίλη» και την κυρία Κρυοβρυσανάκη, για την πρόθυμη παραχώρηση ανδρικών κρητικών ενδυμασιών.
Τέλος, ευχαριστούμε και όλους όσους παρευρέθηκαν στο Ωδείο το βράδυ της Δευτέρας και χάρισαν το ζεστό τους χειροκρότημα στα παιδιά μας!
Ο Διευθυντής και το Εποπτικό Επιστημονικό Συμβούλιο
του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης