Το νέο βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου Θεολόγου – Φιλολόγου και πανεπιστημιακού π. Χαράλαμπου Καμηλάκη, με τον παραπάνω τίτλο, είναι η διδακτορική διατριβή του στο ΕΚΠΑθηνών. Στις 832 σελίδες του ο συγγραφέας ασχολείται με τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού αλλά σχεδόν άγνωστου στο ευρύ κοινό Ρεθεμνιώτη ζωγράφου, αγιογράφου – προσωπογράφου και επιδέξιου χαράκτη.
Πρόκειται για περισπούδαστη διατριβή γύρω από την εποχή, τη ζωή και το σπουδαίο έργο του Αντωνίου Βεβελάκη, για τον οποίον δεν είχε γραφεί σχεδόν τίποτα, ενώ το καλλιτεχνικό έργο του είναι και σπουδαίο και είναι διάσπαρτο σε πολλούς ναούς του Ρεθύμνου, της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο συγγραφέας ύστερα από πολύχρονη έρευνα εντόπισε 161 φορητές εικόνες, της Θεοτόκου, του Χριστού και πολλών αγίων, τις οποίες αναλύει τεχνοτροπικά, με εύστοχες παρατηρήσεις σε δογματικά ζητήματα. Κάνει μάλιστα δώρο στον αναγνώστη την ίδια την πολύχρωμη εικόνα για ψυχική ανάταση και ευλαβική απόλαυση. Επισημαίνει παράλληλα τις επιρροές που δέχθηκε πιστός στην Ορθοδοξία, ευλαβής αγιογράφος από την ζωγραφική της Δύσης, από τη Βυζαντινή και αγιορείτικη παράδοση, πριν διαμορφώσει το δικό του αγιογραφικό ύφος.
Σε ένα μόνο χαρακτικό έργο του θα αναφερθώ, αυτό της λιθογραφίας του Α. Βεβελάκη για τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και τα γύρω από αυτόν κτίσματα, που απεικονίζει όλα τα σχολικά κτήρια της πόλης του Ρεθύμνου (Δημοτικό, Ελληνικό, Γυμνασιακές τάξεις) μέχρι το 1900 περίπου. Είναι τόσο πειστική αυτή η λιθογραφία, που μπορεί να νομίσει κάποιος ότι «τραβήχτηκε» το 2020 με drone.
Με την πολύχρονη και εξαντλητική έρευνα και μελέτη στο θέμα, ο π. Χ. Καμηλάκης αποθησαύρισε στο βιβλίο του με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, το σύνολο των έργων τού πολύ λίγο γνωστού, αλλά μεγάλου Ρεθεμνιώτη ταλαντούχου καλλιτέχνη και παραδίδει τούτο για αξιοποίηση από τους μελετητές και την κοινωνία.
Άξιος ο κόπος και σπουδαίο το έργο σου, πάτερ Χαράλαμπε.