Απονεμήθηκε και φέτος το βραβείο στη μνήμη του δημοσιογράφου Ευάγγελου Ανδρουλιδάκη, που δίδεται κάθε χρόνο στοN μαθητή, που κατάφερε να αριστεύσει κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και να εισαχθεί σε πανεπιστημιακή σχολή Δημοσιογραφίας ή Φιλολογίας. Φέτος η κυρία Ασπασία Γαλλιάκη, ανιψιά του αείμνηστου ρεθεμνιωτη δημοσιογράφου, βράβευσε τη φοιτήτρια Κατερίνα Δουλεγεράκη, η οποία πέρασε πρώτη στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, συγκεντρώνοντας την μεγαλύτερη βαθμολογία.
Χθες, στα γραφεία των «Ρ.Ν.», η κυρία Γαλλιάκη, η οποία συνεχίζει επί πολλά έτη και συγκεκριμένα από το 1999 να κάνει πράξη την επιθυμία του Ευ. Ανδρουλιδάκη, παρέδωσε στην πρωτοετή πλέον φοιτήτρια το βραβείο και μια επιταγή που αντιστοιχεί σε συμβολικό χρηματικό ποσό, ως βοήθημα για τις σπουδές της.
Η κυρία Ασπασία Γαλλιάκη, ως επίσημη πληρεξούσιος της οικογενείας για την απόφαση να δίνεται σε αριστεύσαντα πρωτοετή είτε σχολής Δημοσιογραφίας είτε Φιλολογίας, μετά την απονομή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ανθρώπου Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη, η μνήμη του οποίου, όπως είπε, είναι ζωντανή μέχρι και σήμερα και μέσα από αυτή την απονομή. Κάθε χρόνο και η ίδια νιώθει ότι εκπληρώνει την τελευταία του επιθυμία.
«Είμαι πολύ συγκινημένη, γιατί για μένα ο άνθρωπος αυτός είναι ο ευεργέτης μου. Κάθε χρόνο από το 1999 που παραδίδω στους αριστούχους αυτό το βραβείο νιώθω βαθιά ικανοποίηση γιατί εκπληρώνω την τελευταία του επιθυμία. Ο ίδιος μου είχε αφήσει ένα ποσό και μου ‘χε πει να το διαθέτω κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό. Εκτός από λαμπρός δημοσιογράφος ο Ευάγγελος Ανδρουλιδάκης, ήταν και εξαιρετικός άνθρωπος. Παραμένει ζωντανός μέσα από αυτή τη δράση και για μένα εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή μου, γιατί ήταν εκείνος που με είχε βοηθήσει και με είχε στηρίξει πάρα πολύ».
Ικανοποιημένη που πέτυχε τον στόχο της η νεαρή φοιτήτρια της Φιλολογίας Κατερίνα Δουλγεράκη, τελειόφοιτος του 2ου Γενικού Λυκείου, δήλωσε συγκινημένη για την απονομή που της έγινε και εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνεχίσει να κυνηγά τα όνειρά της: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή η Φιλολογία. Από την πρώτη στιγμή ήξερα τι σχολή θα δήλωνα. Ήταν το όνειρό μου και εξαρχής ήξερα ότι αν επιτύχω τον στόχο μου, όπως και έγινε, θα είμαι ευτυχισμένη, γιατί θα κάνω αυτό που μου αρέσει. Πλέον νιώθω ότι η Φιλολογία θα με ολοκληρώσει ως άνθρωπο και ελπίζω να τα καταφέρω να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές και να μπορέσω μια μέρα να διδάξω στο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το μεγάλο μου όνειρο. Είμαι πολύ συγκινημένη από την απονομή του βραβείου αυτού και πολύ ικανοποιημένη που βλέπω ότι οι προσπάθειές μου ανταμείβονται», ανέφερε.
Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Ανδρουλιδάκης
Ο Βαγγέλης Ανδρουλιδάκης του Αγγέλου και της Αιμιλίας γεννήθηκε στην Καρέ Ρεθύμνου στις 29 Μαΐου του 1907. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ρέθυμνο και με μεγάλες στερήσεις συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο της Φιλολογίας. Άρχισε την σταδιοδρομία του στην εκπαίδευση, διατελώντας επί δυο χρόνια διευθυντής σε ιδιωτικό σχολείο του Ρεθύμνου.
Τον κέρδισε όμως η δημοσιογραφία την οποία άρχισε να υπηρετεί από το 1929. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Βήμα» των Αθηνών το 1952. Οικονομικός σχολιαστής στην ΕΡΤ το 1954, οικονομικός συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» το 1955, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» επί σειρά ετών, εκδότης διευθυντής του περιοδικού «Οικονομική Πορεία» το 1959. Μέλος της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών με αξιόλογο συγγραφικό έργο. Υπήρξε από τους κορυφαίους της δημοσιογραφίας στην εποχή του επί σειρά ετών και διέπρεψε ιδιαίτερα στην οικονομική δημοσιογραφία, ώστε δικαίως να χαρακτηριστεί Πρύτανης του είδους.
Πάνω από όλα όμως υπήρξε ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, μια φωτεινή προσωπικότητα, ένας χαρισματικός χειριστής του λόγου.
«Έφυγε» στις 14 Ιουλίου του 1988. Η μνήμη του θα καίει άσβεστη και μέσα από το βραβείο που κάθε χρόνο θα απονέμεται στον καλύτερο μαθητή ρεθεμνιώτη που έχει έφεση στη δημοσιογραφία και το ποσό των 300 ευρώ για να βοηθηθεί στις πρώτες σπουδές του και να μη δοκιμαστεί όπως δοκιμάστηκε εκείνος.
Από το 1996 θεσπίζεται το βραβείο «Βαγγέλης. Αγγ. Ανδρουλιδάκης» και θα απονέμεται κάθε χρόνο στον μαθητή ή τη μαθήτρια που έχει προοπτική να αναδειχθεί στο λειτούργημα που ο Βαγγέλης Ανδρουλιδάκης το υπηρέτησε με τόση αφοσίωση, συνέπεια και σεβασμό τιμώντας ιδιαίτερα την πατρίδα που τόσο λάτρεψε σε όλη του τη ζωή.