Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης σήμερα είναι πολύ άσχημη, πράγμα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους του τουρισμού.
Τα μηνύματα που λαμβάνει ο κόσμος του τουρισμού από τις αγορές του εξωτερικού είναι απογοητευτικά.
Οι κρατήσεις είτε ακυρώνονται, είτε μετατίθενται για αργότερα.
Ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, δεν υπάρχουν ακόμη, τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Για τη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούν όλα να επιρρίπτονται στην ατομική ευθύνη (που οπωσδήποτε υπάρχει), διότι και οι ευθύνες της Πολιτείας και της κυβέρνησης, είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας και αυτό φαίνεται από:
- Την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας,
- Την ψυχολογική κόπωση των πολιτών,
- Την αδυναμία ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας,
- Τον διαγωνισμό των self test και την εταιρεία που πρόσφατα κρίθηκε έκπτωτη, αναδεικνύοντας την προχειρότητα από πλευράς της Κυβέρνησης, αλλά και την ανάγκη επιδημιολογικού ελέγχου με τεστ, συνταγογραφημένου όμως, μέσω του ΕΟΠΥΥ.
- Από την πρόσφατη γνωστοποίηση αποσπασμάτων από τα πρακτικά της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, (δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας), όπου φαίνεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να προκαταβάλει- επιβάλει αποφάσεις της επιτροπής.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί πλέον τους πολίτες. Αναφέρομαι στην αμετροέπεια και στην ακράτεια δηλώσεων που διακρίνει τα στελέχη του επιτελικού κράτους του Μαξίμου, με αποτέλεσμα να ομιλούν ως επιδημιολόγοι, να κάνουν εκτιμήσεις που στηρίζονται σε στοιχεία του αέρα και να υποκαθιστούν έτσι την επιτροπή των επιδημιολόγων και τον υπουργό Υγείας.
Με όλα αυτά, ας μην απορεί η κυβέρνηση για το κλίμα κόπωσης, απογοήτευσης και δυσπιστίας που κυριαρχεί στην κοινωνία.
Δυστυχώς το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό, καθώς μεγάλα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία COVID 19 και δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα οι χρόνια νοσούντες (π.χ. καρδιοπαθείς, διαβητικοί (κ.λ.π).
Επιπλέον η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά, αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιόν λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο lockdown, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του.
Είναι επιτακτική ανάγκη, έστω και καθυστερημένα, να ληφθούν τα εξής μέτρα:
1) Άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)
2) Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας
3) Δημιουργία νέων ΜΕΘ
4) Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού άμεσα
5) Στοχευμένος επιδημιολογικός έλεγχος
6) Επιτάχυνση των εμβολιασμών, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στο τουρισμό και στην εστίαση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α και τέλος
7) Ουσιαστική συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, αλλά και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν αυτή την περίοδο, θα πρέπει να τηρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του COVID 19, προστατεύοντας έτσι τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.
Αν δεν γίνει αυτό, τότε δυστυχώς η οικονομική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη, μια και οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να λειτουργήσουν για δύο-τρεις μόνο μήνες.