Απογοητευτικές ήταν οι δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας click away για την αγορά του Ρεθύμνου. Πολλά καταστήματα παρέμειναν με κατεβασμένα ρολά, τόσο την Κυριακή όσο και χθες, αφού οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να μην προσφέρουν την επιτρεπόμενη από το κράτος υπηρεσία, αφού δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα ή δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχετική ιστοσελίδα του καταστήματος τους, άρα δεν μπορούν να πουλήσουν.
Όσοι πάλι ανέβασαν ρολά και τοποθέτησαν αλυσίδες για την απαγόρευση εισόδου κοινού σε αυτά ήρθαν επίσης αντιμέτωποι με μηδαμινό καταναλωτικό ενδιαφέρον, αφού ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν κλείσει ραντεβού για να παραλάβουν κάποιο προϊόν.
Ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου εμφανίζεται ανήσυχος και προβληματισμένος με τα νέα αυτά δεδομένα που έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ κακό οικονομικό κλίμα, όπου ήδη δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και άλλες τόσες είναι αντιμέτωπες με χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν μετά από τόσους μήνες μηδενικού τζίρου.
Οι επιχειρηματίες εκτιμούσαν ότι την περίοδο των γιορτών θα μπορούσαν να δουλέψουν και η τοπική οικονομία να ανασάνει, ωστόσο με τα νέα δεδομένα αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είδη ένδυσης και υπόδησης δεν μπορούν να πωληθούν με την υπηρεσία του clikc away, αφού οι καταναλωτές θέλουν να τα δοκιμάσουν για να επιλέξουν και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα τυφλά και στο πεζοδρόμιο.
Η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και προβληματισμό. Οι έμποροι χαρακτηρίζουν το μέτρο ως λύση που δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και εκτιμούν πως είναι ανεφάρμοστο σε χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.
Χθες μάλιστα το αίτημα, να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς μεταφέρουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι έμποροι της Κρήτης. Στην επιστολή, που υπογράφει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων του νησιού, περιγράφεται η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπορικές επιχειρήσεις, αναφέρονται στη μεγάλη αγωνία που βιώνουν και την απόγνωση στην οποία και βρίσκονται οι έμποροι της Κρήτης, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και προσθέτουν κατηγορηματικά ότι «Επειδή έχουμε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away, ζητάμε για την Κρήτη, που ως περιφέρεια το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ. και κάτω».
Σημειώνεται ότι χθες επαναλειτούργησαν τα κομμωτήρια με τεράστιες λίστες αναμονής όπου η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού. Χθες επίσης άνοιξαν και τα βιβλιοπωλεία της πόλης με αυστηρά υγειονομικά μέτρα ενώ, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και τα κέντρα περιποίησης νυχιών.
Δίχως αντίκρισμα το clikc away για τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου, λίστες αναμονής στα κομμωτήρια
Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στην πόλη σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα που τις πρωινές ώρες σχημάτιζαν ουρές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε αντίθεση με τους εμπορικούς δρόμους, όπου ελάχιστοι καταναλωτές έκαναν τη βόλτα τους κοιτώντας κατά κύριο λόγο τις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων.
Το μερικό άνοιγμα της αγοράς, από χθες έφερε καταναλωτές και επαγγελματίας αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, στην οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν.
Στα κομμωτήρια η κίνηση ήταν αυξημένη, όπως και στα βιβλιοπωλεία, ωστόσο στα υπόλοιπα καταστήματα η εφαρμογή της μεθόδου αγορών με το υπηρεσία «click away» έχει εισάγει νέα δεδομένα στη λειτουργία της αγοράς, με τα οποία στην πλειοψηφία τους οι έμποροι δεν είναι προετοιμασμένοι αλλά ούτε σύμφωνοι, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για μέτρο ανεφάρμοστο για τις αγορές μικρών πόλεων αφενός και αφετέρου αναποτελεσματικό για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αφού οι καταναλωτές δεν μπορούν να πραγματοποιούν αγορές στα τυφλά, χωρίς να έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα. Την ίδια στιγμή ούτε οι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το μέτρο και όπως φάνηκε από την πρώτη μέρα τουλάχιστον δεν θα μπορέσουν να κάνουν αγορές με αυτόν τον τρόπο.
Την ίδια στιγμή, μετά από ένα και πλέον μήνα που παρέμεναν κλειστά στο πλαίσιο του lockdown επαναλειτούργησαν χθες με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια. Η κίνηση δεν ήταν μεγάλη, με την έννοια ότι οι πελάτες εξυπηρετούνται με ραντεβού σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κόμμωσης, ενώ ελάχιστοι πελάτες περίμεναν έξω από τα βιβλιοχαρτοπωλεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τη σειρά τους.
Από την άλλη στην πλειοψηφία τους τα εμπορικά καταστήματα κυρίως αυτά με είδη ένδυσης και υπόδησης παρέμεναν κλειστά, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την υπηρεσία του click away, καθώς δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα ή σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ελάχιστα ήταν ανοιχτά -απαγορεύοντας την είσοδο εντός του χώρου του καταστήματος- αλλά και αυτό χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν υπήρχε καταναλωτικό ενδιαφέρον.
«Είναι σαν να μην έχουμε ανοίξει. Απλώς βρισκόμαστε στο κατάστημά μας αντί στα σπίτια μας. Ο κόσμος είναι εντελώς αδιάφορος και με όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ήταν καλύτερα να μείνουμε εντελώς κλειστά, καθώς αυτή η υπηρεσία click away δεν μπορεί να λειτουργήσει στα δικά μας καταστήματα. Ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει ένα παπούτσι ή ένα ρούχο πριν το αγοράσει. Δεν είναι λογικό να κάνει αγορές στα τυφλά. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτό τον τρόπο», μας είπε η κα Θεανώ Βαλασσάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων.
Για μεγάλες λίστες αναμονής κάνουν λόγο τα κομμωτήρια, που με διευρυμένο ωράριο και τηρώντας κατά γράμμα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ο Σπύρος Ανηψητάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε λάβει τα μέτρα που ορίζει το κράτος και έτσι έχουμε δυο άτομα -πελάτες στο κομμωτήριο για να τους παρέχουμε υπηρεσίες. Η λίστα αναμονής είναι μεγάλη για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ήμασταν κλειστά για ένα μήνα και ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι Χριστούγεννα, οπότε η κίνηση είθισται να είναι αυξημένη. Το ωράριο όπως το έχει καθορίσει το κράτος είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 (προαιρετικά). Εμείς είμαστε ανοιχτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Έχουμε χωρίσει το προσωπικό μας σε βάρδιες και κάποιες εξ αυτών παραμένουν σε αναστολή σύμβασης. Επειδή οι τεχνικές εργασίες είναι χρονοβόρες σίγουρα δεν θα προλάβουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες μας μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά τα ραντεβού της λίστας αναμονής φτάνουν μέχρι και τον Ιανουάριο».
Σύγχυση επικρατεί στον κλάδο των βιβλιοπωλών, αφού στο Ρέθυμνο τα περισσότερα καταστήματα είναι βιβλιοχαρτοπωλεία και όχι αμιγώς βιβλιοπωλεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, όπως μας είπε ο βιβλιοπώλης Στέλιος Δασκαλάκης:
«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες ως προς την εφαρμογή των μέτρων, διότι δεν είναι ξεκάθαρο για τα δικά μας καταστήματα που είναι βιβλιοχαρτοπωλεία. Το μισό μαγαζί λειτουργεί κανονικά και αναφέρομαι σε όσους θέλουν να αγοράσουν βιβλίο με κοινό με προβλεπόμενο αριθμό ατόμων ανάλογα με τα τ.μ. Το υπόλοιπο μαγαζί λειτουργεί με το click away. Όσοι θέλουν φωτοτυπίες ή κάποιο παιγνίδι αυτό θα πρέπει να γίνει τηλεφωνικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσα από τα μέσα κοινωνικών δικτύων. Είναι ένα προβληματικό πλαίσιο λειτουργίας. Κάποιος που χρειάζεται ένα βιβλίο και ένα στυλό, το βιβλίο μπορεί να το αγοράσει, το στυλό θα πρέπει να το αγοράσει κατόπιν ραντεβού. Στο Ρέθυμνο η πλειοψηφία των καταστημάτων είναι βιβλιοχαρτοπωλεία και όχι αμιγώς βιβλιοπωλεία όπως είναι στην Αθήνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επαναλειτουργία των κέντρων περιποίησης νυχιών από σήμερα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» είναι δυστυχώς εκτεταμένα». Για αυτό, όπως είπε, είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον.
Άνοιγμα του λιανεμπορίου ζητούν οι έμποροι της Κρήτης
Με επιστολή της στον πρωθυπουργό η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητά το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου στο νησί. Στην επιστολή της, την οποία κοινοποιούν στον υπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων, καθώς και στον υπουργό Οικονομικών επισημαίνουν την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και τονίζουν πως εφόσον το νησί έχει χαμηλό ιικό φορτίο τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά με αυστηρά υγειονομικά μέτρα.
Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι έμποροι αναφέρουν:
«Σε συνέχεια και επανάληψη της επιστολής μας με τα νέα δεδομένα, με έντονο προβληματισμό αλλά και αίσθημα ευθύνης, σας μεταφέρομε την αγωνία και την απόγνωση που βρίσκονται όλοι οι Έμποροι της Κρήτης, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και την παράτασή του για το λιανικό εμπόριο ή εν τέλει, τη λειτουργία του μόνο με τη μέθοδο του click away, που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις υποδομές να λειτουργήσουν με τη μέθοδο αυτή.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.
Η κλιμακούμενη υγειονομική κρίση οξύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική κρίση με ξεκάθαρη πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς οι παρενέργειες και οι ζημιές των αγορών είναι τεράστιες και το κράτος για πολλούς λόγους δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να στηρίξει όλο το κόστος.
Η αγορά δεν είναι ακορντεόν που κλείνει και ανοίγει και μετά η κανονικότητα λειτουργεί. Οι παρενέργειες στη ρευστότητα, στα οικονομικά μεγέθη, στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι δραστικά αρνητικές.
Είναι δεδομένο πως δεν δημιουργείται πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης κόσμου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όταν στις εκτός περιόδου καραντίνας εποχές, ακόμα και σε γιορταστικές ημέρες με αυξημένη κατανάλωση, κατά το πλείστον υπάρχει το πολύ ένας πελάτης ανά πάσα στιγμή και στη πλειοψηφία τους λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο.
Οι λοιμωξιολόγοι που καθημερινά σπέρνουν την καταστροφή με τις απόψεις τους δυστυχώς προτρέπουν την Κυβέρνηση και ουσιαστικά διαμορφώνουν «τι ανοίγει και τι κλείνει» στην κοινωνία και στην αγορά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες και τις παρενέργειες.
Επίσης οι λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν οικονομικά μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απότομη καταστροφή, δεν έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Φαίνεται ότι το όπλο του κορωνοϊού χρησιμοποιείται για να αλλάξει ο κόσμος. Μια άλλη κοινωνία και μία οικονομία που παράγει και διανομεί με ωφελημένες τις συσσωρεύσεις κεφαλαίου και με τη μικρομεσαία επιχείρηση να εξαφανίζεται. Αλλά δυστυχώς το κύτταρο της οικονομίας είναι το κύτταρο της κοινωνίας.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επειδή έχομε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης, για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, ζητάμε για την Κρήτη που ως περιφέρεια το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ειλικρινά υπάρχει μεγάλη απόγνωση και εξαγρίωση και φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψουν μεμονωμένες κινήσεις ανοίγματος των καταστημάτων.
Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
Η αγορά και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο».