Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών και τους Συλλόγους Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και «Αλκυόνη», διοργάνωσαν ημερίδα ευαισθητοποίησης και απελευθέρωση άγριων πουλιών, το Σάββατο 23 Μαΐου στις Αρχάνες.
Η εκδήλωση με θέμα: «Η βιοποικιλότητα της περιοχής μας. Απελευθέρωση άγριων πουλιών», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, ενώ η απελευθέρωση πουλιών έγινε στη θέση «Χωστό Νερό» στο Γιούχτα.
Οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρχανών-Ρούβα-Γουβών από την κυρία Μαρία Σφακιανάκη, υπεύθυνη του ΚΠΕ, για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των Αρχανών και του αρχαιολογικού και οικολογικού πάρκου του Γιούχτα από τον κ. Στέργιο Χατζάκη, αναπληρωτή υπεύθυνο του ΚΠΕ, για τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα του νησιού από την κυρία Πόπη Μπαξεβάνη, εξωτερική συνεργάτιδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), καθώς και για το σημαντικό έργο περίθαλψης της άγριας πανίδας και τη νέα δράση που υλοποιεί η ΑΝΙΜΑ με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών της Άγριας Ζωής» από την κυρία Μαρία Γανωτή, πρόεδρο του Συλλόγου.
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι μετακινήθηκαν στη θέση «Χωστό Νερό» στα δυτικά του Γιούχτα, όπου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την επιστροφή πέντε όρνιων (ή σκάρες, Gyps fulvus) στην ελευθερία. Τα πουλιά είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια του 2014 από εθελοντές της ΑΝΙΜΑ και του ΜΦΙΚ, ευαισθητοποιημένους συμπολίτες αλλά και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Κρήτης σε διάφορα σημεία του νησιού, είτε δηλητηριασμένα, είτε εξαντλημένα. Αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ αλλά και τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προωθήθηκαν στην Αθήνα για αποθεραπεία και ανάρρωση και το Σάββατο αφέθηκαν να επιστρέψουν ελεύθερα στην κρητική φύση.
Η μεταφορά των τραυματισμένων ζώων από και προς την Αθήνα έγινε με την ευγενική χορηγία της ΑΝΕΚ LINES, που στέκεται πάντα αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τη διάσωση και διατήρηση της άγριας πανίδας της Κρήτης.
Την εκδήλωση κάλυψε υγειονομικά η Εθελοντική Ομάδα ΠΡΟΤΕΚΤΑ Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων «Φίλιος ΖΕΥΣ».
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν και βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα τους εθελοντές, τους απλούς πολίτες σε όλο το νησί και τους εργαζόμενους στις δασικές υπηρεσίες και τη θηροφυλακή, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, έχουν την ευαισθησία και τη διάθεση να αφιερώσουν χρόνο για τη διάσωση τραυματισμένων, δηλητηριασμένων ή αδύναμων ζώων.