Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ανωγείων ζητά να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγή από τις αποβολές ή τους θανάτους νεαρών ζώων λόγω της κακής διατροφής των ζώων.
Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο δημαρχείο Ανωγείων πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους παραγωγούς από τους κτηνιάτρους της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛ.Γ.Α. για τις αιτίες του προβλήματος. Εκεί, οι 35 περίπου κτηνοτρόφοι που παρευρέθηκαν έμαθαν ότι οι αποβολές και οι θάνατοι των νεαρών ζώων οφείλονται στην μη ισορροπημένη διατροφή και την έλλειψη ιχνοστοιχείων, κυρίως ψευδαργύρου και βιταμίνης Κ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον πρόεδρο του οργανισμού Ελληνικών αποζημιώσεων. Στην επιστολή που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι περιγράφουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου και το εκτεταμένο μέγεθος της καταστροφής. Επίσης, οι παραγωγοί αιτούνται έκτακτης επιχορήγησης από τον ΕΛ.Γ.Α. ώστε να μετριάσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Ωστόσο από πλευράς του τοπικού ΕΛ.Γ.Α. διευκρινίζεται, σύμφωνα με το διευθυντή του υποκαταστήματος Ηρακλείου Νίκο Δασκαλάκη, ότι με βάση το πόρισμα των κτηνιάτρων οι ζημιές προκύπτουν από διατροφικά αίτια τα οποία δεν δικαιολογούν αποζημιώσεις. Έχουν όμως γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ενημερωθεί η διοίκηση του οργανισμού για το πρόβλημα. Δηλαδή έχει σταλεί ενημερωτική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. στην οποία αναλύονται οι επισημάνσεις και οι διαπιστώσεις από τις αυτοψίες που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο κτηνίατρος κ. Ψαρουδάκης. Παράλληλα ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καταγραφή των ζημιών αφού το αίτιο της καταστροφής είναι μη καλυπτόμενο από τον κανονισμό και κάθε είδους καταγραφή από τον τοπικό ΕΛ.Γ.Α. θα ήταν παράνομη.
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Δασκαλάκης σχετικά με την εξέλιξη του αιτήματος των παραγωγών για καταβολή αποζημιώσεων, κυρίως λόγο του ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό η καταβολή έκτακτων αποζημιώσεων. «Οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις έχουν σταματήσει από το 2009. Πριν υπήρχαν περιπτώσεις που σε έκτακτες καταστάσεις, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δοθήκαν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις που δεν αναφέρονταν στον κανονισμό. Αυτή η δυνατότητα όμως δεν προβλέπεται από τον καινούριο κανονισμό, άρα δεν είναι δυνατόν να γίνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του τοπικού ΕΛ.Γ.Α.
Ταυτόχρονα ο κ. Δασκαλάκης αναφέρει ότι η γενικότερη έλλειψη κονδυλίων στον οργανισμό λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων του ορεινού Μυλοποτάμου. «Ίσως αν ήμασταν σε άλλες εποχές, να μπορούσε ο οργανισμός να εξοικονομήσει χρήματα από άλλους πόρους και να τα διαθέσει εκεί. Με την παρούσα οικονομική συγκυρία δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα». Βασική παράμετρος που ίσως επηρεάσει την απόφαση της διοίκησης του οργανισμού, σύμφωνα με το διευθυντή του τοπικού ΕΛ.Γ.Α., είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι καθολικό αλλά αφορά συγκεκριμένη μερίδα παραγωγών.