Αγαπητέ Ρεθυμνιώτη συμπολίτη,
Σου γράφουμε αυτήν την επιστολή για να σε ενημερώσουμε για την κατάργηση 49 ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που κάποιες από αυτές λειτουργούσαν στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, το ΕΠΑΛ Γαράζου, την ΕΠΑΣ και το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Ρεθύμνου.
Ίσως να μη γνωρίζεις ότι το κομμάτι της Τεχνικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκε ήταν από τα πιο υγιή, με τη μεγαλύτερη προτίμηση κυρίως από τις μαθήτριες και με ικανοποιητική επαγγελματική αποκατάσταση (γραφίστες, σχεδιαστές, νοσηλευτές, βρεφονηπιοκόμοι, αισθητικοί, κομμωτές, βοηθοί φυσικοθεραπείας-μασέρ, διακοσμητές – είναι οι ειδικότητες που καταργούνται στο Ρέθυμνο) και με επιτυχίες στα ΤΕΙ μέσω των πανελληνίων από τα ΕΠΑΛ.
Ίσως να μη γνωρίζεις ότι το ΕΕΕΕΚ, το κομμάτι της Ειδικής Αγωγής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, εστιάζει στην εκμάθηση τεχνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων (π.χ. στο εργαστήριο κεραμικής) με στόχο τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην παραγωγική διαδικασία και όχι στον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας.
Ίσως να μη γνωρίζεις τι είναι η τεχνική εκπαίδευση και να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται. Κι όμως… Η τεχνική εκπαίδευση απευθύνεται κυρίως στους μαθητές που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν άμεσα να βγουν στην αγορά εργασίας και δεν επιθυμούν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο.
Αγαπητέ συμπολίτη, σε προσκαλούμε να κάνεις μια βόλτα στην αγορά του Ρεθύμνου. Η κοπέλα που δουλεύει στο κομμωτήριο το δημόσιο τεχνικό σχολείο έχει τελειώσει, η κοπέλα που περιποιείται τα νύχια το δημόσιο τεχνικό σχολείο έχει τελειώσει, το μασάζ στα ξενοδοχεία γίνεται από δικούς μας μαθητές, η βοηθός νοσηλευτή που στρώνει το κρεβάτι και περιποιείται τον ασθενή το δημόσιο τεχνικό σχολείο έχει τελειώσει, η κοπέλα στο βρεφονηπιακό σταθμό και η υπάλληλος στο φαρμακείο το δημόσιο τεχνικό σχολείο έχουν τελειώσει και η σχεδιάστρια στο διαφημιστικό γραφείο υπήρξε μαθήτριά μας! Και αυτή η έξυπνη αφίσα για την εκδήλωση; Μα ναι, και αυτήν ο μαθητής του ΕΠΑΛ τη σχεδίασε. Και η βιτρίνα με τα παιδικά παπούτσια στην Αρκαδίου, πόσο ωραία ήταν στολισμένη τα Χριστούγεννα! Η μαθήτρια του τμήματος διακοσμητικής της ΕΠΑΣ τη δημιούργησε! Και το παζάρι του ΕΕΕΕΚ έξω από το Δημαρχείο, το θυμάσαι; Θυμάσαι τα κεραμικά και τις εντυπωσιακές κατασκευές των παιδιών; Μήπως τους γνωρίζεις αυτούς τους μαθητές; Μήπως είναι το δικό σου παιδί ή το παιδί κάποιου φίλου σου;
Το τεχνικό σχολείο αγκάλιασε αυτούς τους μαθητές που ίσως δυσκολευόντουσαν στη γενική εκπαίδευση και τους βοήθησε να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή τους και τελικά τους έβγαλε επαγγελματίες. Σίγουρα μπορούσαμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Χρειαζόμαστε επιμόρφωση για τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους αλλά και επαγγελματικά σεμινάρια για να παρέχουμε στους μαθητές μας όλες τις εξελίξεις του επαγγέλματος που επέλεξαν. Δε μας τα παρείχαν όσο έπρεπε. Ακόμα όμως και χωρίς αυτήν την υποστήριξη, μόνο με τον πίνακα και την κιμωλία και το σχολικό μας εργαστήριο, εμείς καταφέραμε και τοποθετήσαμε ένα λιθαράκι στην προσωπική και επαγγελματική καταξίωση των παιδιών μας.
Σήμερα παρόλο που το σχολικό έτος έχει ήδη ξεκινήσει 49 ειδικότητες Τεχνικής Εκπαίδευσης έχουν καταργηθεί με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με επικείμενη την απόλυσή τους. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς λειτουργούς με πολυετή εμπειρία στην Τεχνική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και με αλλεπάλληλες εξειδικεύσεις (μεταπτυχιακά, πιστοποιήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια) στο γνωστικό τους αντικείμενο και στην παιδαγωγική επιστήμη που δεν πλεόναζαν. Η επιλογή για τον Καιάδα έγινε με τον τροχό της τύχης, αναίτια και άδικα.
Η κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων άραγε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον; Θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί το σχολείο που ονειρευόμαστε; Και ποιο είναι τελικά το σχολείο που θέλουμε για τα παιδιά μας;
Οι εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου σε διαθεσιμότητα