Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δυο μήνες οι εργαζόμενοι στο Νομικό Πρόσωπο και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ρεθύμνου (ΚΕΔΗΡ). Η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου των δαπανών που ακολουθείται πλέον σε όλους του δήμους έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή ποσών που αφορούν σε μισθοδοσίες, διαγωνισμούς για την προμήθεια τροφίμων, διαγωνισμούς καθαριότητας κ.α., με αποτέλεσμα το προσωπικό που εργάζεται στις δομές του μητροπολιτικού Δήμου να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ο οικογενειακός τους προγραμματισμός έχει «τιναχτεί στον αέρα», καθώς τους τελευταίους μήνες εισπράττουν τις απολαβές τους με δυσκολία, την ώρα που οι καθημερινές υποχρεώσεις τρέχουν.
Στις τάξεις των υπαλλήλων του Νομικού Προσώπου επικρατεί αναταραχή και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, βάζοντας «λουκέτο» στις δημοτικές δομές.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τάσο Παπαδουράκη, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου Ρεθύμνου, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για το 2013 για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο και στην ΚΕΔΗΡ, καθώς έχει αλλάξει η νομοθεσία και πλέον για τις εγκρίσεις των Προτάσεων Ανάληψης Υποχρέωσης (Π.Α.Υ.) άνω των 50.000 ευρώ, απαιτείται η υπογραφή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ενώ μέχρι πρότινος τα εντάλματα έφεραν τις υπογραφές μόνο του δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου και της προϊσταμένης της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρνείται να αναλάβει τη συγκεκριμένη υποχρέωση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να ελέγχει τα ταμεία των Δήμων και να διαπιστώνει αν όντως υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τις μισθοδοσίες ή όχι. Έτσι, η μη εφαρμογή της νομοθεσίας «σκοντάφτει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς ο επίτροπος δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής, εφόσον δεν έχει την γραπτή έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το χειρότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα δοθεί λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία κατά την οποία δεκάδες εργαζόμενοι καλούνται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, δίχως να εισπράττουν τις μηνιαίες απολαβές τους.
«Τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου, όμως δεν εγκρίνεται από τον επίτροπο η εκταμίευσή τους, κι έτσι η Οικονομική Υπηρεσία δεν μπορεί να καταβάλει τις μισθοδοσίες για τους δυο πρώτους μήνες του 2013 στο Νομικό Πρόσωπο και στην ΚΕΔΗΡ. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν δέχεται να υπογράφει Πρόταση Ανάληψης Υποχρέωσης από τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγχει τους Δήμους και το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σειρά του δεν δίνει την έγκριση για τη δαπάνη.
Δυστυχώς, το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό και θα πρέπει να βρεθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο, καθώς δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ρεθύμνου, αλλά όλους τους Δήμους της χώρας» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Παπαδουράκης.
Η επίλυση πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν κατά την άσκηση προληπτικού ελέγχου στους δήμους της χώρας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη, με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε κοινά αποδεκτό ότι ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των δήμων από τους επιτρόπους πρέπει να επιλύονται με τρόπο τέτοιο ώστε, πρώτον, ο έλεγχος νομιμότητας να μην αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας και δεύτερον, να αντιμετωπίζονται ενιαία και με ομοιόμορφο τρόπο νομικά ζητήματα, ώστε να αποφεύγονται αντιφατικές αποφάσεις.
Σε ότι αφορά στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2010, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, εκ μέρους της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι από τα 591.909 εντάλματα που αφορούσαν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόλις το 1,52% των ενταλμάτων επιστράφηκε αθεώρητο, αλλά ακόμη και αυτό το ποσοστό, αφού έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις, τελικά εγκρίθηκε. Ως εκ τούτου το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καμία απολύτως απώλεια χρημάτων.
Εξάλλου, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται ο ρόλος των ελεγκτικών οργάνων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει, τελικά, διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτη είχε ζητήσει τη θεσμοθέτηση του προληπτικού έλεγχου των δαπανών ακριβώς για τη διαφύλαξη τόσο της νομιμότητας, όσο και της προστασίας των ίδιων των δημοτικών αρχών και του δημοσίου χρήματος.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο εντοπισμός πλημμελειών σε εντάλματα δαπανών κατά την άσκηση του προληπτικού ελέγχου και η συμμόρφωση των υπηρεσιών των Δήμων, έτσι ώστε να υποβάλλονται εκ νέου τα εντάλματα σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του αρμοδίου Δικαστηρίου.
Και τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ΚΕΔΕ, ώστε με κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, να επιλύονται τα προβλήματα και να διευκολύνεται στην πράξη και στο πλαίσιο της νομιμότητας το έργο των Δήμων.