Ένα πολύ σημαντικό σημερινό πρόβλημα, είναι οι διατροφικές ελλείψεις και οι συνέπειές τους σε σημαντικό αριθμό μικρών μαθητών, γεγονός που έχει προβληματίσει και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τους τοπικούς δήμους.
Σήμερα μια σημαντική μέριμνα των δήμων αποτελεί η εξεύρεση δυνατοτήτων, (όσον αφορά στους αναγκαίους πόρους, αλλά και στην υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων), για την κάλυψη αυτής της υπάρχουσας ανάγκης για αυτά τα παιδιά, των οποίων ο αριθμός, (για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους), συνεχώς αυξάνεται!
Όμως εκτός αυτού του βασικού και ουσιαστικού προβληματισμού, για αυτήν την κατηγορία των παιδιών, το γενικότερο διατροφικό πρόβλημα όλων των παιδιών, είναι ένα θέμα που θα ‘πρεπε να έχει απασχολήσει, ενεργητικά και αποτελεσματικά, τους αρμοδίους, διότι τα παιδιά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν διατρέφονται σωστά !
Η παρούσα σημαντική αναφορά και ο αντίστοιχος σοβαρός σκεπτικισμός, ενώ σαν αιτία έχει και βάθος και πλάτος στον χρόνο, σαν αφορμή προέκυψε από ένα δημοσίευμα, που «έπεσε» στην ματιά μας, και την σχετική περισσότερη έρευνά μας, σχετικά με τη διατροφική αξία ενός «παραμελημένου» τοπικού προϊόντος, που είναι οι σταφίδες!
Οι σταφίδες, είναι από τις πλέον θρεπτικές τροφές, με πάμπολλα στοιχεία που βοηθούν τον οργανισμό να κρατιέται υγιής.
Είναι πηγή καλίου σιδήρου σεληνίου φυλλικού οξέως, με πληθώρα βιταμινών A, B και C, έχει αντιβακτηριδιακές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις, (προστατεύει από τερηδόνα, ουλίτιδα και οδοντική πλάκα, κάτι πολύ σημαντικό για τα σημερινά παιδιά και τα σχετικά προβλήματά τους), είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά, προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την υπέρταση, δίνουν ταχύτατη τόνωση και ενέργεια, προσφέρουν πολλές θερμίδες (περίπου 250 θερμίδες τα 100 γραμμάρια) και είναι ένα πολύ καλό σνακ κλπ. Από την αρχαιότητα αποτελούσαν βασικό στοιχείο διατροφής των προγόνων μας. Οι σταφίδες έχουν διάρκεια ζωής, και προσφέρονται για εύκολες αποθηκεύσεις, μεταφορές και διανομές.
Ίδιες σημαντικές ιδιότητες και αξίες έχουν και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί με τους οποίους ανατραφήκαμε όλοι μας. (Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια κλπ.).
Αν κανείς ανατρέξει στο διαδίκτυο θα βρει πλούσιο αποδεικτικό υλικό, για την θρεπτική κλπ. αξία της σταφίδας και θα συμφωνήσει στην άποψη ότι η κατανάλωση σταφίδας από, όλους, τους μαθητές αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση στην σωστή και υγιεινή διατροφή, όλων, των παιδιών.
Η πρότασή μας λοιπόν είναι εύλογη, προκύπτουσα από τα προεκτεθέντα, και αφορά στην οργάνωση προμήθειας και διάθεσης σε όλους τους μαθητές, κρητικής σταφίδας. (Με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα είδη τοπικών ξηρών καρπών).
Την σχετική οργάνωση θα πρέπει να αναλάβει ο δήμος, μέσω των οργάνων του (σχολικές επιτροπές), και η διανομή -κατανάλωση θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων κάθε σχολείου.
Ίσως μάλιστα, μέσα από μια συνεργασία των δημοτικών κλπ. οργάνων που αναφέραμε και των παραγωγών, να υπάρξει διαθεσιμότητα προς τους μαθητές μας και άλλων παράγωγων προϊόντων που σήμερα ξεχαστήκανε, ενώ στα παιδικά μας χρόνια ήταν η καθημερινότητά μας (όπως π.χ. ξηρή μουσταλευριά κλπ).
Με αυτήν την δημοτική δράση, αφενός θα επιτευχθεί μια ουσιαστική αντιμετώπιση πολλών προβληματιστικών παραμέτρων που αφορούν στους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας, και αφετέρου θα διαφημισθεί και θα προωθηθεί η κατανάλωση και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Όσον αφορά και στην οικονομική παράμετρο, αυτή η μορφή δράσης είναι πολύ ευκολότερη και εφικτότερη στην προώθησή της, με διάφορες και ποικίλες πηγές κάλυψης της (δημοτική δαπάνη, χορηγίες παραγωγών, χορηγίες επιχειρήσεων και πολιτών κλπ.).
Η παρούσα πρόταση θέτει την ιδέα αυτής της εφικτής ουσιαστικής προσφοράς για τους μαθητές μας, και, σίγουρα, χρειάζεται να ακολουθήσει μια επεξεργασία και ένας διάλογος, για να «στηθεί» το οικοδόμημα της όπτιμης υλοποίησής της.
Ο δήμος, και οι αντίστοιχοι φορείς του, έχουν την αρμοδιότητα, υποχρέωση, δικαίωμα και ευθύνη προώθησής της.